Innovatie

AI & ChatGPT: dé trends, tools & must-reads voor de tweede helft van 2023

0

ChatGPT, Midjourney, Google Bard, Microsoft Bing en CoPilot… Pff, je raakt snel het overzicht kwijt van welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van AI. Zou het niet fijn zijn om in één artikel bijgepraat te worden over de belangrijkste trends, de handigste tools en de beste tips van 2023 tot nu toe? Dan zit je hier goed! Ga ervoor zitten en noteer meteen de acties die je nog voor het einde van dit jaar wil uitvoeren.

🔥 De AI-trends van 2023 waar marketeers niet omheen kunnen

2023 staat in het teken van de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van AI. Nu er verschillende tools, zoals ChatGPT en Midjourney, zijn verschenen, komen steeds meer mensen er direct mee in aanraking. Welke trends tekenen zich dit jaar af? Charida Dorder (AI-expert) deed in december 2022 deze voorspellingen:

  • Democratisering van AI. Kunstmatige intelligentie dringt door tot in het dagelijks (werk)leven. 2023 staat in het teken van het toegankelijk maken van AI voor een breder publiek, inclusief marketingprofessionals.
  • Opkomst van no/low-codeplatformen. De groeiende behoefte aan AI-functionaliteiten zonder uitgebreide technische vaardigheden zorgt voor een opkomst van no- en low-codeplatformen. Deze tools stellen marketeers in staat om met AI-modellen te werken zonder diepgaande programmeerkennis.
  • Augmented marketingprofessionals. Marketingactiviteiten worden uitgebreid of verbeterd door intelligente systemen.
  • Generatieve AI voor outbound communicatie. Generatieve AI-tools kunnen niet alleen content zoals teksten en afbeeldingen fabriceren, maar ook automatische reacties formuleren.
  • Digitale tweelingen van klanten. Marketingprofessionals gaan experimenteren met dynamische virtuele weergaven van klanten. Deze technologieën bootsen klantgedrag na en verbeteren zo de klantbeleving.
  • Emotional AI. Dit jaar komt er meer focus op het analyseren en voorspellingen doen op basis van je emoties.
  • Verantwoorde AI-marketing. Ethiek wordt steeds belangrijker. Marketeers streven naar verantwoordelijke en transparante AI-toepassingen.

Play time is over – Charida Dorder

Wat kun je hiermee voor de tweede helft van 2023?

We zijn nu over de helft van 2023. Ik vroeg Charida daarom wat haar is opgevallen in het eerste helft van dit jaar en welke ontwikkelingen ze ziet.

Charida: “Wat ik nu zie is dat het huidige landschap van AI in marketing trekken vertoont van het wilde westen: onbegrensde mogelijkheden met een dosis chaos. Veel organisaties verzamelen in rap tempo tools, maar missen vaak de kennis om hun volledige potentieel te benutten. Vooral voor marketeers in de ‘Awareness’- en ‘Exploring’-fases van het AI Marketing Maturity Model is het essentieel om verder te kijken dan alleen nieuwe technologieën.”

AI marketing maturity model, eigendom Charida Dorder.

AI Marketing Maturity Model, uit het boek ‘AI in Marketing‘ door Charida Dorder.

Charida: “De kern van AI ligt niet in het hebben van talloze tools, maar in hun integratie in dagelijkse processen. Organisaties die in de ‘Experimentation’-fase zitten, moeten beseffen dat experimenteren moet leiden tot operationele integratie. Bij het bereiken van het ‘Operational’ niveau is het cruciaal AI te zien als kernonderdeel van dagelijkse activiteiten. Het einddoel is uiteindelijk ‘Integration’. Voor volledige benutting van AI moeten organisaties streven naar naadloze integratie in hun marketingstrategie.”

Ik vroeg of Charida ook of ze nog een ultieme tip heeft waar je nú nog mee aan de slag kunt gaan.

Charida: “Mijn tip voor 2023: verdiep je niet alleen in tools, maar focus op kennis en integratie. Neem je werkzaamheden, producten en diensten onder de loep. Hak deze op in stukken en kijk waar winst te behalen is. Krijg eerst helder wat je nodig hebt, en ga dan oriënteren op tooling. Geef de tooling maximaal 30 dagen om zich te bewijzen. Doen ze dat niet, zeg dan je abonnement op. Laat het niet doorsudderen.”

