Customer experience

Business-data onder de loep: trends in webverkeer, open ratio’s en conversie [onderzoek]

0

Bedrijven staan voor verschillende uitdagingen. Van een tekort aan personeel tot hogere kosten. Ook in 2023 zal dat niet anders zijn. Waar richt je je op om met je website en online activiteiten je concurrenten net een stapje voor te zijn?

HubSpot verzamelde gegevens van meer dan 158.000 van hun klanten wereldwijd in verschillende sectoren. In dit artikel lees je opvallende veranderingen in 2022 voor onder andere webverkeer, conversies en e-mail open ratio’s. Deze inzichten kunnen je houvast geven voor jouw focus in 2023.

Algemene trends

In het onderzoek keek Hubspot naar marketing-, sales- en servicetrends. Wat valt op?

Het webverkeer daalde in 2022 flink met -6,07%, sales-e-mails werden minder geopend (-11,61%) en de Netpromotorscore daalde licht (-1,19%). De open rate van marketing-e-mails valt op als sterkste daler met -12,89%.

Inbound leads (6,66%) en het aantal gesloten tickets stegen (2,26%), waarbij conversieratio’s met 10,95% steeg op jaarbasis.

2022 year over year trends Hubspot

In dit artikel duik ik dieper in de cijfers van met name webverkeer, e-mail open rates en conversie. Wil je meer weten over de andere trends, neem dan een kijkje op de website van Hubspot.

1. Webverkeer

Het webverkeer is over het algemeen flink teruggelopen in de verschillende sectoren als je vergelijkt met 2021. Alleen de sector Leisure en Hospitality staat in de plus (6,35%). Trade, Transportation & Utilities (-7.78%), Construction (-6.84%) en Professional and Business Services (-7.16%) maakten de diepste dalingen mee.

Webverkeer HubspotEen verklaring hiervoor? Post-corona kunnen en willen mensen het huis weer uit, ze besteden minder tijd online. En als ze dat al doen, doen ze dat heel gericht, geeft Hubspot in dit aanvullende artikel aan. Dat Leisure en Hospitality eruit springt is in dit kader ook niet zo gek, we gingen ook online op zoek naar waar we onze tijd buitenshuis aan konden besteden.

De vooral dalende uitkomsten maken websites zeker niet minder belangrijk. Zoals je eerder kon lezen stegen de conversies immers in 2022. Ze maken het alleen nog belangrijker te begrijpen wat de behoefte van je bezoeker is.

2. Conversiepercentages

Waar de vorige grafiek misschien nog wat somber stemt, doet deze hieronder dat allerminst. Geen enkele sector zag in 2022 namelijk een significante daling in conversieratio’s. Sterker nog, veel sectoren zagen een flinke groei.

Professional and Business Services groeide met maar liefst 13,72% en Education and Health Services zag een stijging in conversie van 11,05%.

Conversie Hubspot

Hubspot geeft aan dat deze stijging hand in hand gaat met de stijging in inbound leads. Met formulieren, lead magnets en goede landingspagina’s help je je bezoekers in hun zoektocht naar specifieke informatie op je site. Hoe meer je deze bezoekers (die minder tijd te besteden hebben) kunt helpen, hoe waardevoller je bent.

This presents a real opportunity for businesses that are looking to generate more leads online and demonstrates the importance of having an engaging, user-friendly website.

3. E-mail openratio’s

In 2022 werden 11,01% meer marketing-e-mails verstuurd ten opzichte van het jaar ervoor. Maar de opens bleven helaas met -3,32% achter, en de e-mail openratio maar liefst met -12,89 (dit is het percentage van het totaal aantal ontvangers die de e-mails openden).

Hubspot duikt in dit stuk dieper in de mogelijke oorzaken hiervoor. Zo hebben bedrijven veel meer e-mails verstuurd (maar liefst 11% meer dan gebruikelijk). De ontvangers zijn hiermee waarschijnlijk overweldigd geraakt, en willen juist meer rust in hun mailbox. Ook ligt het voor de hand dat er meer uitschrijvingen zijn geweest als gevolg. En als meer bedrijven meer zijn gaan mailen, hebben ze misschien ook voor meer onderlinge competitie in de inboxen gezorgd.

Een andere mogelijke oorzaak is dat inboxen steeds slimmer ingericht zijn. Zo werken spam-boxen steeds beter en kan het zijn dat jouw e-mails hierin belanden. Slim dus om ook de spamratio’s goed te blijven monitoren.

Wat neem je mee voor 2023?

Alhoewel webverkeer overall afneemt, is het nog steeds belangrijk om te investeren in goede content voor je site. Niet in de laatste plaats vanwege de mogelijkheden voor conversie en leadgeneratie. Vergeet ook niet te blijven optimaliseren voor SEO. En kijk tot slot of je je nieuwsbriefabonnees niet overvoert met informatie.