Gespot

iPing app: Welke apps werken met je huidige netwerkverbinding?

0

Regelmatig last van mobiele apps die niet of nauwelijks werken omdat je internetverbinding te langzaam is? De app van iPing adviseert je welke apps je kunt gebruiken en welke niet op basis van je internetverbinding. René Post, betrokken bij iPing, vertelt.

Wat is het?

"In 2001 lanceerde iPing de internet-snelheidstool Nuria. Nuria-gebruikers voeren een half miljoen metingen per dag uit in NL en leveren zo samen data over hoe goed vaste internet-abonnementen in de praktijk zijn.

iPing heeft Nuria totaal herschreven voor een mobiele omgeving, tot een adviestool die gebruikers kan laten zien waar en wanneer het rationeel is om welke netwerk-app te starten."

Waarom dit initiatief?

"Er zijn allerlei speedtesten in omloop, ook voor smartphones. De meetresultaten zijn getallen die voor de meeste gebruikers niet te vertalen zijn naar: o, dan kan ik dus wel app X opstarten. Het streven is om de technische informatie direct te vertalen naar informatie waarop een gebruiker kan handelen.

Sinds 1996 is de missie van iPing: transparantie creëren voor gebruikers over kwaliteit van internetverbindingen. Door deze nieuwe app vullen we dit op een hele bevredigende manier in."

Hoe werkt het?

"iPing werkt als volgt: tijdens installatie volgt een inventarisatie van je netwerk-apps, en deze worden in het iPing-scherm getoond voorzien van een groene, oranje of rode achtergrondtegel. Groen betekent: ja, start gerust deze app, er is voldoende bandbreedte voor YouTube, Skype et cetera. Rood betekent: ik zou het niet doen, het gaat vermoedelijk niet werken. Bij oranje is het een twijfelgeval: het zou kunnen werken, maar zou ook niet kunnen werken.

Het lanceren van je netwerk-apps kan vervolgens direct vanuit dit scherm. Wil je de meetresultaten verversen, schud je de telefoon 2 seconden heen en weer. De app meet alleen als jij dat aangeeft. iPing scheelt tijd, geld, frustratie en ook energie: je batterij gaat minder snel leeg als je je smartphone alleen gebruikt met een goede verbinding."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De tool is net beschikbaar en het aantal gebruikers is nog klein, maar groeit dagelijks. De energiebesparingsclaim wordt volgende week onderzocht door een onderzoeksbureau, dit effect lijkt behoorlijk groot te zijn. We verwachten dat wanneer dit gekwantificeerd is, dit ons veel aandacht op kan leveren. Op 12 november zullen we de iPhone-versie van de app lanceren."

Wie is er bij betrokken?

"iPing werkt met een vaste club mensen zowel intern als extern. Voor dit project hebben we onder andere weer samengewerkt met 2kilo en Frank Keiren. Omdat smartphones hot zijn, is iedereen betrokken bij dit project. Zo laten aandeelhouders de app aan hun kinderen zien. Drie van ons hebben dochters van 20/21 jaar oud en ondanks dat zij niet veel van cijfers weten is de eerste snelheidstool die ze begrijpen en waar ze direct iets mee kunnen!"