Gespot

DigitaleZorgGids: Zoek & recenseer zorgtoepassingen

0

E-health krijgt steeds meer naam in de zorgwereld: er worden apps en websites voor ontwikkeld. Zie je door de bomen het bos niet meer? DigitaleZorgGids gidst in het grote aanbod aan e-health-diensten en zorg-apps, en creëert overzicht voor zorggebruikers en zorgprofessionals. Robert Houtenbos, productmanager bij DigitaleZorgGids, vertelt.

Wat is het?

"DigitaleZorgGids is een onafhankelijk, objectief en betrouwbaar kennisplatform over e-health. Alles wat je wilt weten over digitale zorgtoepassingen voor patiënten, zorgverleners en zorginstellingen vind je overzichtelijk op één plek. Wij delen toepassingen in op de rol van de gebruiker, categorie van de tool, aandoening of het specialisme en het platform. Daarnaast bieden we duiding: wat doet de toepassing precies, wat is de betrouwbaarheid, hoe zit het met de financiering?

Ook geven we de kwaliteit aan. Hoe wordt de toepassing beoordeeld door gebruikers, zorgverleners en andere experts (bijvoorbeeld op het gebied van privacy of standaarden)? Door te partneren met o.a. kennisinstituten en patiëntenorganisaties, maken wij onze content beter en uitgebreider. Wij bieden hen vervolgens handige tools voor hun eigen websites, bijvoorbeeld een aandoeningsspecifieke zoekmachine."

Waarom dit initiatief?

"E-health wordt gezien als een van de belangrijkste oplossingen van de grote problemen in de zorg. Zelfmanagement door patiënten moet zorgen voor lagere zorgkosten, en digitalisering van zorg zal bovendien de kwaliteit ervan moeten doen toenemen. Dit gecombineerd met de opkomst van mobiel zorgt ervoor dat er een explosie is aan zorg-apps en andere soorten e-healthtoepassingen, zoals informatiewebsites, e-learnings, serious gaming in de zorg en slimme devices zoals stappentellers, digitale glucosemeters en zorgdomotica. Huisautomatisering, bedoeld om mensen langer thuis te kunnen laten wonen.

Er zijn inmiddels meer dan 20.000 van dit soort toepassingen en het overzicht is zoekgeraakt. Bovendien wil men weten wat de betrouwbaarheid van dit alles is, en roept men (vanuit de beroepsgroepen en toezichthouders) om kwaliteitskenmerken.
Patiëntenfederatie NPCF heeft samen met artsenfederatie KNMG en Zorgverzekeraars Nederland in juni 2012 de Nationale Implementatie Agenda eHealth aangeboden aan minister Schippers. Hierin agendeerde de NPCF om overzicht te bieden in e-health middels een digitale zorggids. Dit moet ook de vraag naar e-health bij patiënten stimuleren. DigitaleZorgGids wil de brug slaan tussen consumenten, patiënten en professionals, want zonder patient 2.0 én arts 2.0 geen zorg 2.0."

Hoe werkt het?

"We creëren overzicht in alle applicaties, sites, tools en services die er zijn op het gebied van digitale zorg. Via onze slimme zoekfunctie kun je de toepassingen doorzoeken. Je kunt ook zelf toepassingen reviewen. Onze experts delen dagelijks hun kennis en ervaringen, door middel van blogs en expert-reviews van toepassingen. Daarnaast bieden we WebTV-uitzendingen aan en organiseren wij op 21 juni 2013 het DigitaleZorgEvent in de Jaarbeurs Utrecht, waar e-health ook echt beleefd kan worden."

https://vimeo.com/52105604

Wat zijn de belangrijkste facts?

"DigitaleZorgGids is momenteel in bèta gelanceerd. We hebben deze maand ongeveer 7.000 e-healthtoepassingen verzameld, met doorgroei dit jaar naar 12.000. Daarnaast hebben meer dan 100 e-health experts zich inmiddels verzameld op DigitaleZorgGids, die bloggen over hun visie en ervaringen."

Wie is er bij betrokken?

"DigitaleZorgGids is een initiatief van patiëntenfederatie NPCF en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum."