Innovatie

Door AI zal webdevelopment nooit meer hetzelfde zijn, en dat is goed

0

Widgets en trucs zorgen al decennialang voor het aanvullen en corrigeren van code. Ze maken het leven van webdevelopers/programmeurs makkelijker en efficiënter. In de wereld van automatisering doet men niets liever dan dat: automatiseren. Waar AI in beroepen zoals copy, design en advertising al een enorme revolutie is, binnen webdevelopment maakt AI het verschil tussen wandelen en vliegen. Hoe kan AI nu al het verschil maken voor jou als webdeveloper?

We zijn over de helft! Ongeveer 2 maanden terug ontstond het idee om een vierluik te schrijven over de impact van Artificial Intelligence (AI) op de (digitale) marketing industrie. 4 artikelen, waarin we de impact op diverse ambachten beschrijven. Copy, design, webdevelopment en advertising. We begonnen de reeks met ons artikel over de impact op copywriting, en daarna volgde design. Mocht je een van beide, of beide, artikelen hebben gelezen, dan weet je dat deze reeks ingaat op zowel vandaag de dag, als de toekomst. Het is tijd voor het derde artikel in de reeks; de impact van AI op webdevelopment. Met dank aan mijn collega Arno Gregorian.

Van wandelen naar vliegen

Dat AI bij programmeren het verschil maakt tussen wandelen en vliegen, zien we vandaag de dag al regelmatig bij ontwikkelingsprojecten waar het aantal benodigde uren gedeeld door 10 kan ten opzichte van pakweg een half jaar geleden. Ongelooflijk maar waar. Kun je nagaan wat de impact (in positieve zin) gaat zijn voor bedrijven zoals mijn eigen bureau Positive, dat zelf webdevelopment aanbiedt aan hun klanten. De kwaliteit gaat omhoog, de kosten omlaag en de tijdlijnen worden korter.

Programmeertalen sluiten goed aan op AI

Programmeertalen zijn expressief zoals gewone taal, maar verbonden aan een strikte syntaxis. Dit zorgt ervoor dat AI-tools zoals ChatGPT en Github Copilot razendsnel efficiënte en ‘kloppende’ code kunnen genereren. Deze tools worden daarnaast getraind op immense collecties open source code op te bouwen en alle forums waar errors worden besproken en opgelost door te akkeren.

Zo genereer je niet alleen code, maar kun je testen, errors oplossen, lanceren en optimaliseren, zonder zelf code te schrijven. Deze efficiëntieslag is echter het topje van de ijsberg. De grote impact komt van de software gedreven door AI. Complexe algoritmes kunnen nu worden ontwikkeld door beginnende programmeurs in plaats van teams die maanden tot jaren bezig zijn. De democratisering van webdevelopment staat voor de deur, iedereen kan complexe apps ontwikkelen, ook zonder uitgebreide kennis of budget. Vandaag kijken we naar de impact van AI op software, bedrijfsprocessen en de dagelijkse praktijk van developers. Kortom, de toepassingen van vandaag de dag en hoe AI het verschil kan maken voor jou als webdeveloper.

Impact van AI op software

Een van de belangrijkste en meest voorkomende basisfuncties van software is sorteren. Algoritmes daarvoor zijn tot in de kleinste details geoptimaliseerd door mensen, maar toen kwam DeepMind langs. De AI-versie kan tot driemaal sneller sorteren, bijna ongelooflijk. Dit soort optimalisaties gaan we allemaal voelen in ongeveer elke app. Het brede toepassingsgebied van AI zal ervoor zorgen dat veel bestaande software een AI-component zal krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Photoshop dat met Firefly een vogelvlucht heeft genomen. Daarnaast zullen er nieuwe type apps ontstaan, denk aan Windows Copilot, waarmee je al je bestaande software verbindt. Naadloos een berg pdf-bestanden samenvatten, vertalen en delen via de mail, zonder de AI-chat te verlaten.

Wie gaat de baas worden in deze nieuwe AI-wereld? Microsoft met OpenAI, Google met DeepMind of toch Meta? Grote kans dat jij het bent samen met de wereld van open source. In een gelekte interne memo van Google worden de argumenten hiervoor gegeven. Op een standaard laptop kun je binnen een dag een eigen AI trainen, open source AI-ontwikkelingen gaan tot nu toe sneller dan de grote techbedrijven.

Verschillende handen die samenwerken in open source

Benieuwd naar die ontwikkelingen? Hugging Face is waar je moet zijn voor de grote en kleine namen. Daar vind je de laatste open source AI-modellen voor ongeveer elke toepassing, de meeste met een kleine demo. Zo blijf je echt op de hoogte en kun je zien welke toepassingen relevant zijn voor jouw bedrijf. Daarover gesproken…

Impact op bedrijven en bedrijfssoftware

De impact op bedrijven ligt voor de hand en kun je zelf aan ChatGPT vragen. Pas AI toe op je bedrijfssoftware en de bijbehorende processen voor:

 • Automatisering en efficiëntie op bijna elk vlak, personeel kan met AI-ondersteuning meer in minder tijd en met de juiste kennis ook met hogere kwaliteit.
 • Hoogwaardige data-analyse en advies, iedereen krijgt een gratis consultant en mogelijke toekomstvoorspeller!
 • Verbeterde kwaliteit, bijvoorbeeld moeiteloos alle digitale bedrijfsprocessen personaliseren, nooit meer een onpersoonlijke massa-mail.
 • Beveiliging, AI kan veel beter een phishingmail eruit vissen en ondersteunen mocht het toch fout gaan.