🛠️ Tooltips

Door de ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI (tools waarmee je teksten, visuals, audio en video kunt genereren) zijn er inmiddels veel tools waar je mee kunt werken. Zo gebruik ik bijvoorbeeld regelmatig ChatGPT om over titels mee te denken (vraag de tool bijvoorbeeld om 10 Nederlandse titels te bedenken bij het artikel, en plak het hele artikel er ook in). Ik heb nog niet dé titel gekregen van ChatGPT, maar het geeft me meestal wel elementen waar ik dan verder mee kan werken.

Op Frankwatching vind je inmiddels al veel nuttige tooltips. Ik zet ze op een rij:

⭐Bonustip: ChatPDF.com. Dit is een tool waar ik zelf erg enthousiast over ben. Upload een pdf, bijvoorbeeld van een whitepaper of een onderzoek, en stel in het scherm vragen over het document. Je communiceert met de AI-tool zoals je van ChatGPT gewend bent. Ik heb al flink wat tijd bespaard, doordat ik sneller onderzoekscijfers kan zoeken en daarover kan doorvragen. En het werkt bijzonder makkelijk.

Dall e Diego Thomazini _ Shutterstock.com

✍️ Prompts schrijven

Een prompt is de opdracht die je aan een AI-tool geeft om iets voor je te maken. Met goede prompts krijg je goede resultaten. Maar hoe schrijf je een prompt? Naomi van Baal (online marketeer) deelt in haar artikel een aantal tips voor prompts voor ChatGPT, dit zijn ze in het kort:

  1. Zeg bijvoorbeeld tegen ChatGPT dat het de assistent is bij het schrijven van een creatief verhaal. En geef daarbij het format en de input.
  2. Zet ChatGPT in als assistent bij het schrijven van een socialmedia-post.
  3. Laat het meedenken over de advertentiestrategie.
  4. Laat het een LinkedIn-post schrijven.
  5. Vraag ChatGPT om een meta-beschrijving te maken.

Voor het genereren van geweldige visuals heb je geweldige prompts nodig. Hoe specifieker je bent, des te specifieker het beeld wordt dat je voor ogen hebt. Erik Jager (eigenaar & strateeg better brands) kiest ervoor om bij het schrijven van de prompt de onderstaande vragen te beantwoorden:

  1. Wat wil ik zien?
  2. Welke details wil ik terugzien?
  3. In welke stijl wil ik mijn beeld zien, qua artiest en stijl?
  4. Welk formaat?

In zijn artikel gaat Erik dieper in op het bedenken van prompts, met tips en tools, om de mooiste beelden met AI te kunnen maken. Probeer het eens!

Beeld gemaakt met AI van een zee van bovenaf met links strand en bomen naast het water

Bron: Archief Erik Jager

🤖 Microsoft Bing & Google Bard

Na de vliegensvlugge opkomst van ChatGPT wist Microsoft een eerste slag te slaan door het taalmodel te integreren in zoekmachine Bing. Via Bing Chat kun je net als bij ChatGPT het gesprek aangaan, maar dan mét een koppeling met het internet. In dit artikel ga ik dieper in op wat Bing Chat is en wat de mogelijkheden zijn. De technologie wordt ook steeds meer geïntegreerd in Teams (CoPilot) en Windows. Zo kun je al het symbooltje ‘zoeken met AI’ met het Bing-logo onderin je computerscherm zien staan.

Google kon niet stilzitten en kwam in februari met de aankondiging voor chatbot Bard. Alleen was het eerst enkel in bèta te gebruiken en was het ook nog niet in Europa beschikbaar. Maar nu is het zover: ook in Nederland en België kun je Bard gebruiken. Michelle de Zeeuw (growth marketeer) testte de tool en vergelijkt het met ChatGPT. Beide AI-chatbots hebben zo hun voor- en nadelen. Bard creëert bijvoorbeeld meerdere concepten van een antwoord en biedt links naar bronnen, terwijl ChatGPT beter is in creatief schrijven. In haar artikel lees je er meer over.

🔎 AI & SEO

Zou jij AI-tools willen inzetten om content te genereren en zo te scoren met SEO? De meeste teksten die uit de tools rollen, zijn van slechte kwaliteit. Wollige zinnen, slecht geschreven (al hangt dit ook wel van de tool én jouw prompt af) en ze bevatten inhoudelijke fouten die lastig te controleren zijn. Daar help je je bezoekers en jezelf niet mee. Er zijn wel andere manieren om AI-tools in te zetten voor zoekmachineoptimalisatie. “Zie AI als je assistent”, stelt Jadwiga Peters (senior SEO-consultant). In haar artikel vind je in grote lijnen hoe AI je kan helpen én hoe Google met AI-content omgaat. Samengevat: het draait om kwaliteit, niet om kwantiteit.

