Gespot

GoBoat: ‘Pier-2-pier’ deelplatform voor boten

0

GoBoat springt in op de trend van de opkomende deeleconomie in Nederland. Booteigenaren in heel Nederland kunnen via de site hun boot verhuren aan andere particulieren. Robin Doezie, co-founder van GoBoat, vertelt.

Wat is het?

“GoBoat is het eerste Nederlandse ‘pier-2-pier’ deelplatform voor boten. Op GoBoat kunnen booteigenaren eenvoudig en transparant hun boot aanbieden, tegen een zelf te bepalen prijs per (halve) dag. We stimuleren hiermee de deeleconomie, die de nadruk legt op ervaren in plaats van bezitten bezitten. Het maakt het mogelijk om een deel van de kosten van gekochte producten die niet (vaak) worden gebruikt terug te verdienen.

Zo is er een enorme vraag naar betaalbare boten om een dagje met vrienden en bekenden te varen. En ligt een groot deel van de boten buiten gebruik aan de oever. Daarnaast is er weinig keuze voor de huur van betaalbare boten en is het onpersoonlijk. Door het samenbrengen van vraag en aanbod kunnen huurders eenvoudig een boot huren en verdienen verhuurders een deel van hun kosten terug. Duurzaam, gemakkelijk en lucratief.”

Waarom dit initiatief?

“Wij vinden het zonde dat er zoveel bootaanbod beschikbaar is waar nu geen gebruik van wordt gemaakt, doordat er geen werkend businessmodel voor is. De deeleconomie springt in op de behoefte van mensen om spullen en bezittingen te delen, en biedt de mogelijkheid een deel van de kosten terug te verdienen. In de huidige economische tijd is het fijn een extra zakcentje te kunnen verdienen, zeker als je hier verder geen investering voor hoeft te doen.

Nederland is een echt ‘vaarland’ en heeft een enorm potentieel bereik van consumenten die willen varen. Een peer-2-peer platform voor boten bestond nog niet, dus wij zagen een kans. Na ons marktonderzoek zijn wij meteen aan de slag gegaan.”

Hoe werkt het?

“Je wordt lid op de online community GoBoat. Vervolgens zoek je een boot die het beste bij je wensen past. Filteren kan straks bijvoorbeeld op basis van capaciteit, prijs en ligplaats. Als je de ideale boot hebt gevonden, wordt de reservering gemaakt. De verhuurder moet binnen 24 uur op het reserveringsverzoek reageren. Zo kunnen zij eerst met de huurder chatten en bijvoorbeeld de gewenste datum op beschikbaarheid controleren.

Na akkoord en betaling spreken huurder en verhuurder af om de sleuteloverdracht af te handelen. De huurder kan nu gaan varen en genieten van een dag op het water!”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“GoBoat is eind 2013 tijdens een etentje bedacht. Sinds 1 juni 2014 is het mogelijk een account op GoBoat aan te maken en een boot aan te melden. In juli is de mogelijkheid daadwerkelijk een boot te reserveren toegevoegd. Sindsdien zijn er al 14 boten ingeschreven die te bekijken en te reserveren zijn op de website. Ruim honderd geïnteresseerden hebben zich ingescreven als potentiële huurders. Naar verwachting is dit na de zomer een vijfvoud hiervan.

GoBoat werkt met het Lean startup-principe, waarbij we wekelijks nieuwe features toevoegen. De gemiddelde booteigenaar gebruikt zijn boot minder dan 10 procent van het jaar. Er liggen ruim 15000 boten in Nederland die het grootste gedeelte van het jaar stil liggen. Ruim 400.000 mensen in Nederland willen varen, maar hebben geen eigen boot.”

Wie is er bij betrokken?

“Quinten Hoogeboom,Tijmen Brommer en ik, Robin Doezie, zijn samen co-founders.”