Gespot

Bieblio: Deel je boekenkast & leen van je vrienden en kennissen

0

Bieblio is een ruil- en deelplatform voor alle boeken in Nederland. Via dit platform leen je de boeken uit je eigen boekenkast uit aan je netwerk van familie, vrienden en kenissen. En zo kun je ook weer de boeken uit hun kasten lenen. Het platform is te gebruiken via het web en mobiele applicaties op iOS en Android. Johan Trip, initiatiefnemer van Bieblio, vertelt. 

Wat is het?

“Bieblio is een platform waarmee je jouw boeken kunt delen en ruilen met je vrienden. Het is beschikbaar via een website, maar ook via een app. Naast de boeken die je uit je eigen netwerk leent, kun je ook toegang krijgen tot de nieuwste boeken en populaire titels. Deze komen uit de online boekenkast van Bieblio.”

Waarom dit initiatief?

“De boekenkasten die bij iedereen thuis staan, vormen samen de grootste bibliotheek van Nederland. Met gemiddeld meer dan 100 boeken in iedere boekenkast heb je via je eigen netwerk al snel toegang tot meer dan 15.000 boeken. Maar, hoe houd je het overzicht en hoe deel je jouw boeken alleen met mensen die je vertrouwt? Met Bieblio!”

Hoe werkt het?

“Met Bieblio leen je boeken van mensen die je kent. De app verbindt vrienden met elkaar doordat het is geïntegreerd met sociale netwerken. Je kunt boeken toevoegen of zoeken, bijvoorbeeld op trefwoord of relatie. Als je een boek gevonden hebt, kun je eenvoudig dat boek aanvragen. En de planner maakt het inzichtelijk wanneer het boek beschikbaar is en wanneer je het boek terug moet brengen. 

Bieblio geeft de gebruiker de mogelijkheid boeken uit te lenen of te ruilen. Bieblio biedt geen verhuuroptie aan, 89 procent van onze gebruikers geeft aan liever iets uit te lenen aan vrienden dan iets te verhuren aan een vreemde.”

www.youtube.com/watch?v=92RgR3cH5Lo

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Gemiddeld kopen Nederlanders zeven nieuwe boeken per jaar. Na deze gelezen te hebben, belanden ze in de boekenkast om daarna nooit meer aangeraakt te worden. Met de lancering van Bieblio, de grootste gedeelde boekenkast van Nederland, willen de oprichters lezen stimuleren en de toegang tot boeken vergroten. De gemiddelde bibliotheek heeft 10.000 boeken te leen, via Bieblio heb je al snel toegang tot meer dan 15.000 boeken. En dat allemaal binnen je eigen netwerk.

Het is gratis voor alle gebruikers en transacties binnen het netwerk. Maar voor vijf euro per maand heb je ook toegang tot dé grootste gedeelde boekenkast van Nederland: hier staan niet alleen de boeken van je netwerk in, maar ook de boekenkast van Bieblio en die van je lokale boekhandel – als die actief is op Bieblio.”

Wie is er bij betrokken?

“Bieblio is een initiatief van het deelplatform Jipio. Jipio is in 2011 opgericht door Ruben Stolk en mij, Johan Trip. Wij waren allebei op zoek naar een slimme manier om onze spullen uit te lenen, toen we naar het buitenland vertrokken. ‘Boeken’ is veruit de populairste productcategorie op Jipio en gebruikers vroegen om eenvoud en focus. Binnenkort komt er een platform voor speelgoed uit en we werken ook aan een versie voor basisscholen.”