Laten we verder de diepte ingaan: hoe kun je dan AI-tools inzetten voor SEO? Axl van Steenacker (SEO-expert) heeft een uitgebreid artikel geschreven met handige tips & tricks. Je vindt er SEO-tools voor technische optimalisaties, hoe je AI gebruikt voor je contentstrategie en hoe je je autoriteit kunt boosten met backlinks. Laat AI je bijvoorbeeld helpen met het genereren van code voor een schema markup. Of laat het meedenken over topic- clusters.

Wist je dat je ChatGPT als jouw SEO-expert én zelfs businesscoach kunt inzetten? Colin Langenberg (SEO-consultant) geeft de do’s & don’ts van het inzetten van ChatGPT voor SEO.

ChatGpt versus Google

Bron: Tada Images / Shutterstock.com

🏢 AI in organisaties en werk

Is er binnen jouw organisatie al beleid voor het gebruik van AI? Rik Mulder (innovator & consultant) vraagt zich in zijn artikel het volgende af:

  • Hoe kunnen organisaties generatieve AI breed toepassen?
  • Wat voor beleid moeten ze maken?
  • Hoe kunnen ze op de ontwikkelingen voorsorteren, om de kansen te pakken die kunstmatige intelligentie biedt en de risico’s ervan het hoofd te bieden?

Hij vindt het vooral belangrijk dat er openheid is binnen organisaties. Sta open voor de kansen die AI biedt, moedig experimenteren aan en praat over de impact die het heeft op het werk en baanzekerheid.

De belangrijkste afspraak is: alle collega’s blijven zelf verantwoordelijk, ook al laten ze hun teksten, plaatjes, computercode of video’s (deels) door AI genereren. – Rik Mulder

Dat het impact op ons werk heeft of gaat hebben, is wel duidelijk. Christiaan Slierendrecht (digital marketing strateeg) en Akke Pennin (mede-eigenaar IWB) bespreken de invloed van AI op het marketingvak. Ze verwachten dat het werk van marketeers flink zal veranderen en voorspellen de opkomst van de ‘growth consultant’ en ‘change coach’. Een mooi artikel om kritisch na te denken over je eigen carrière.

Post-its met inspirerende ideeën op een muur.

Bron afbeelding: Jo Szczepanska op Unsplash

En nu je toch al in een nadenk-modus zit: wat ga je eigenlijk doen met de tijdswinst die AI-tools kunnen opleveren? Richard Wiegers (organisatieadviseur en leiderschapstrainer) en Elsa Schaddelee (strategisch adviseur optimale klantbeleving & marketing) bespreken 3 mogelijkheden:

  1. Innovaties & initiatieven
  2. Kwaliteit & klantbeleving
  3. Persoonlijke ontwikkeling

Dit zijn volgens hen dé punten waar medewerkers voldoening uit halen en hun talenten in kwijt kunnen.

Ook HR-professionals moeten goed opletten op de disruptie die AI teweeg kan brengen. Het is de taak van de HR-afdeling om mensen te helpen om zich aan te passen aan de nieuwe technologie. Werk bijvoorbeeld aan nieuwe loopbaantrajecten. In dit artikel lees je er meer over.

Het wordt tijd dat organisaties gaan nadenken over hoe ze AI écht onderdeel kunnen maken van hun bedrijfsprocessen en daarnaast een AI-beleid gaan opstellen. – Kim Pot

Ik vroeg Kim Pot (marketingadviseur) naar advies voor dit jaar: “Het wordt tijd dat organisaties gaan nadenken over hoe ze AI écht onderdeel kunnen maken van hun bedrijfsprocessen en daarnaast een AI-beleid gaan opstellen. AI blijft én om het echt voor je te laten werken, is het nodig dat het onderdeel wordt van je manier van werken. Let daarbij wel op dat je AI alleen inzet wanneer je er echt wat mee oplost en niet andersom.”

