Content

Krijg inzicht in jouw Human Design-type & maak content die bij jou past

0

Hoe fijn zou het zijn als je content maakt op een manier die bij jou past? In dit artikel bekijken we het contentcreatieproces vanuit het Human Design-systeem.

Wat is Human Design?

Human Design is een systeem dat je inzicht geeft in hoe je met energie omgaat. Als je wordt geboren krijg je als het ware een energetische stempel mee. Deze stempel bepaalt hoe jij in de wereld staat, hoe je het beste werkt, leert en energie uitwisselt met je omgeving. Het geeft je inzicht in je talenten en je valkuilen.

Als je ‘in je design leeft’, zoals we dat noemen, stroomt alles soepeler, kosten dingen minder energie en ervaar je meer flow. Je hebt geen Human Design nodig om een goed leven te leven, maar het kan wel inzicht geven als je af en toe vastloopt.

Welke Human Design-types zijn er?

In de basis onderscheidt Human Design 4 typen:

  • De Manifestor (10%)
  • De (Manifesting) Generator (66%)
  • De Projector (23%)
  • De Reflector (1.5%)

Welke type jij bent, wordt bepaald door je Human Design-chart, die kun je hier opvragen. Jouw type geeft je inzicht in jouw rol en hoe jij energie uitwisselt met de wereld. Het grootste deel van de wereld is ingericht op de Generators en Manifesting Generators, omdat dit grofweg 70% van de wereldbevolking beslaat. Deze mensen hebben consistente toegang tot energie, in tegenstelling tot de Manifestors, Projectors en Reflectors die daar geen consistente toegang toe hebben.

Human Design bestuderen Bron: Anna Markina / Shutterstock.com

Bron: Anna Markina / Shutterstock.com

1. Contentcreatie als Manifestor

Als Human Design Manifestor ben je de firestarter. Je bent degene die initieert en nieuwe paden creëert, die dingen anders doet dan anderen. Je doet graag je eigen ding, houdt er niet van als iemand je vertelt wat je moet doen, en het is daarom niet vreemd als je voor jezelf werkt.

De Manifestor heeft energie om dingen te starten, te initiëren, maar niet zozeer om dingen af te maken. Daarom kan het erg helpen om met een team te werken die dingen voor je afmaakt als de energie ervoor wegebt.

Als Manifestor kun je veel impact maken met je stem. Kijk of je dit kunt toepassen in je content. Begin een podcast (en laat hier bijvoorbeeld blogs van maken), spreek je contentideeën in op je voicerecorder of gebruik een platform als Voxer of Telegram om een voice-based zend-kanaal te hebben in plaats van een mailinglijst.

Neem mensen mee in je proces

Informeer mensen waar je mee bezig bent. Waar werk je aan? Ook als dit nog niet af is. Als mensen niet weten wat er bij je speelt, kan dit weerstand veroorzaken. Bovendien is het een makkelijke vorm van content maken, letterlijk laten zien wat er speelt. Zo warm je je publiek alvast op.

Als Manifestor werk je in spurts, een soort sprints. Je hebt een ‘urge’, wat een combinatie van inspiratie en energie is waarna je weer een rustfase hebt. Beweeg mee met deze energie. Je content hoeft dus niet consistent te zijn. Wel kun je bijvoorbeeld een urge hebben waardoor je veel content maakt, dat je vervolgens over de maand verdeelt en inplant.

Human Design Bron: Anna Markina / Shutterstock.com

Bron: Anna Markina / Shutterstock.com

2. Contentcreatie als (Manifesting) Generator

Als Generator of Manifesting Generator ben je een bouwer. Je bent hier om te werken en creëren. Het is voor jou belangrijk om dingen te doen die je leuk vindt, omdat je energie hiervan direct afhankelijk is. Dit zul je ook herkennen als je ergens ‘aan’ van gaat, ten op zichte van het gevoel dat je hebt na een vergadering die je compleet leeggezogen heeft.

Als jij doet waar je energie van krijgt, voelen mensen dat. Je omgeving zal zeggen dat je straalt, dat het enthousiasme er vanaf spat en dat je écht in je element zit. Gebruik deze kwaliteit ook in je content. Maak bijvoorbeeld gebruik van videocontent waar jij te zien bent, dan kan dit enthousiasme duidelijk naar voren komen en breng je jouw energie over op je doelgroep.

Als Generator of Manifesting Generator kom je het beste in beweging vanuit respons. Respons is als je ergens opeens energie voor hebt. Het ‘oeh dat doe ik gelijk wel even’-gevoel. Het is voor jou een stuk makkelijker om bijvoorbeeld te reageren op vragen van je doelgroep, dan om zelf iets uit je mouw te schudden. Ga dus in gesprek met je doelgroep, stel jezelf beschikbaar voor vragen, en creëer je content van daaruit. Dit geeft inspiratie én energie om het uit te werken.

Je werkt vanuit respons

Omdat je vanuit respons werkt, helpt het om content te creëren voor het platform waar je zelf al het liefst aanwezig bent. Naast dat je dit platform goed kent, en op die manier leert wat er werkt, kun je zo vanuit respons geïnspireerd worden en vanuit daar jouw eigen content creëren. Speel ook met de vorm. Wat gaat jou het makkelijkste af: Reels of TikTok, memes, vloggen, bloggen? Ontdek waar het meeste plezier in zit voor jou. Dit is key voor jouw energie en wat je overdraagt.

