Marketing technology

Slimmer een podcast maken? Gebruik deze AI-tools

0

Gebruik jij al AI voor je audio-producties? Als podcaster maak ik graag gebruik van AI-tools. AI-tools helpen je met het besparen van tijd, maken je podcast beter en geven je inspiratie. Dit zijn de tools die we zelf ook dagelijks gebruiken.

Transcriberen van je podcast met AI

Voor het transcriberen van podcasts gebruiken we MacWhisper Pro. Deze tool werkt supergoed op elke Mac met een M-chip. Het transcriberen gebeurt lokaal. Je hoeft dus geen rekening te houden met het uploaden van informatie op plekken waar je het niet wil. Het maximum aantal mb/minuten is daarmee onbeperkt.

Tip: in MacWhisper Pro kun je verschillende taalmodellen gebruiken. Je hebt vaak niet het grootste taalmodel nodig. Als je gebruikmaakt van grote taalmodellen duurt het transcriptieproces erg lang: een uur podcast-transcriptie genereren kost dan grofweg een uur.

Zoek je een online tool? Dan adviseer ik Good Tape. Dat is een software van een Deens bedrijf dat voldoet aan GDPR (General Data Protection Regulation).

Je podcast-geluid optimaliseren met AI

Luister jij weleens een podcast waarin je het volume flink omhoog moet zetten? En dan ook nog eens vol met ruis? Als podcaster wil je dat niet. Mensen haken af en het komt amateuristisch over. Naast goede opname-apparatuur, een droge ruimte en kundige audio-professionals kun je deze AI-tool toepassen: Auphonic. Levels, ongewilde ruis en verschillende volumeniveaus (de ene gast praat soms ineens een stuk zachter, of draait weg van de microfoon) worden in een handomdraai opgelost.

Daarnaast kan Auphonic – in combinatie met MacWhisper Pro – je podcast transcriberen en samenvatten.

AI-podcast

Een artikel bij je podcast in een handomdraai

Sinds de komst van Custom GPT’s experimenteer ik met specifieke prompts op maat voor onze klanten. Zo kun je aanvullende artikelen (laten) schrijven bij elke productie. Je schrijft voor elke serie een eigen prompt, koppelt de juiste bronnen en matcht de schrijfstijl. Vervolgens kun je het uitgewerkte transcript uploaden en maakt ChatGPT er een artikel van. Vergeet niet de juiste keywords toe te voegen, zodat je ook aan SEO bijdraagt. Ook al zijn de teksten van ChatGPT niet 100% correct, de basis is gelegd. En hoe meer instructies je geeft, hoe beter de artikelen worden.

Muziek met AI

Met de tool AIVA ontwikkel je op basis van geluiden die je selecteert unieke audio voor je podcast. Het vergt proberen en testen, maar kan heel waardevol zijn als je budget beperkt is. De tool van Tracksy kan hetzelfde, maar is een stuk simpeler in gebruik.

Inspiratie voor je copy met AI

Tot slot: is je productie klaar en wil je starten met de distributie en promotie van je podcast? Dan heb je pakkende teksten nodig. Of wil je extra ideeën opdoen voor een omschrijving van je aflevering of een artikel op je website? Ik gebruik daar – ter inspiratie – Copy.ai voor. Hiermee ontwikkelde ik in no-time inspiratie voor een pakkende kop van dit artikel.

Bonustip: Autopod voor je video-podcasts

Ben je in het bezit van Adobe Premiere Pro? Neem dan je podcast eens op video op. Wij doen dat met professionele apparatuur, maar je kunt ook één of meerdere telefoons gebruiken. Neem je podcast op, synchroniseer je video met je opname in Premiere Pro en monteer deze met de AI-tool van Autopod. Dan krijg je een multi-cam video-podcast.