Samenwerken

Prikkel je creativiteit met deze 21 brain teasers

0

De dagen worden donkerder, we botsen tegen het einde van 2023 aan en ik merk dat af en toe inspiratie verstopt zit. Het wordt tijd om je brein weer eens goed uit te dagen, zodat de creatieve ideeën komen. Handig met het maken van de plannen voor 2024. Ik geef je 21 brain teasers die je helpen om je brein uit zijn winterslaap te houden.

In het boek ‘Ik heb een idee’ (affiliate) bespreken Lisa Lefever en Jeroen Swinnen praktische tips om tot creatieve ideeën te komen en ze vervolgens ook uit te werken. Uit het boek heb ik 21 tips gehaald die helpen om je hersenen uit balans te brengen.

Hoe maak je ruimte voor creatieve ideeën?

Je hersenen zoeken namelijk voortdurend naar evenwicht, ze proberen alles wat ze zien, horen en voelen in te passen in wat ze al denken te weten, en dat gebeurt in je onderbewustzijn. Incomplete informatie vullen je hersenen automatisch aan, want dat vinden ze vervelend.

Het onbewust en automatisch voorspellen en aanvullen van de werkelijkheid op basis van wat we al weten zijn eigenlijk gewoon je denkpatronen. Creatief denken is in feite niets anders dan patronen doorbreken of lateraal denken. Dat kan je een handje helpen door stimuli te introduceren die je brein een beetje plagen. Introduceer je een element dat doorbreekt wat je brein al kent, dan veroorzaakt dat een rimpel die je hersenen proberen glad te strijken door een stimulus te linken aan reeds bestaande neurale netwerken. Zo ontstaan nieuwe verbindingen, die tot nieuwe ideeën kunnen leiden.

Brain teaser 1: Zap

Zappen kan je letterlijk nemen en uitbreiden. Kijk om te beginnen eens naar een tv-programma dat je helemaal niet aantrekt. Kijk, luister, lees of klik eens volkomen lukraak.

Brain teaser 2: Lees fictie

Een goede manier om nieuwe perspectieven op te doen is fictie lezen. Dankzij het lezen van fictie leer jij je inleven in personages die jij je zelf nog moet voorstellen op basis van soms summiere omschrijvingen. Zo oefen je tegelijk je empathie en verbeeldingsvermogen.

Brain teaser 3: Lees non-fictie

Consumeer non-fictie. Of jij je feitenkennis in boekvorm opdoet, podcasts beluistert of quizzen kijkt, maakt verder niet uit, zolang je maar afwisselt en je bewust bent van de kwaliteit van een bron. Beperk je niet tot ultra short form content.

Brain teaser 4: Lees de krant die je nooit leest

Maak er een gewoonte van om er verschillende nieuwsbronnen op na te slaan. Kies eens een land uit en lees enkele nieuwsuitingen uit dat land. Lees zowel kwaliteits- als populaire kranten. Maar informeer je niet alleen via kranten. Diversificeer je mediaconsumptie: welke kanalen gebruik je nog niet? Probeer ze uit!

Brain teaser 5: Zoek goed nieuws

Optimisime is een goede sleutel tot creativiteit. En goed nieuws kunnen we extra hard gebruiken met alle narigheid om ons heen. Er zijn talloze bronnen van goed nieuws te vinden, maar hier zijn wat suggesties:
– GoodNews.eu
– Solutions Journalism Network
– The Upside

Brain teaser 6: Beleef kunst

Kunst opent je blik, daagt je oordeel uit en vertraagt. Ga eens naar een museum in je lunchpauze, boek een ticket voor een dansvoorstelling of beluister een nieuw muziekgenre.

Brain teaser 7: Maak kunst – ga aan de knutsel

Next level is je eigen kunst maken, wat je nog veel meer bijbrengt. Je leert je oordeel los te laten over wat je moet en over wat goed en interessant of saai en lelijk is. Wat jij kunst noemt, is aan jou om te bepalen. Kliederen, rommelen of experimenteren is net zo goed. Vormgeven is ontdekken, enerzijds omdat het je limiteert – hoe kan je iets eenvoudiger of duidelijker maken? – en anderzijds, omdat je creatieve flow je kan leiden naar toevallige ontdekkingen of andere inzichten.

Brain teaser 8: Speel buiten

Spelen is de meest onderbelichte van de menselijke basisbehoeften. Mensen zijn niet gemaakt om tussen zes rechte oppervlakken met wat ventilatiegaten erin te leven. Je brein heeft frisse lucht, beweging en licht nodig.

Brain teaser 9: Speel games

Games zijn ideaal om je onder te dompelen in een andere wereld. Daarnaast leren ze je ook op diverse manieren te redeneren, door bijvoorbeeld puzzels op te lossen. En je kan ze samen spelen met anderen.

