Loopbaan

Meerdere passies, talenten & skills? Zo haal je alles uit je werk

0

Hoe richt je als multi-passionate professional je werk zo in dat er ruimte is voor je verschillende passies, talenten en skills? Kies je voor één of meerdere werkgevers? Ga je banen combineren? Of een eigen bedrijf opstarten naast je baan in loondienst? Wat werkt is voor iedere multi-passionate professional weer anders, maar er zijn 4 strategieën die op weg kunnen helpen.

Weg met hokjes

In haar boek ÉN-ÉN, je volle potentieel benutten als multi-passionate professional bespreekt Kimberly Nuyttens hoe je je volle potentieel kan benutten als multi-passionate professional. Voordat ik inga op de vier strategieën die je laten zien hoe je je werkende leven kan inrichten, sta ik stil bij de definitie van een multi-passionate professional. Volgens Nuyttens in de definitie:

 Een profiel dat niet past in een hokje, iemand met meerdere passies en talenten en een grote drang om deze maximaal te integreren in het dagelijkse leven. Multi-passionate professionals proberen om deze talenten in te zetten in hun levensstijl en hun manier van werken. Ze hebben uitermate veel ambitie om van hun unieke combinatie ook te kunnen leven of ervoor te zorgen dat het ene talent het andere kan (blijven) financieren.

Hun gemeenschappelijke deler is veelzijdigheid. Deze veelzijdigheid geeft hun de zuurstof die ze nodig hebben om zich niet opgesloten te voelen in een enkel vakje en om hun meest optimale zelf te kunnen zijn.

Vier strategieën voor multi-passionate professionals

Herken jij je in bovenstaand profiel? Dan vind je het waarschijnlijk best een uitdaging om je werk in te richten op een manier die bij je verschillende passies, talenten en interesses past. Er bestaat geen ideale formule die werkt voor alle multi-passionate professionals, maar Emilie Wapnick, onder andere bekend als auteur van ‘How to Be Everything’, spreekt van vier modellen of strategieën die multi-passionate professionals kunnen helpen om hun eigen multi-passionate leven vorm te geven.

Strategie 1: Group Hug Approach

De kern van deze strategie is dat je zoekt naar baan en werkgever die je toestaan om veel verschillende rollen op je te nemen. Je zoekt naar zo’n rol, of je creëert er een. Startups zijn vaak een mooie plek om te beginnen. Zij hebben juist professionals nodig die graag meerdere petten opzetten en een bepaalde variëteit aan taken leuk vinden.

Strategie 2: Slash Approach

Deze strategie, ook de ‘portfolio carrière’-aanpak genoemd, is het combineren van twee of meer parttimejobs en/of bedrijven. In deze strategie gaat het over het doelbewust en positief mixen van verschillende banen om een mix van financiële en persoonlijke doelen te bereiken. Vaak liggen bepaalde mentale of emotionele factoren aan de basis van deze keuze en niet zozeer financiële drijfveren. Wat hiermee niet bedoeld wordt is dat Slashers een deeltijdbaan zoeken waarmee ze enkel hun rekeningen willen kunnen betalen. Ze zoeken wel degelijk werk dat past bij hun interesseveld en die hun ‘waarom’ vervullen. Hoe meer niche jouw interesses zijn, hoe meer verschillende jobs je nodig zal hebben om voldoende veelzijdigheid te hebben en verzadigd te raken.

Dit type carrière is heel vaak een combinatie van een baan in loondienst met één (of meerdere) zelfstandige activiteiten.

Strategie 3: Einstein Approach

Deze aanpak houdt in dat een fulltimebaan (of eigen bedrijf) je financieel volledig ondersteunt, terwijl je daarnaast nog genoeg tijd en energie overhoudt om je andere passies na te jagen. Deze aanpak geeft je de vrijheid om alles te zijn en te doen. En dit zonder uit alle passies inkomsten te willen genereren. Bij deze strategie zijn de hobby’s vaak helemaal anders dan het betaalde werk. Dit zijn MPP’s met een ‘goed-genoeg-baan’: je werk is goed genoeg om de rekeningen te betalen en kost je weinig energie, zodat je daarnaast andere talenten kan ontdekken en ontplooien.

Strategie 4: Phoenix Approach

Deze strategie is ideaal voor mensen die zich graag verdiepen in één talent of skill en niet veel afwisseling nodig hebben om gelukkig te zijn. Dit zijn vaak mensen die zich één rol helemaal eigen maanden om daarna compleet ander werkt te zoeken. De rode draad tussen de banen is een onderliggende gemeenschappelijke ‘waarom’. Deze mensen houden ervan om dingen opeenvolgend aan te pakken en dus niet om van alles tegelijkertijd te combineren. Belangrijk is dat je het momentum goed aanvoelt om van job te switchen. Het juiste moment om over te stappen is heel vaak wanneer je je verveelt.

Wat heb je aan deze strategieën? Ze laten zien dat je heus geen radicale beslissingen hoeft te nemen om je multi-passionate doelen te bereiken. Het belangrijkste is dat je open bent naar je werkgever over wat je nodig hebt om fijn te werken.

Dit kan betekenen dat je een breder takenpakket wil. Of bijvoorbeeld een dag minder wil werken om er nog iets naast te doen. Multi-passionate zijn betekent voor mij vooral dat je constant een balans moet zoeken tussen je verschillende talenten en skills. Er is op de arbeidsmarkt in Nederland heel veel mogelijk, zolang jij je maar uitspreekt. Wat houdt jou nog tegen?

Over het boek

Boek EN-EN: je volle potentieel benutten als multi-passionate professionalMulti-passionate professionals, multipotentials of creatieve generalisten: je hoort de termen steeds vaker. Dit is dan ook niet het eerste boek wat ik erover lees. Ik vind het leuk om te lezen dat ook Nuyttens weer een heel eigen kijk heeft op wat het inhoudt om meerdere talenten, skills en passies te hebben.

Daarnaast belicht ze een aantal belangrijke thema’s voor multi-passionate professionals op een hele direct manier, waardoor je aan het denken wordt gezet: hoe ga ik eigenlijk om met dit onderwerp? En een hele waardevolle toevoeging aan het boek vind ik de interviews met andere multi-passionate professionals. Dat inspireert en verrijkt.