Marketing technology

De keuzehulp: eerste hulp bij keuzestress in een webshop

0

Het online assortiment blijft eindeloos groeien. Er is steeds meer aanbod en er is letterlijk voor ieder wat wils. Hoe weet je tegenwoordig nog zeker dat je de juiste keuze maakt? Toen ik vorige maand een nieuwe laptop wilde kopen, werd ik overspoeld door een enorm aanbod van keuzes. Bij Amazon kon ik kiezen uit meer dan 8.000 (!) varianten. Bij bol kon ik kiezen tussen 2.197 stuks en bij Coolblue had ik ‘slechts’ de keuze uit 782 laptops.

Het gevolg is dat je door een overvloed aan merken, specificaties en mogelijkheden scrolt. Een zee van keuzes die op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, maar al snel voelt als een complexe puzzel om op te lossen. In een wereld met oneindig veel aanbod, hebben we allemaal weleens te maken gehad met keuzestress: een vorm van stress die ontstaat wanneer je te veel keuze hebt en het moeilijk vindt om een beslissing te nemen.Opties verschillende laptops

Hoe gaat je brein om met onzekerheid en keuzestress?

Hoe weet je nu zeker dat je de juiste keuze maakt in een zee aan opties? Dit is niet eenvoudig. Sterker nog, bij het maken van een productkeuze kan een groot assortiment averechts werken. The Paradox of Choice, ontwikkeld door psycholoog Barry Schwartz, schijnt hier een interessant licht op.

Deze theorie pleit dat onzekerheid en een overvloed aan productkeuzes kan leiden tot keuzestress en dat je hierdoor misschien ‘aankoopangst’ ervaart. Bij te veel keuze neemt het beklemmende gevoel om verkeerd te kiezen toe. Je wordt onzeker over je besluit. Hierdoor stel je bijvoorbeeld je aankoop uit, of besluit je het product helemaal niet meer te kopen. Dit omdat je het te ingewikkeld vindt. Te veel keuze kan dus leiden tot een negatief effect op je aankoopbeslissing. Zo’n situatie heb je vast al eens meegemaakt.

Het wordt soms te veel voor ons brein, ook al hebben we vaak het idee dat een overvloed aan keuzes goed is voor controle en blijdschap. Kies jij bijvoorbeeld liever tussen 3 verschillende tandpasta’s of 30? Precies! Als het om keuzes gaat, geven we vaak de voorkeur aan een eenvoudige beslissing. Dit doen we in plaats van het afwegen van alle verschillende opties. Het begrijpen van deze paradox kan ervoor zorgen dat jij je wat minder overweldigd voelt door al die keuzes.

Meer controle over je aankoopbeslissingen met een keuzehulp

Iedereen wil de juiste keuze maken. Met een groeiend aantal opties wordt dit steeds uitdagender. Hoe weet je nu écht zeker dat je de juiste keuze maakt?

Hier kan een keuzehulp van pas komen. Een keuzehulp laat alleen de opties zien die passen bij jouw gebruikssituatie. Het geeft je een persoonlijk productadvies, zonder dat je in keuzestress verdrinkt. In plaats van te verdwalen in een overvloed aan specificaties en merken, wijst de keuzehulp je eenvoudig naar de productvarianten. Deze passen het beste bij jouw behoeften. Zo filter je in een mum van tijd door meer dan 1000 laptops en zie je enkel de 3 tot 5 laptops die het beste passen bij jouw wensen.

Coolblue keuzehulp

Dit is precies de reden waarom grote partijen zoals Coolblue, Hema, Wehkamp en MediaMarkt steeds vaker een keuzehulp gebruiken. Daardoor zijn er tegenwoordig meer en meer bedrijven die ‘keuzehulp-software’ aanbieden. Ze begrijpen hoe een keuzehulp keuzestress vermindert en de aankoopbeslissingen van hun klanten bevordert. Dit zien ze terug in een hoger conversieratio en een gepersonaliseerde winkelervaring. Het is een win-win situatie voor zowel de shopper als de webwinkel.

Hoe beïnvloedt een keuzehulp jouw keuzeproces?

Allereerst biedt een keuzehulp structuur in de chaos van opties. Het gaat online een ‘gesprek’ met je aan en identificeert je behoeften. Hij ‘luistert’ eerst waar jij bijvoorbeeld een laptop voor wil gebruiken door het stellen van een aantal vragen. Vervolgens krijg je een gepersonaliseerd productadvies dat hierbij past.

Het is vergelijkbaar met het vragen van productadvies aan een medewerker in een fysieke winkel. Ook hier luistert een medewerker eerst naar je wensen en behoeften en geeft je vervolgens een productadvies dat hierbij aansluit. De kracht zit hem in de gepersonaliseerde aanpak.

Zonder een keuzehulp moet je talloze categorieën, specificaties en merken doorzoeken. Een keuzehulp organiseert deze informatie op een gestructureerde manier, waardoor je gerichter uitsluitend producten ziet die bij je passen. Dit helpt om de eerste overweldigende indruk te verminderen en maakt het kiezen efficiënter en sneller.

Een ander belangrijk aspect is de bevestiging die een keuzehulp biedt. Het geeft je het vertrouwen dat je opties goed hebt overwogen. Stel je voor dat je dankzij de keuzehulp de perfecte laptop vindt, het advies van de keuzehulp dient als een soort goedkeuring. Daardoor ben je zekerder van je keuze. Dit gevoel van bevestiging vermindert twijfel en vergroot de tevredenheid na je aankoop.

Hoe navigeer jij door het doolhof van keuzes?

Het is niet ongewoon om soms het gevoel te hebben dat je overschaduwd wordt door keuzestress. Dit hangt als een donkere wolk over je winkelervaring. Een keuzehulp werpt helder licht op hoe we beslissingen nemen, terwijl we onze weg proberen te vinden in de wereld van keuzes.

Wat is jouw voorkeur als het gaat om het aantal keuze-opties? Ga je voor een beperkte selectie die aansluit bij je gebruikssituatie of geef je de voorkeur aan een ruimere keuze?