Gespot

iens.nl: Transparante & betrouwbare restaurant reviews

0

iens.nl is het online platform waar je alle restaurants kunt zoeken, vinden en reserveren, beproefd en beoordeeld door hun eigen gasten. Onlangs vernieuwde het platform haar manier van beoordelen, om de informatie zo nog betrouwbaarder en transparanter te maken. Roel van der Kraan, Kim Cune en Iens Boswijk, betrokken bij het platform, vertellen.

Wat is iens?

iens.nl is een platform dat sinds 1998 onafhankelijke restaurantinformatie biedt. Via de website kunnen bezoekers restaurants zoeken, vinden en reserveren. Ook zijn er beoordelingen te vinden, geschreven door restaurantbezoekers. Kort geleden hebben we de manier veranderd waarop gebruikers recensies schrijven, hoe deze worden getoond op de restaurantpagina’s en hoe de cijfers van restaurants tot stand komen.

Aan iedere proever worden nu sterren en een titel toegekend, om zo de betrouwbaarheid aan te geven naar gebruikers toe. De cijfers van de restaurants zijn ook aangepast aan de hand van een nieuwe berekening. In de cijfers van de restaurants nemen we de leeftijd van een recensie, het aantal recensies per restaurant en de betrouwbaarheid van de proever mee. Dus: sneller en eenvoudiger recensies schrijven en meer transparantie, omdat alle reviews met cijfers zichtbaar zijn op de site.”

Waarom dit initiatief?

“We wilden de betrouwbaarheid van onze recensies te vergroten en transparanter worden over onze werkwijze. De kwaliteit van de informatie die wij aanbieden op iens.nl moest worden vergoot. Daarnaast wilden we ervoor zorgen dat alle recensies voor de restaurateur inzichtelijk zouden zijn, wat voorheen niet het geval was. De cijfers van de restaurants waren voor de verandering gebaseerd op alle goedgekeurde recensies die ooit geschreven werden. Nu houden we rekening met de vergankelijkheid van een recensie, omdat een restaurant verandert in verloop van tijd.

Naarmate we meer recensies binnenkrijgen worden cijfers betrouwbaarder. We streven ernaar om een actievere community te krijgen. Zo geven we sterren aan proevers, zodat we andere gebruikers een handvat geven om de betrouwbaarheid van verschillende recensies tegen elkaar af te wegen. We maken de meest actieve leden herkenbaar, belonen ze voor hun inzet en ze krijgen ook een grotere invloed op de cijfers van restaurants. Er is op geen enkele restaurantrecensiesite te zien wat de staat van dienst is van iemand die een recensie schrijft. Bij iens.nl is dit nu wel het geval.”

Hoe werkt iens.nl?

“Een proever kan een recensie schrijven aan de hand van het vernieuwde recensieformulier. Proevers krijgen vervolgens onder andere punten voor het schrijven van recensies, waarmee zij sterren verdienen. Hieraan is een titel gekoppeld. Proevers kunnen ook punten verdienen wanneer andere proevers hun recensie als nuttig beoordelen. Ook krijgen proevers punten wanneer zij na een online reservering een recensie achterlaten. Op deze manier kunnen we er zeker van zijn dat de proever die een recensie geschreven heeft, ook daadwerkelijk in het restaurant gegeten heeft.”

 

Wat zijn de facts?

“Op de dag van de lancering zijn er een recordaantal van 1175 recensies geschreven. Inmiddels is dat natuurlijk afgenomen, maar we krijgen er nog steeds dagelijks veel meer binnen dan voorheen en we verwachten dat dit zo blijft. Daarnaast hebben we een piek gezien in het aantal bezoekers op onze site. Omdat wij wisten dat er veranderingen zouden gaan plaatsvinden in de restaurantcijfers van restaurants, hebben wij de restaurateurs hier goed van op de hoogte gebracht. Proevers hebben wij ook een mail gestuurd met uitleg en ook op de site is een duidelijke uitleg te vinden.”

Wie is er betrokken bij iens.nl?

“Een ontwikkelingsteam heeft alle systemen achter de veranderingen van iens.nl gebouwd. Van front-end design (vormgeven formulieren, proeversprofielen en sterren) tot back-end (het creëren van een werkend algoritme, berekenen van de sterren bij proevers, database veranderingen et cetera). Daarnaast heeft onze content- en marketingmanager de requirements opgesteld voor de veranderingen binnen het platform.”