Uiteraard verschilt de impact per werkveld, denk echter alvast na over de volgende algemene zetten:

 • Formuleer een AI-policy, denk aan data governance en privacy (wat delen we wel en niet met AI), ethiek, compliance, juristiek en transparantie in het gebruik van AI naar stakeholders.
 • Zet de eerste stappen voor AI-integratie, train AI-modellen op je eigen data. Algemene tools als ChatGPT zijn al handig, maar de waarde is meervoudig wanneer je traint op eigen data.
 • Wat vroeger te duur of te moeilijk was om te automatiseren, kan nu waarschijnlijk goedkoop en snel.
 • Echter, heb je een AI-oplossing die veelbelovend is, maar net niet goed genoeg? Investeer niet te snel, wacht een paar weken en de kwaliteit van de achterliggende software is waarschijnlijk drastisch verbeterd.
 • Moedig het gebruik van AI aan met de juiste scope en instructies, geef bijvoorbeeld trainingen en betaalde licenties aan personeel.
 • Denk verder dan alleen optimalisatie en kostenbesparingen. Mogelijk zijn er geheel nieuwe producten en diensten die je kunt leveren met AI.
 • Leer de gebreken van AI-tools kennen en deel ze intern. Elke programmeur zal het al een keer gehad hebben, je gegenereerde code zag er logisch uit, maar werkte niet. Heb je de tool wel verteld met welke versie je werkt? Even doen en je code werkt wel.

Impact op developers en IT-professionals

Elke IT-rol zal haar werkzaamheden en verantwoordelijkheden zien veranderen. IT-managers zullen een grote verandering moeten overzien, grote verschillen in productiviteit en veel nieuwe mogelijkheden voor innovatie. De verwachtingen van stakeholders en wat er mogelijk is op de korte termijn zullen clashen. Ook zal de manager een balans moeten opmaken tussen afwachten en risico’s nemen. De AI-tooling verandert wekelijks, denk bijvoorbeeld aan ‘text to image’-oplossingen, van stable diffusion, naar Midjourney en daarna Adobe Firefly. Weten wanneer je AI inzet of nog even afwacht, zal cruciaal zijn.

Daarnaast zal alles juridisch, ethisch en praktisch gecontroleerd moeten worden. De systeembeheerders hadden al hevige concurrentie van de cloud, een belangrijke resterende rol is support. Het is niet moeilijk voor te stellen dat chatbots met toegang tot een OS, gedreven door AI, support kunnen overnemen. Deze rol staat echt op de tocht.

Data- en privacyspecialisten zijn jaren bezig geweest met het inrichten van persoonsgegevensverwerking. Dat ging om relatief simpele verwerkingen: verzamelen, vastleggen, ordenen, structureren, etc. Mag je de persoonsgegevens echter met AI verzamelen en verrijken, hoe informeer je de personen, hoe blijf je verantwoordelijk en transparant? Kortom, veel werk aan de winkel.

Cybersecurity-specialisten zullen een kat-en-muisspel blijven spelen. AI-tools kunnen bestaande software doorzoeken op exploits en misbruik herkennen in het dagelijks gebruik van software. Uiteraard kunnen kwaadwillenden dit ook, voor nu lijkt de balans in het voordeel van de beveiliging.

IT-consultants en andere experts krijgen het nieuwe werkgebied van AI erbij. Dat betekent snel doorontwikkelen en nieuwe technieken aanleren. Het zal wel ten koste gaan van bestaand werk en ontwikkelde kennis. Echter, het wantrouwen in AI zal nog even blijven bestaan, een controlerende expert zal hard nodig zijn.

Developers krijgen voor nu de grootste productiviteitstoename. Waar webdevelopment-tijd afneemt, komt er meer ruimte voor zaken die niet aan bod kwamen. Verbeterde kwaliteit, performance, accessibility en edge-cases. De vraag naar maatwerk-software is in onze ogen nog steeds veel groter dan het aanbod, voor nu zullen de developers druk blijven. Daarnaast kunnen ze aan de slag met AI-modellen integreren voor de moeilijkste problemen.

Iedereen kan meedoen

We zullen niet de eerste zijn die het opmerken, IT-werk is grotendeels digitaal en ontleent zich daarom perfect voor AI en automatisering. Blijft het oude idee dat IT-banen toekomstbestendig zijn nog wel bestaan? Voor developers en IT-professionals is deze vraag geen verrassing, hun vaardigheden en dagelijkse praktijk waren altijd in constante verandering. Het tempo gaat echter omhoog en het speelveld wordt breder.

Het bijzondere is dat iedereen met AI de eerste stap op de developer-ladder heeft gezet. Je start namelijk als developer met scripten, een lijstje commando’s opstellen die stap voor stap worden uitgevoerd. Dat lijkt wel erg veel op ChatGPT. We stellen al vragen aan AI zoals “download elke factuur van dit mailadres, zet ze in de cloud en stuur ze naar de boekhouder”. Dat was vroeger werk voor de developer, dat zal nu wegvallen.

Een heel nieuw gebied van AI-ontwikkeling gaat echter open, waar voor de verandering iedereen kan meedoen. En de experts? Zoals we zeiden aan het begin, die waren altijd al bezig met het automatiseren van hun werk, omdat ze graag hun tijd besteden aan de grens van wat er mogelijk is en daar is nu veel tijd voor vrijgekomen.