Gespot

App Advisor: Controle over je Facebookdata

0

App Advisor is een browserextensie voor Safari, Chrome en Firefox, die je helpt meer inzicht te krijgen in welke apps en social apps op Facebook toegang hebben tot jouw persoonlijke Facebookdata en die van je Facebookvrienden. Mario Grobholz, een van de oprichters van Secure.me, de organisatie achter App Advisor, vertelt over de tool.

Wat is het?

"App Advisor beschermt Facebookgebruikers, die via hun smartphone of via het internet gebruik maken van social apps op Facebook, tegen apps die veel persoonlijke data verzamelen, het vriendennetwerk van de gebruikers spammen en veiligheidsrisico's veroorzaken."

Waarom dit initiatief?

"Het wordt bijna een gewoonte om apps als Instagram, SocialCam, AngryBirds, CityVille an Spotify te koppelen aan je Facebook ID. Je klikt gewoon op 'agree', zonder dat je ook maar een idee hebt waar je mee instemt, gewoon omdat dat makkelijk en handig is. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat social apps die gelinkt zijn aan je Facebookprofiel zo ongeveer jouw hele leven kunnen tracken – en dat van je vrienden erbij. Je huidige locatie, je online gedrag, de mensen waar je mee interacteert: het is allemaal te traceren. En deze informatie wordt doorgespeeld aan de social apps op het moment dat ze toegang krijgen tot je Facebook ID. En het maakt niet uit welke privacysettings je ingesteld hebt, de apps krijgen deze informatie hoe dan ook.

Zeven van de Top 10 iOS apps en zes van de Top 10 Android apps zijn geïntegreerd met Facebook. Het is opmerkelijk dat app providers de meest gevoelige data van Facebookgebruikers kunnen verzamelen, daarvoor zijn tot nu toe geen regels. Met App Advisor willen we Facebookgebruikers beschermen en een autoriteit worden voor de industrie op het gebied van app-veiligheid. We willen een 'app reputation center' bouwen, waar app developers hun standaarden op baseren, wanneer het gaat om het ontwikkelen van apps, met als ultieme doel een hoger niveau van gebruikersbescherming."

Hoe werkt het?

“Wanneer je de browserextentsie gebruikt, geeft App Advisor je meteen transparante informatie rondom de toegang die een Facebook-app heeft tot je data en welke gegevens de app kan delen, voordat je deze nieuwe app aan je Facebookprofiel koppelt. Je krijgt een waarschuwing wanneer een nieuw app verbinding legt met Facebook, of het nu op Facebook zelf is of gewoon terwijl je ergens op het internet aan het browsen bent.

<a href="https://apps.secure.me" target="_blank">Onze browserextentie</a>, beschikbaar voor Safari, Firefox en Chrome, helpt je om je persoonlijke data te beschermen voordat het gedeeld wordt. Het is erg gemakkelijk te gebruiken. Bezoek de website om de gratis extentie te installeren voor de browser naar keuze. Vanaf dat moment zal de gebruiker altijd op de hoogte gebracht worden als een app om data van je Facebookprofiel vraagt.

Ook hebben we het <a href="https://apps.secure.me/" target="_blank">App Security Netwerk</a> opgezet, waar je een volledig overzicht krijgt van welke data de apps die jij gebruikt allemaal verzamelen. Via de site heb je een overzicht van welke data je social games en apps ontvangen en wat ze ermee doen. Ook kom je er zo achter welke van je smartphone apps je Facebookdata rondsturen,  zonder dat je je daar bewust van bent. Secure.me waarschuwt je tegen apps die je vriendennetwerk spammen en identificeert daarnaast apps die virussen en malware bevatten.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“App Advisor is een gratis oplossing, die onderdeel uitmaakt van de producten van Secure.me. Om het grootste App Security Netwerk ter wereld te bouwen, wat de basis van App Advisor is, hebben we de app-activiteiten van 50 miljoen Facebookgebruikers en meer dan 500.000 apps geanalyseerd.

Een aantal van onze belangrijkste bevindingen: zes van de tien apps kunnen content plaatsen op de Timeline van de gebruiker, zonder dat de gebruiker dat door heeft. Meer dan twee derde van de apps weten het e-mailadres van de gebruiker, een op de drie apps weet de geboortedatum van de gebruiker en 5 van de 100 apps hebben toegang tot de foto’s en video’s van de gebruiker, wat verder gaat dan alleen de profielfoto.”

Wie is er bij betrokken?

"Secure.me bestaat op dit moment uit een team van 20 mensen. Ons hoofdkantoor bevind zich in Munchen, Duitsland. Daarnaast hebben we een kantoor in San Francisco waar aan de app is gewerkt. Het team wordt geleid door mede-oprichter Christian Sigl en mijzelf, Mario Grobholz."