Online marketing

Wat is de snelste hosting provider van 2024?

0

Snel, sneller, snelst! Bij welke hosting provider ben jij aangesloten, en ben je daar tevreden mee? Een van de belangrijke punten voor een snelle website is, uiteraard, een snelle hosting provider. Maar welke hosting provider is de snelste in 2024?

In een eerder artikel is er al eens gesproken over de 5 belangrijke punten waar je op moet letten als je een nieuwe webhosting gaat kiezen. Het belang van een snelle website is uitgebreid aan bod gekomen. En wat zorgt mede voor een snelle website? Juist, een snelle hosting provider. Elk jaar doet Hostingvergelijker.nl een webhosting-snelheidstest en ook in 2024 is deze uitgebreide test weer uitgevoerd.

Hoe is de snelheidstest uitgevoerd?

Er is een selectie gemaakt van een twaalftal hosting providers en deze zijn aan een uitgebreide test onderworpen. Om het enigszins eerlijk te houden is geprobeerd om bij elke hosting provider een soortgelijk pakket aan te schaffen. Wat wordt hier dan mee bedoeld? Er is goed gekeken (waar mogelijk) of de specificaties enigszins gelijk zijn of bij elkaar in de buurt liggen bij elk hostingpakket. Ook is er een maximum ingesteld van wat een hostingpakket mag kosten per maand,  €15,- zonder actietarieven.

Wat voor een ‘soort’ website is er getest?

Voor het uitvoeren van de snelheidstest is er gekozen voor het CMS (Content Management Systeem) WordPress en hiermee is de website dan ook ontwikkeld. Op deze WordPress-website is het thema WP Astra geïnstalleerd met een standaard template (webdesign) en enkele basis plug-ins (functionaliteiten) die op veel WordPress-websites worden gebruikt.

Toen alles in orde was, is er een kopie getrokken van deze ‘standaard’ website, die is vervolgens op elk hostingpakket van iedere hosting provider geïnstalleerd. Hiermee staat er op elk hosting pakket dat er is afgenomen exact dezelfde website en kan de webhosting-snelheidstest eerlijk worden uitgevoerd.

De snelheidstest is uitgevoerd zonder dat de website geoptimaliseerd is en ook na het optimaliseren van de website. Voor het optimaliseren van de WordPress-website zijn deze plug-ins gebruikt:

Met welke tools is de snelheidstest uitgevoerd?

Er zijn een hele hoop tools op het internet waarmee je de snelheid van een website kunt testen. Hostingvergelijker.nl heeft de volgende tools gebruikt voor het testen van de verschillende hosting providers:

 • GTMetrix.com
 • Webpagetest.org
 • PageSpeed Insights
 • K6.io

Gedurende één week zijn er dagelijks meerdere en verschillende tests gedaan bij de verschillende hosting providers. Dit is gedaan om niet één momentopname te hebben van een test maar om van meerdere momentopnames een eerlijk gemiddelde te meten.

Een voorbeeld van een test die er gedaan is met GTMetrix.com

Een parameter die getest wordt bij GTMetrix.com is de TTFB (Time To First Byte). De TTFB is de reactietijd die gemeten wordt vanaf het eerste HTTP(S) verzoek tot aan de allereerste byte die wordt ontvangen wordt vanaf de webserver. Simpel gezegd, hoe snel reageert de server als er iets wordt opgevraagd? Deze test is twee keer uitgevoerd en dit zijn de resultaten zonder het optimaliseren van de WordPress-website:

Hosting provider
TTFB (Time To First Byte) – GTMetrix.com
Cloud860,089 seconden
SiteGround0,094 seconden
Hostinger0,283 seconden
mijn.host0,293 seconden
TransIP0,335 seconden
Antagonist0,430 seconden
Junda0,519 seconden
bhosted0,548 seconden
Snel.com0,744 seconden
Yourhosting0,909 seconden
Versio1,300 seconden
Strato3,900 seconden

*Let op, dit zijn slechts de resultaten van één onderdeel van deze Snelheidstest. Benieuwd naar alle resultaten? Die vind je in deze spreadsheet.

Wat is de snelste hosting provider van 2024?

In totaal zijn er 12 hosting providers grondig getest en dit is de ranglijst:

 1. Cloud86
 2. mijn.host
 3. Hostinger
 4. Antagonist
 5. Junda
 6. TransIP
 7. SiteGround
 8. Yourhosting
 9. Snel.com
 10. bhosted
 11. Versio
 12. Strato

Cloud86, mijn.host en Hostinger kwamen het beste uit onze testen. Moet je nu direct overstappen? Als je tevreden bent met de snelheid je huidige hosting partij dan hoeft dat natuurlijk niet, maar als je ontevreden bent dan is het de overweging waard.