Online marketing

5 redenen om vandaag nog een duurzaamheidsverslag te maken

0

Een duurzaamheidsverslag maakt het verschil voor jouw organisatie, op meerdere gebieden. Je hoeft het niet te doen omdat het moet, maar omdat je verantwoordelijkheid wilt nemen. De verantwoordelijkheid om beter te doen voor je bedrijf, je merk, je klanten en de wereld.

Klimaatdrammer, klimaatspijbelaar en klimaatklever hebben in de afgelopen tijd onze taal verrijkt. Klimaatdemonstraties domineren steeds meer het nieuws. En het klimaat speelt een steeds grotere rol tijdens de verkiezingen. Je ziet het: inzetten op duurzaamheid is niet meer vrijblijvend, maar broodnodig. We kunnen er niet meer omheen. Hoe zit het met jouw organisatie? Zet jouw organisatie zich in voor een duurzamere wereld? En laat je dat ook zien? In dit artikel geef ik je 5 redenen om vandaag nog te beginnen met het maken van je duurzaamheidsverslag.

1. Bouwen aan een betere wereld

Wil je met je organisatie de wereld een stukje beter maken? Dan is een duurzaamheidsverslag een belangrijke stok achter de deur. Het verslag maakt inzichtelijk wat jouw duurzaamheidsdoelstellingen zijn en hoe je die wilt bereiken. En je rapporteert over de voortgang van deze doelen. Natuurlijk wil je dan ook verbetering laten zien. Het duurzaamheidsverslag motiveert je om daadwerkelijk stappen te zetten waarmee je je doelen realiseert.

2. Voldoe aan de Europese regelgeving

Vanaf 2024 zijn steeds meer organisaties verplicht om een duurzaamheidsverslag te maken volgens de CSRD: de Corporate Sustainability Reporting Directive. De CSRD is vastgesteld door de Europese Commissie en geldt dus voor duizenden bedrijven in de EU. Maar ook als de CSRD-verplichting niet voor jou geldt, kun je er toch mee te maken krijgen. De CSRD verplicht organisaties namelijk ook om te rapporteren over de impact van hun leveranciers op het milieu. Bedrijven kloppen mogelijk bij jou aan voor informatie over jouw impact op mens en milieu. Als je deze informatie al in je duurzaamheidsverslag hebt staan, verwijs je de bedrijven hier direct naartoe.

3. Versterk je merk

Steeds meer klanten, zowel consumenten als bedrijven, willen hun geld uitgeven aan producten of diensten die zo duurzaam mogelijk geproduceerd worden. Tegelijkertijd prikken ze ook steeds vaker door goedkope duurzaamheidsclaims heen. Een transparant duurzaamheidsverslag zorgt voor vertrouwen bij je klanten. Het laat zien dat jouw waarden de waarden van je klanten weerspiegelen. Zo onderscheid je je duidelijk van concurrenten die hun inzet voor duurzaamheid niet helder communiceren.

4. Sneller je vacatures vervullen

Ook werkzoekenden vinden duurzaamheid steeds belangrijker. Uit het onderzoek “Regeneration Rising” van Wonderman Thompson (2021) blijkt dat 72% van Gen Z niet wil werken voor een organisatie die geen goede reputatie heeft op het gebied van duurzaamheid. In hetzelfde onderzoek zegt 66% van Gen Z en 67% van de millennials dat zij hun volgende werkgever kiezen op basis van hun duurzaamheidsdoelstellingen.
Wil jij dus indruk maken op de arbeidsmarkt? Met een duurzaamheidsverslag versterk je jouw positie als werkgever op de arbeidsmarkt.

5. Trek de juiste investeerders of sponsoren aan

Is jouw organisatie afhankelijk van investeerders of sponsoren? Ook dan is een duurzaamheidsverslag een must. Met een duurzaamheidsverslag laat je zien dat je transparant bent over je activiteiten en impact op het milieu. En het laat zien dat je een langetermijnvisie hebt. Dit zorgt voor vertrouwen bij investeerders en sponsors en maakt de keuze om in jouw organisatie te investeren een stuk gemakkelijker.

En wat zet je dan in een duurzaamheidsverslag?

Een duurzaamheidsverslag gaat over jouw impact op de samenleving en het milieu. Je vertelt wat de doelstellingen van jouw organisatie zijn op het gebied van duurzaamheid. Je laat zien welke (tussen)doelen je in het afgelopen jaar bereikt hebt en hoe je dit hebt gedaan. Ook vertel je wat je in het komende jaar gaat doen om je doelstellingen te behalen.
Het verslag is niet alleen een verzameling van succesverhalen. Het gaat ook over de doelstellingen je niet hebt gehaald. Waarom is dit niet gelukt? Wat ga je in het komende jaar doen om dit te verbeteren?

Zoals je ziet draagt een duurzaamheidsverslag bij op meerdere vlakken van je organisatie. Van het vervullen van je vacatures tot een sterkere positie ten opzichte van je concurrenten. Maar het belangrijkste: het helpt je om je duurzaamheidsdoelstellingen te halen. En zo jouw positieve bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ben je klaar om ook het verschil te maken? Begin vandaag nog aan je duurzaamheidsverslag.