Loopbaan

Start een passieproject & 4 andere goede voornemens voor zzp’ers

0

Het is januari. En dan beginnen we massaal aan goede voornemens. Voor mij geen voornemens als afvallen, minder drinken of meer bewegen. Wel een moment van bezinning na 5 jaar zzp’en. Wat doe ik niet goed? Wat kan beter? En waar wil ik mee doorgaan? Hierbij deel ik mijn tips voor iedereen die mee wil doen.

1. Zakelijke waarden in plaats van doelen op een rijtje zetten

Als het gaat om langdurige verbeteringen, is het beter om te kijken naar je waarden dan naar je doelen. Doelen heb je op een gegeven moment wel (of niet) behaald en dan moet je nieuwe doelen stellen. Doelen die je niet behaald hebt, geven vaak een ontevreden gevoel. Je waarden kun je je leven lang aan werken. Als voorbeeld:

  • Eén van mijn waarden is verbinding en daar kan ik elke dag wat aan doen. Bijvoorbeeld door contact te zoeken met een collega of een koffiemomentje in te plannen.
  • Daarnaast kunnen je waarden je ook helpen om je opdrachten beter te selecteren. Als blijkt dat er bij een opdrachtgever niet dezelfde waarden zijn als die jij hebt, dan snap je ook beter waarom er geen klik is. Hoe kom je er achter wat je waarden zijn? Denk na over je diepste overtuigingen en principes. Wat zijn de waarden die je leiden in je dagelijks leven? Kijk dan naar welke van deze overtuigingen je ook in je zakelijke activiteiten wil terugzien.

2. Maak een vision board met jouw voornemens

Oké, klinkt een beetje spiriwiri, maar geloof me, dit geeft je zoveel focus op je doelen. Het werkt een beetje als manifesting. Nee, nee, echt even door blijven lezen; doordat je helder voor je ziet wat je wil, creëer je daar bewust en onbewust focus op. Het traint je hersenen om alert te zijn op de dingen die je echt wil.

Het omgekeerde is namelijk ook waar. Door te geloven dat je altijd pech hebt, zul je altijd pech hebben en ook het geluk niet zien. Een vision board is geen magische oplossing, maar een hulpmiddel dat je kan helpen om te visualiseren waar je heen wil. Maak het zo creatief mogelijk met quotes of afbeeldingen, als het maar duidelijk is wat jij ermee bedoelt. Hang het ergens op zodat je het regelmatig ziet en werk het door het jaar heen af en toe bij.

Visionboard voornemens

Dasha Petrenko, Shutterstock

3. Start een passieproject

Ook als zzp’er is werk vaak maar gewoon werk. Je zzp’t, omdat je ergens goed in bent of liever meerdere opdrachtgevers hebt in een jaar. Maar ook wij kunnen een beetje uitgeblust raken door altijd hetzelfde te blijven doen. Door iets ‘on the side’ te nemen waarvan je weer aan gaat, geef je je hele energiesysteem een schop onder zijn reet. Ook als je te druk bent en geen energie hebt, zou ik het je aanraden.

  • Tip: besteed er maar 2 minuten per keer aan. Waarom 2 minuten? Omdat iedereen wel tijd en energie heeft voor iets wat maar 2 minuten kost. Vaak zul je zien dat je energie krijgt van wat je aan het doen bent. Dan verandert 2 minuten in toch een wat langere tijdsspanne.

4. Plan ruimte in voor scholing en innovatie

Door steeds nieuwe opdrachten te doen, leer ik ontzettend veel en snel. Maar vaak blijft dit wel binnen hetzelfde vakgebied of is het een nieuw systeem van iets wat ik al ken. Scholing en bijleren schiet er bij mij vaak in, omdat ik het ergens zonde van mijn geld vind.

Ik ben geld kwijt omdat ik voor een training of workshop moet betalen, maar ook omdat ik die dag niet facturabel ben. Als ik de kans krijg om mijn hersens ergens anders over te laten nadenken, merk ik dat ik daar ook weer veel energie van krijg en zo beter mijn doelen behaal. Dat is hetgeen dat ik geleerd heb en meeneem in mijn ‘gewone’ werk.

5. Eat the frog first

Nee, je hoeft niet letterlijk kikkers op te eten. Of op een positievere manier gezegd: laat het lekkerste voor het laatste. Door eerst de dingen te doen waar je tegen opziet, maar die wel nodig zijn, ervaar je een gevoel van prestatie en opluchting. Dit kan je motiveren om de rest van je taken met meer energie en focus aan te pakken. Het vermijden van uitstelgedrag en het direct aanpakken van uitdagende taken kan helpen bij het verbeteren van productiviteit, het verminderen van stress en het behalen van je doelen.

Dit zijn mijn goede voornemens voor het aankomende jaar. Ik ben benieuwd of jij ook aan goede voornemens doet? Waarom wel of niet? En dan vooral privé of ook zakelijk?