Gespot

Buikbuddy app: Hulpmiddel voor Crohn en Collitis patiënten

0

De Buikbuddy app is een innovatieve app voor Crohn en Collitis patiënten, genomineerd voor de Health App Award en [023] Innovatie Award. Marco Mok van DM Creatieve Communicatie, vertelt.

Wat is de Buikbuddy app?

“Patiënten met de ziekte van Crohn of Colitus Ulcerosa kunnen met de Buikbuddy app hun ziekte beter monitoren en hun gegevens delen met een specialist of MDL (Maag Darm Lever) verpleegkundige. Daarnaast bevat de app een toiletzoeker die patiënten het dichtstbijzijnde toilet laat zien. Deze patiëntengroep maakt veel vaker gebruik van het toilet en heeft veel baat bij het snel kunnen vinden van een toilet.

Ook gezonde mensen kunnen erg veel aan de Buikbuddy app hebben. Er zijn tot nu toe bijna 9.000 toiletadressen te vinden in openbare toiletten, benzinestations, hotels, cafés, gemeentegebouwen et cetera. Gebruikers kunnen via de app ook zelf nieuwe toiletten toevoegen.

De app bevat ook tools als een medicijnreminder, een notitieblok om bijvoorbeeld vragen voor de arts in te zetten en een voorrangskaartje voor het toilet. Deze kan in 10 talen vertaald worden. Tenslotte bevat de app nog een kookboek met gezonde recepten die speciaal door een diëtiste zijn samengesteld.”

Waarom dit initiatief?

“Er bestaan wel toiletzoekers, maar Crohn- en Colitus Ulcerosapatiënten zoals deze hebben veel meer aan een intelligente app met meer functionaliteiten. Een dergelijke app kan het leven van zo’n patiënt een stuk makkelijker maken. Er zijn momenteel zo’n 50.000 patiënten en MSD wilde voor deze doelgroep graag een app ontwikkelen. Vooral jongeren zijn erg enthousiast over de app, al werd ik deze week nog gebeld door een oudere dame die de app geweldig vond. Zij legde gelijk ook het verzoek neer om recepten toe te voegen voor patiënten met een andere darmaandoening.”

Hoe werkt de Buikbuddy app?

“Het werkt heel simpel, de patiënt kan met de Buikbuddy app zijn ontlasting en het aantal toiletbezoeken bijhouden. Tegelijkertijd kan de patiënt bijhouden of er slijm of bloed bij de ontlasting zit, of hij pijn heeft of niet en ook kan er op het touchscreen aangewezen worden waar de pijn zit. Door een aantal vragen met een cijfer vast te leggen kan de patiënt zijn algehele fitheid vastleggen. Daarna worden de gegevens vastgelegd in het dagboek en kan de patiënt zijn dagboek per dag, week of maand raadplegen. Mede daardoor kan hij vervolgens makkelijker inzien hoe het met zijn ziekte gaat en en of er maatregelen getroffen moeten worden, zoals het raadplegen van een dokter of verpleegkundige, medicijnen nemen, et cetera. Desgewenst kan hij deze gegevens ook via e-mail naar de huisarts, specialist of verpleegkundige sturen.”

 

Wat zijn de facts?

“De app is tot nu toe 1200 keer gedownload en de introductie bij de medische specialisten gaat deze week van start. De app is genomineerd voor de [023] Innovatie Award en de Health App Award 2012. De app is puur een service-instrument van MSD, een farmaceut die zich onder meer richt op behandelingen van patiënten met chronische darmziekten. Oorspronkelijk was de briefing een toiletzoeker te maken, maar wij konden ze gelukkig overtuigen dat de app veel meer moest zijn.”

Wie is er betrokken bij de Buikbuddy app?

“De Buikbuddy app is ontwikkeld door een team van MSD als opdrachtgever, in samenwerking met patiënten, de patiëntenvereniging CCUVN en een diëtiste. De uitvoering is gedaan door ons als ontwerpbureau samen met een strateeg en programmeurs.”