Extra kanttekening voor de Manifesting Generator: jouw energie werkt nét even anders. Waarschijnlijk vind jij véél dingen leuk. Je hoeft niet te kiezen. Jij bent een echte multipassionate. Laat meerdere facetten van jezelf zien en experimenteer met wat voor jou werkt.

3. Contentcreatie als Projector

Voor Human Design Projectors werkt het goed om te delen vanuit enthousiasme over jouw zone of genius. Laat zien waarmee je bezig bent, wat je ziet, opvalt en interessant vindt. Jouw kijk op de wereld is anders dan die van zo’n 80% van de maatschappij. Jouw kijk op dingen, mening en wijsheid kan van onschatbare waarde voor anderen zijn wanneer zij daarvoor openstaan. Door die te delen via je content, creëer je een digitale etalage zodat je online vindbaar bent en uitgenodigd kunt worden voor samenwerkingen. Het helpt als mensen jou gaan volgen op jouw socialmediakanaal of ze zich aanmelden voor je mailinglijst, omdat ze hierdoor aangeven open te staan voor wat jij te delen hebt.

Omdat je als Projector geen toegang hebt tot consistente energie kan werken met een team fijn zijn. Jij maakt, bij voorkeur, evergreen content dat jouw team herbruikt waardoor je toch een omnipresence kunt creëren, zonder dat het jou extra tijd of energie kost. Je hoofd kan vinden dat je consistent moet zijn in het maken van content, terwijl je daar geen energie voor hebt. Omarm dat het oké is om inconsistent te zijn. Kwaliteit versus kwantiteit.

Jouw visie komt het beste tot zijn recht als dit door anderen wordt erkend en je uitgenodigd wordt om die te delen. Ongevraagd advies geven kan mensen tegen je in het harnas jagen, dus blijf met je content vooral dicht bij jezelf. Wat vind jij fascinerend en wat heb jij ontdekt? Mensen komen vanzelf naar je toe als ze meer willen weten of als ze willen weten hoe jij ze kunt helpen.

Deel wanneer je in de juiste energie zit

Als Projector is het belangrijk om te delen wanneer je in de juiste energie zit. Zo’n uitnodiging is daarbij erg belangrijk. Wanneer jouw visie niet goed wordt ontvangen of dingen niet gaan zoals jij wil, kun je bitter worden. Als je vanuit die bitterheid reageert, voelt dat heel naar voor anderen.

Kies een platform waarop je vooral evergreen content kunt plaatsen en waar mensen naar je toekomen, denk aan een blog, podcast of YouTube. Laat de zoekmachines het werk voor je doen, zodat mensen vanzelf bij jouw etalage uitkomen. Omdat je als Projector geen consistente toegang tot energie hebt, is het belangrijk om slim om te gaan met de energie die je hebt.

Word jij al moe bij de gedachte een video op te moeten nemen? Doe het dan niet. Is podcasten een eitje voor jou? Kies daar dan voor. Ga voor de contentvorm die jou het minste energie kost. Het mag makkelijk zijn!

Human Design bron: Anna Markina / Shutterstock.com

bron: Anna Markina / Shutterstock.com

4. Contentcreatie als Reflector

Als Human Design Reflector ben je hier om te observeren. Je sampled de energie van verschillende mensen en plekken. Je bent een spiegel. Van de ander, je community en de maatschappij. Voor jou werkt het goed om te delen wat je ziet gebeuren en opvalt in je vakgebied. Deel je reflecties, wat je observeert en positief heeft verrast.

Als Reflector ben je volledig ‘open’, je hebt geen centra gedefinieerd en geen motoren. Jij beweegt mee met de cycli van de maan. Voor jou is geen dag hetzelfde, en je bent fluïde in je zijn en hoe jij je voelt. Omdat je zo open bent, is het belangrijk dat je je bewust bent van je omgeving en de community waar je je in bevindt. Omdat je zo open bent, pik je op wat er om je heen gebeurt. Dit kan zijn weerslag hebben in je content. Gun jezelf vrijheid, je hoeft geen strikt regime aan te houden, je mag meebewegen met wat je tegenkomt.

Als non energy type is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam. Heb je energie om content te maken of niet? Heb je die niet, doe het dan niet. Kies je eigen tijd en tempo. Je hoeft niet consistent te zijn in je content.

Voor jou als Reflector kan het ook fijn zijn om hulp van anderen in te schakelen. Laat je team content inplannen, hergebruiken of voorzien van graphics.

You do you

Voor elk Human Design-type is het belangrijk dat je de contentvorm kiest die bij jou past en waarbij jij je goed voelt. Op die manier maak je je content met meer plezier en houd je het makkelijker en langer vol. Wees niet bang om te experimenteren. Probeer dingen uit, zodat je ontdekt welke vorm van content het beste bij jou past.

Luister naar je lichaam en beweeg mee met je energie. Maak content op de momenten dat je energie hebt en laat de conditionering los dat je verplicht 5 keer per week (of dag) zichtbaar moet zijn om succesvol te kunnen zijn. De energie die er onder zit is belangrijker dan je je kunt voorstellen. En het aller, allerbelangrijkste… have fun!

Bron headerafbeelding: Anna Markina / Shutterstock.com