Brain teaser 10: Speel in gezelschap

De beste spellen zijn die met een net wat ingewikkeldere handleiding dan ‘gooi met de dobbelsteen’, omdat ze je heel wat mogelijkheden en uitdaging bieden. Het draait hier trouwens zowel om de interactie als om het verdiepen in iets moeilijks.

Brain teaser 11: Speel met conventie

Verander een stilzwijgende afspraak, gewoonte of sleur. Dat kan je klein aanpakken, bijvoorbeeld door je eens anders te kleden naar het werk. Je kan op een andere plaats gaan werken of je werkritme veranderen. Maar denk ook aan niet werk-gerelateerde voorbeelden, zoals de tv een avond uit laten staan, uiteten gaan op een random dinsdagavond, de keuken een andere kleur verven of een ingrediënt kopen dat je niet kent en er iets mee maken. Alles wat voor jou de sleur doorbreekt.

Brain teaser 12: Speel met je perspectief

Informatie die niet strookt met wat we al denken te weten, negeren we automatisch. Zo staan we van nature met een gesloten blik in de wereld. Je bewust worden van dat automatisme is een grote stap. Verander dus eens doelbewust een oordeel. Zoek bijvoorbeeld tien argumenten voor het tegendeel van jouw mening.

Brain teaser: 13 Speel met negativiteit

Probeer negatieve gedachten om te buigen in een constructieve actie. Probeer, wanneer je een probleem ziet, meteen aan oplossingen te denken. Oppert iemand een idee waar iets in zit, maar zie je daar wel nog wat moeilijkheden in? Zeg dan wat vaker ‘ja’. Eigenlijk is dit omdenken.

Brain teaser 14: Speel met nee zeggen

Ook ‘nee’ zeggen kan een vorm van positieve actie zijn. Zeg nee wanneer je daar reden toe hebt, zonder jezelf te gaan uitleggen. Je eigen grenzen afbakenen is een vorm van speels omgaan met onuitgesproken conventies. Door nee te zeggen tegen steeds meer van hetzelfde heb je bovendien meer ruimte voor nieuwe ervaringen.

Brain teaser 15: Puzzel

Puzzel en quiz. Los lekker ouderwets een kruiswoordraadsel of een sudoku op en dan het liefst een niveautje moeilijker dan je normaal kiest.

Brain teaser 16: Drink koffie met een vreemde

Ga eens koffie drinken met iemand die van alles wel wat lijkt te weten of die duidelijk een totaal andere invalshoek heeft dan jij. Of ga naar een lezing, workshop of seminar. Laat je leiden door het gesprek. Je kan natuurlijk ook gewoon gesprekken aanknopen met wildvreemden, als je wacht op de trein bijvoorbeeld. Wat je ook doet, vervang dit niet door online praten. Dat is gewoon niet hetzelfde.

Brain teaser 17: Drink koffie met een expert

Praat met experts. Mensen doen niets liever dan uitleggen waar ze mee bezig zijn en daar hoef je echt geen rechtstreekse aanleiding voor te hebben. Benader bijvoorbeeld eens iemand die in je LinkedIn-netwerk zit, maar die je nog niet goed kent.

Brain teaser 18: Terug naar school

Verdiep je kennis op een nieuwe manier. Informeer je niet alleen op passieve manieren, maar zoek eens naar een ervaring via een andere weg. Ga weer eens naar een congres, volg een workshop of ga weer (deeltijd) studeren.

Brain teaser 19: Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan al op hele kleine schaal: ga met een asielhond wandelen, ga voorlezen in de klas of wordt de buddy van een ouder persoon en doe eens per maand samen wat leuks.

Brain teaser 20: Crash een party

Ga ergens heen waar je niet noodzakelijk voor uitgenodigd bent. Of kijk bijvoorbeeld eens op Ticketswap of je last minute tickets vindt.

Brain teaser 21: Verken de wereld

Dompel je onder in een andere cultuur. Dat kan ook betekenen dat je met de trein naar een stad of dorp in Nederland gaat waar je nog niet bent geweest of kies voor een lastminute naar een van de virtuele werelden die ons omringen, zoals de Metaverse.

Geef je inspiratiesessies vorm op basis van toeval. Dit verzekert je dat je uit je comfortzone komt. Maak een draaitafel of trek een nummer en ga aan de slag. Hoe prikkel jij je creativiteit?

Over het boek

Cover van het boek ik heb een idee uit de boekrecensie van Kim Pot bron Managementboek.nl

‘Ik heb een idee’ is een toegankelijk, leuk en praktisch boek. Het is de missie van de auteurs dat iedereen zegt ‘Ik heb een idee’ en ‘Ik doe er wat mee’. Dat gevoel heb ik zeker na het lezen van dit boek. Ook creativiteit vergt werk, dit boek helpt je om echt ruimte en tijd te maken om je creativiteit te stimuleren en uit te werken.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je bestelt Ik heb een idee (affiliate) eenvoudig via Managementboek.nl.