Online marketing

De kracht van kleur voor marketing & merken [infographic]

0

Het rood van Coca-Cola, het geel van McDonalds, het blauw van HP, de groen-geelcombinatie van BP…. Kleuren en merken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kleurgebruik in een logo of de huisstijl van een bedrijf is belangrijk. Een kleur geeft bepaalde associaties en heeft zijn eigen betekenis. Het geeft een krachtig signaal af en is een belangrijk onderdeel van de identiteit van je onderneming, waarmee je je onderscheidt van concurrenten.

De bovenstaande voorbeelden laten zien dat je bij sommige merken direct weet welke kleur zij toepassen in de huisstijl. Het zijn sterke merken, mede door hun consistente visuele identiteit. Het zorgt voor herkenning en roept bepaalde emoties op. Kleurgebruik geeft een bedrijf een bepaalde uitstraling en draagt de boodschap over. Vaak is dit een van de eerste aspecten die consumenten van een merk zien.

Belangrijke factor

En dat het een belangrijke bijdrage speelt in het aankoopproces toont de onderstaande infographic van LuxurySoCalRealty aan. Zij hebben deze visual ontwikkeld om te laten zien wat de kracht is van kleuren op merken en in marketing. Zo blijkt dat de moderne consument meer rekening houdt met kleur dan met welke andere factor dan ook. Kleur draagt tussen de 62 en 90 procent bij aan de aankoopbeslissing.

Reactie van ons brein op kleur

Daarnaast straalt iedere kleur een andere emotie uit en heeft het daardoor een ander effect op ons brein. De kleur roze vermindert agressie bij kinderen met zo’n 45%. En de kleur blauw in de slaapkamer zorgt bij 60% van de mensen ervoor dat ze vrolijker wakker worden. Oranje stimuleert de productiviteit en als je je in een groene ruimt bevindt, gaat je hartslag naar beneden.

Nieuwsgierig naar de kracht van kleur voor jouw bedrijf en marketingactiviteiten? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

The Psychology of Color In Marketing and Branding

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreekt Bianca van de Ketterij elke keer een relevante infographic.

Bron headerafbeelding: Bashigo / Shutterstock.com