Artikelserie: de impact van AI op copy, design, webdevelopment & advertising

Hoe kan AI het werk van marketeers, communicatieprofessionals en programmeurs veranderen? Wat is de functionele toepassing van AI voor deze werkvelden? Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de transformatie die plaatsvindt. Sjef Kerkhofs (managing director bij Positive NL) en Naji Bazzi (manager strategy en paid media) hebben daar een interessante serie over geschreven:

Aan Sjef stelde ik de vraag of er een bepaalde ontwikkeling op het gebied van AI is waar organisaties écht niet omheen kunnen of mee aan de slag moeten in de tweede helft van 2023:

Sjef: “Mijns inziens is er 1 element van AI in marketing, waar je ECHT niet meer omheen kunt. Dat is gelijk ook de meest laagdrempelige deel van AI: copy! Of het nu voor website is (SEO), voor blogs, voor social media- posts, AI kan echt een groot deel van je werk uit handen nemen. Daarom is dat in toenemende mate onmisbaar voor organisaties.

Ook de andere gebieden van AI zijn mega interessant, maar meestal wat minder laagdrempelig. Denk aan AI voor webdevelopment (programmeren) en AI voor het genereren van beeld (zoals met Midjourney). Daar is iets meer ‘kennis’ voor nodig, waar copy gewoon echt door iedereen kan worden benut.”

Er is 1 element van AI in marketing, waar je ECHT niet meer omheen kunt. Dat is gelijk ook de meest laagdrempelige deel van AI: copy! – Sjef Kerkhofs

🤝 AI en de maatschappij

De ontwikkelingen op het gebied van AI leveren ook veel kritiek en soms zelfs angst op. Een aantal problemen met de huidige generatieve AI:

  • ChatGPT en andere AI-chatbots brengen hun antwoorden vol overtuiging, maar ook vol met fouten. Je zult hun antwoorden eigenlijk altijd moeten controleren.
  • Door de gebruikte data kan AI racistisch en seksistisch zijn. Vraag een tool om een afbeelding van een CEO en dan is het meestal een witte man.
  • Mogen techbedrijven zomaar het web ‘scrapen’ en die data gebruiken voor het trainen van hun modellen? Onder andere kunstenaars, auteurs en programmeurs zijn al rechtszaken begonnen, omdat zij vinden dat hun creaties illegaal zijn gebruikt voor generatieve AI-tools.
  • Met AI-tools wordt het makkelijker om content te maken. En daardoor kun je ook makkelijker misinformatie maken en verspreiden. Het wordt voor social platforms ook steeds moeilijker om bots van echte mensen te onderscheiden.
  • Voor het onderwijs is er de uitdaging om na te denken hoe leerlingen wel en niet gebruik mogen maken van AI-tools. Is dit het einde van het schrijven van een opstel? Of het begin van een nieuwe manier van werken?

In dit artikel ga ik dieper in op deze uitdagingen.

We moeten de mogelijke gevaren van AI in het oog houden en oplossingen vinden voor de ethische vraagstukken.

Over het scrapen van content gesproken: The New York Times verbiedt inmiddels het scrapen van haar content voor het trainen van AI, maar dat is waarschijnlijk te laat… Veel AI-tools hebben de databuit al binnen. Maar dit kan wel het begin betekenen van het meer en meer afschermen van kennis op het internet. Een onderwerp waar Joeri Casteleyn (pers- en communicatieadviseur) eind februari al over schreef:

“Op deze manier keren we beetje per beetje terug naar een middeleeuwse toestand waarbij kennis in kloosters lag opgeslagen en alleen maar geconsulteerd kon worden door mensen die bereid waren grote afstanden af te leggen en toestemming hadden gekregen om die kennis te consulteren.”

Hij weet niet hoe die nieuwe “kenniskloosters” vormgegeven gaan worden, maar duidelijk is dat niet iedereen meer het klooster binnen zal kunnen om nieuwe kennis te raadplegen.

Vrouw in klooster op zoek naar kennis.

🦾 En nu aan de slag!

Ben je tot het einde gekomen van dit lange artikel? Wat fijn! 🙂 Hopelijk heb je onderweg wat mooie ontwikkelingen of tools gespot waar jij mee aan de slag wil gaan. Heb je nog tips, aanvullingen of opmerkingen? Deel het via de reacties, ik hoor het graag.

Nog niet uitgelezen en wil je je ook verdiepen in andere onderwerpen voor je je weer in het werk stort? Dan heb ik deze leestips voor je:

Of ontdekken welke apps, podcasts en boeken je het beste kunt downloaden/luisteren/lezen? Onze andere summerreads vind je hier.