Gespot

GETSBY: Prepaid cadeaukaart die je wereldwijd kunt gebruiken

0

Ben je die ouderwetse cadeaubonnen zo zat? GETSBY is een service voor cadeaubonnen en dient zich aan als de oplossing. Stefan Kroesbergen, initiatiefnemer van GETSBY, vertelt.

Wat is het?

“De GETSBY is een prepaid giftcard die je wereldwijd instore en online kunt gebruiken, op de 30 miljoen locaties waar MasterCard geaccepteerd wordt. Hiervan zijn er ruim 100.000 in Nederland. Met de GETSBY kun je iemand anders, een vriend of zakelijke relatie, een cadeau doen waar hij of zij – zowel online als offline – echt iets aan heeft. Leuk feit is dat veertig procent van de cadeaubonnen in Nederland zijn gekocht voor zakelijk gebruik!”

Waarom dit initiatief?

“Je hebt er vast ook wel een of meer thuis: ongebruikte cadeaubonnen. Ooit gekregen van een vriend of zakenrelatie. Maar nu is de datum overschreden. Of je kunt hem niet gebruiken omdat je favoriete winkel de cadeaubon niet accepteert. Omdat je de cadeaubon verplicht in zijn geheel moet besteden. Of omdat je de cadeaubon niet of nauwelijks online kunt gebruiken.

Dat vinden wij super ouderwets. We willen een cadeaubon waarmee je dit allemaal zelf kunt bepalen. Een cadeaubon van déze tijd dus. Een cadeaubon die onbeperkte vrijheid geeft in de wijze, het tijdstip en de winkel of locatie van besteding. Daarom zijn wij begonnen met GETSBY. Hiermee is er eindelijk een cadeaubon zoals die eigenlijk bedoeld is: om jou keuzevrijheid te geven met wat je hebt gekregen, of om jou iets te laten geven waar de ander écht blij mee is.”

Hoe werkt het?

“De GETSBY is een prepaid giftcard die je wereldwijd kunt gebruiken op alle locaties waar MasterCard geaccepteerd wordt. Daarvan zijn er meer dan 30 miljoen, zowel online als instore. In Nederland alleen al zijn er momenteel meer dan 100.000 locaties. Denk aan winkels, restaurants, bioscopen en pretparken. Dit betekent dat je de GETSBY bijna overal kunt gebruiken, in vergelijking met de huidige cadeaubonnen.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Volgens onderzoek van de consumentenbond in 2011, verloopt bijna een derde van de bonnen of verdwijnen ze in de keukenla. Afgelopen september heeft de consumentenbond zelfs nogmaals kritiek geuit over de beperkingen van de huidige cadeaubonnen in Nederland. Het businessmodel van de huidige cadeaubonnen is zo ingericht dan een faillissement van de verstrekker betekent dat de bon waardeloos is geworden. Dat terwijl de verstrekker al wel de baten heeft genoten van het verstrekken van de bon (zoals het rendement, rente, betalingskortingen en verbeterde cashflow). Wij zijn het daar mee eens en vinden het zonde, dus dat willen wij tegen gaan met GETSBY.

De website is momenteel live voor testen. Je kunt al wel bestellen, maar we leveren de orders pas begin november uit. Consumenten die voor die lancering een GETSBY van 50 euro bestellen hoeven geen verzendkosten te betalen.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik, Stefan Kroesbergen, ben de eigenaar en oprichter van GETSBY. Ik werk samen met marketingbureau Beeldenstorm, webdesigner Punt & Pixel, programmanager InterCash en MasterCard, als uitgever van financiële producten.”