Schrijven

3 inspirerende TED Talks over content & schrijven

0

Schrijven kan op heel veel verschillende manieren, maar de betekenis van schrijven verandert continu. Het belang verandert, de manier van schrijven verandert (inhoudelijk gezien, maar ook de fysieke manier van schrijven) en ook de interpretatie verandert. In dit artikel ga ik in op 3 TED Talks die als rode draad het onderwerp schrijven met elkaar delen. Laat je inspireren, want inspiratie is geestelijk voedsel. Vooral aangeraden ’s zomers, want dan zijn er net wat meer lege plekken in je agenda te vinden en kan je nieuwe skills leren en inspiratie opdoen voor na de zomer.

Waarom schrijven we geen brieven meer?

In de talk The lost art of letter-writing, vertelt Lakshmi Pratury over wat je kan achterlaten na je dood. Dit klinkt misschien als een triest begin, maar eigenlijk is het juist iets heel moois. De een laat een inhoudelijke video achter, de ander doet dit in de vorm van een fotoboek en nog een ander schrijft in bijvoorbeeld een aantekeningenboek diens gedachten op voordat diegene gaat.

Na de dood van Pratury’s vader, besefte ze dat tegenwoordig niemand haar meer schrijft. Het soort schrijven zoals met een pen op papier. Brieven schrijven is een verdwijnende kunst en Pratury vraagt zich af waarom je oude gewoontes op zou geven voor nieuwe. Als de oude gewoontes goed bevallen, dan hoef je toch niet altijd mee te gaan met de nieuwe? Denk bijvoorbeeld aan een e-mail. In plaats van een handgeschreven brief, ontvangen we nu mailtjes met daarin getypte tekst.

Wanneer iemand overleden is en je het fysieke papier hebt wat diegene heeft aangeraakt, waarop door die persoon geschreven is, voel je je toch meer verbonden dan wanneer je een mailtje ontvangt. Of niet? Het zit hem in die persoonlijke twist, een aanraking. Volgens Pratury is en blijft dat een nalatenschap met waarde en betekent dat meer dan een financieel nalatenschap.

Het zet je aan het denken. De tijd verandert en het gevoel van verbondenheid ook. Pratury spreekt uit dat ze meer waarde haalt uit het fysieke gevoel en de persoonlijke benadering, maar dit kan per persoon enorm verschillen.

Accepteer cookies

3 anti-sociale schrijftips

De talk Three anti-social skills to improve your writing gaat helemaal over het verbeteren van jouw schrijven, maar wel op een hele anti-sociale manier. Binnen deze talk staat het schrijven van een dialoog centraal. Een dialoog geeft kleur aan een verhaal, maakt het verhaal spannend en het zorgt ervoor dat je door wil lezen. Zonder een dialoog kan een verhaal stuklopen en dat is zonde. In deze talk wordt als voorbeeld een dialoog gebruikt tussen Romeo en Julia. Zonder een dialoog tussen hen, zou Julia Romeo zo haar rug toedraaien.

Wat komt er allemaal kijken bij het schrijven van een dialoog? Vaak worden er sociale skills gebruikt om een dialoog te vormen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het maken van vrienden
  • Het ontstaan van conflicten
  • Het gebruik van een bepaalde aanwezigheid van een karakter
  • Het gebruiken van nette en fijne woorden

De sociale skills voor het schrijven van een dialoog worden in deze talk even helemaal opzij geschoven. In plaats daarvan worden juist de anti-sociale skills in het zonnetje gezet. Dit houdt het volgende in:

  • Afluisteren

Stel, je zit in een bus en je hoort een interessant gesprek. Als je bezig bent met schrijven kan je van dit gesprek je eigen verhaal maken. Je neemt het gesprek niet letterlijk over, maar je vult zelf bijvoorbeeld in wie dit gesprek met elkaar voeren. Dit kan bijvoorbeeld een koppel zijn, ruziënde tieners of een vegetarische familie waarvan de moeder ontdekt dat haar zoon een hamburger heeft gegeten. Je kan het zo gek maken als je wil. Laat je creativiteit maar op de vrije loop! Je bedenkt zelf de personages, maar je wordt geïnspireerd door het gesprek dat je stiekem hebt afgeluisterd.

  • Doen alsof je personages echt zijn

Je gaat meer diepte geven aan je personages. Waar komen ze vandaan? Als zij echt in de bus zouden zitten, wat zouden ze dan doen? Welke muziek zouden ze luisteren door hun oortjes? Waar gaan ze naartoe? Kortom, wie zijn ze nu echt?

  • In jezelf praten

Als je je personages beter kent, kan je gaan bedenken hoe je wil dat ze praten. Vaak wordt er netjes gepraat en wordt er simpele taal gebruikt, maar hou het kort! Schrijf geen hele speeches en vraag jezelf af of dat vraagteken, of dat andere leesteken, daar echt nodig is en past.

Dit is een fictieve dialoog. Oftewel, een lesje over hoe je nu het beste stemmen in je hoofd kan horen. Je hebt zo alles wat je nodig hebt voor een goede basis. Schrijven maar.

Accepteer cookies

Lees eens wat langzamer!

In de talk What reading slowly taught me about writing, vertelt Jacqueline Woodson dat het in de jaren ‘70 werd gestimuleerd om snel te lezen. Haar broers en zussen raceten door alle boeken heen, terwijl zij juist heel erg langzaam door de boeken heen ging. Ze zegt: ‘wanneer je de tijd neemt voor de zinnen die je leest, dan hoor je de herrie buiten niet. Je gaat dieper op in de boeken die je leest en al snel ben je het kind dat met zijn vinger zin voor zin het boek ‘doorleest’.

Verhalen zijn bedoeld om langzaam te lezen. Het is de taak van de schrijver om een verhaal te schrijven, maar het is de taak van de lezer om het te respecteren. Elke keer als je het opnieuw leest, ontdek je weer nieuwe lagen. Zo blijft een verhaal zich vernieuwen. Het vertellen van verhalen is een onderdeel van verbindingstechnologie. Of je nu een verhaal vertelt met woorden of tekeningen, het verhaal wordt gedeeld.

Die herrie waar Woodson naar refereert buiten, lijkt steeds luider te worden. We zijn van boomboxen naar walkmans, draagbare cd-spelers en draadloze oordopjes gegaan met elk nummer erop dat je maar wil horen. Dit is een onderdeel van waarom onze relatie met verhalen continu verandert. Dankzij deze veranderingen word je steeds weer meegenomen naar plekken binnen die verhalen waar je eerder nog niet bekend mee was.

Iedereen leest om verschillende redenen. Soms lezen we om het verleden te begrijpen, de toekomst te zien, om onze voorouders niet te vergeten of gewoon omdat het zo fijn kan zijn. Er zijn boeken die langzaam gelezen moeten worden en van het langzaam lezen leer je ook weer beter schrijven. Je let meer op de opbouw, de emotie en de lagen. Als alles om je heen alsmaar sneller gaat, is het soms goed om juist wat langzamer te gaan.

Accepteer cookies

De rode draad: schrijven

Al deze TED Talks hebben een ding met elkaar gemeen. Ze gaan in essentie over schrijven: hoe schrijven herinneringen laat bestaan, hoe jouw schrijven verbeterd kan worden en hoe schrijven bijdraagt aan het respecteren van al geschreven verhalen. Hoe je het went of keert, schrijven blijft onderdeel van onze levens, in alle soorten en maten. Bij schrijven hoort ook het lezen van de geschreven teksten. Kijk maar eens naar jezelf, jij leest nu en ik schrijf.

Wat neem jij mee uit deze inspirerende TED Talks? Laat het weten!