Content

Zo voorkom je dat je aftermovie een losse flodder wordt

0

Na een event is het tegenwoordig steeds normaler om een aftermovie te publiceren. Maar te vaak lijkt er niet echt over nagedacht te zijn. Het gevolg: een nietszeggende video vol niet-relevante beelden. Zeg nu zelf: waarom zou je van een congres een aftermovie maken, alsof het een festival is, met veel te veel nadruk op het in slow motion binnenlopen en het ophalen van badges? En dan de kijker achterlaten met het gevoel van ‘wat heb ik eigenlijk gemist?’ Hoe zorg je ervoor dat jouw aftermovie geen afterthought is?

Een aftermovie is geen speelfilm

Recent zag ik 2 matige aftermovies. Eén was voor een grote organisatie die de communicatie meestal wel op orde heeft, maar nu de plank compleet missloeg. De andere was van een bijeenkomst van een netwerkclub: geen duizenden medewerkers, maar een klein vrijwillig bestuur. 3 dingen vielen mij enorm op:

1. Te lange intro

Van de anderhalve minuut werd bijna een halve minuut besteed aan de introductie van de locatie. De online omgeving is geen bioscoop: mensen willen heel snel weten waar het over gaat. Je hoeft geen fictieve wereld te introduceren. Natuurlijk is de locatie onderdeel van de sfeer, maar het is geen excuus om net te doen alsof het een speelfilm is. Het is namelijk niet spannend om de locatie vanuit elke hoek te tonen, maar zonde van de aandacht die je er mee kwijtraakt.

2. Inhoudelijk stuurloos

Eerst moest ik heel lang wachten op een beetje inhoud, maar de inhoud was vervolgens vaag. Als je erbij was wist je wel waar het over ging, maar dat was het dan wel. Als argeloze kijker werd het mij niet duidelijk wat er nu belangrijk, interessant, leuk of urgent was aan beide events. Wat ik wel zag is dat er mensen aanwezig waren. Als dat het doel was, had een foto dat ook kunnen bereiken.

3. Een open einde

Een conclusie of een pay-off ontbrak. Waar de ene video als een nachtkaars uitging, was de andere gewoon ineens afgelopen. ‘Bedankt voor de aandacht’ is geen pay-off, maar een suffe PowerPoint-traditie. In speelfilms kan een open einde prima werken, maar wat wil je dat de kijker zich na jouw aftermovie herinnert?

Aftermovie opnames op een zakelijke congres.

Voorkom dat de aftermovie een losse flodder wordt

Je besteedt veel aandacht aan het plannen en organiseren van een event. Dan is het zonde als de aftermovie op een afterthought lijkt, zonder boodschap. Zoals bij iedere vorm van communicatie, is er van tevoren over nadenken belangrijk.

1. Stel een doel!

Welke boodschap wil je de kijker meegeven? Wie moet de video zien? De bezoeker of ook de potentiële bezoeker?

2. Bedenk welke shots niet mogen ontbreken

Een shotlist helpt om de boodschap over te brengen. Je kunt daardoor nadenken over de verhaallijn én je kunt dankzij het programma plannen wanneer je bepaalde dingen moeten filmen.

3. Vermijd dubbeling

Een serie van nagenoeg dezelfde shots voegen weinig toe aan het verhaal. Montage creëert betekenis. Zorg dus voor een logische flow.

4. Visual storytelling

Dit haakt in op het vorige punt. Enerzijds een open deur, anderzijds een enorme blind vlek. Als organisator weet je immers waar je naar kijkt. Hierdoor geef je betekenis aan de beelden op basis van wat je weet in plaats van op basis van wat je ziet. Zonder de kijker te onderschatten moet je er vanuit gaan dat de kijker niet weet wat jij weet. De kijker moet het dus doen met wat je laat zien. Visual storytelling is dus wat de beelden in die volgorde overbrengen.

5. Storytelling

Video is vaak meer dan alleen beeld. Met muziek kun je de sfeer bepalen en het grafisch tekst en/of gesproken tekst kun je het verhaal completer, concreter en duidelijker maken. Zorg dat het visuele verhaal en het verbale/grafische verhaal elkaar versterken. Ze geven elkaar context.

Bedenk van tevoren of je gaat voor grafische tekst of voor gesproken tekst (met eventueel ondertiteling voor toegankelijkheid en omgevingen waar mensen zonder geluid kijken). En als je gesproken teksten wil gebruiken: wordt dat een geschreven voice-over, interviews of een combinatie?

6. Verwar mooie shots niet met een boeiend verhaal

Dit is misschien wel het lastigste in mijn edit-werkzaamheden: prachtige shots niet gebruiken, omdat ze niets anders toevoegen dan lengte. Natuurlijk zijn mooie shots fijn om naar te kijken en ik juich het alleen maar toe, maar als het het verhaal ondermijnt is het nutteloos voor het gestelde doel. Kill your darlings.

7. Visuele effecten nodig? Dan is de video eigenlijk saai

Visuele effecten kunnen heel goed passen bij een aftermovie. Dit hangt af van het onderwerp en de doelgroep. Maar te lange shots van een gebouw worden niet interessanter van glitches als het ook nog eens niets met het onderwerp te maken heeft. Het is net zo effectief als een mislukte taart versieren met confetti. 😉

8. Een aftermovie kan zo veel meer zijn dan slowmotion en muziek

Dit is wel echt het meest gebruikte format en voor festivals en culturele evenementen waarvan je juist alleen de sfeer wil overbrengen werkt dit best goed. Maar voor een zakelijk evenement is het een losse-flodder-format. De inhoud gaat immers verloren. Lekker belangrijk dat de zaal zich in slow motion met epische muziek vult, maar waar gaat het over en waarom had je erbij moeten zijn?

9. Weet wat je wil vragen als je mensen gaat interviewen

Weer die voorbereiding! Je hebt een doel, je hebt een doelgroep, je weet ongeveer wat je wil laten zien en je kent het programma. Zorg dan ook dat je weet wat je wil horen van bezoekers. Leg ze geen woorden in de mond, maar bereid de juiste vragen voor. En durf te vragen om een korter antwoord.

  • Ga je bezoekers vragen om hun ervaring van het event?
  • Sprekers over hun onderwerp?
  • Wil je ook iemand van de organisatie laten vertellen over het event?

Bereid die vragen voor: dit kan weleens de ruggengraat van het verhaal worden. De introductie die context en allicht ook urgentie geeft.

Voorbereiding is de sleutel!

Dit betekent niet dat alles al compleet gescript moet zijn. Er moet tijdens het filmen van een aftermovie zeker ruimte blijven voor spontaniteit, maar met een shotlist en een vragenlijst heb je alvast een route uitgestippeld naar jouw doelstelling.

Je bereidt een event tot in de puntjes voor. Dan is het zonde om de aftermovie van puur toeval af te laten hangen. En het mooie is: je hoeft het niet zelf te doen. Net als voor de catering en de techniek, kun je er gewoon professionals voor inhuren. Maar nu heb je wel mooi deze checklist. Zo wordt jouw aftermovie geen afterthought, maar wel relevant.