Gespot

iPluggers: Platform voor radiopromotie

0

iPluggers is het eerste online platform voor wereldwijde radiopromotie, waarmee artiesten en platenmaatschappijen eenvoudig en snel nieuwe muziek kunnen ‘pluggen’ naar wereldwijde radiostations. Marvin Kuijs, medeoprichter, vertelt.

Wat is het?

“iPluggers plugt releases bij meer dan 30.000 radio stations. Dit zijn FM-, AM-, internet-, digitale, satelliet-, lokale en regionale stations wereldwijd. Radiostations kunnen specifiek aangeven welk genre muziek ze willen ontvangen en wanneer. We pluggen zowel voor individuele artiesten als voor platenmaatschappijen. iPluggers beoordeelt elke inzending op geschiktheid en ‘kans van slagen’.”

Waarom dit initiatief?

“Music Innovator en producer Marvin Kuijs heeft iPluggers om diverse redenen opgezet. Ten eerste om de fanbase van artiesten te vergroten door airplay. De muziekindustrie is door de komst van het internet drastisch veranderd. Artiesten kunnen hun muziek zelf online verkopen. De mate van succes van een plaat en de artiest blijft echter afhankelijk van de fanbase. De effectiefste manier om een fanbase op te bouwen en uit te breiden is dus airplay. Het is echter zeer lastig om airplay te krijgen bij de mainstream commerciële radiostations. Om dan nog maar niet te spreken over de financiële investering van het inhuren van een goede plugger.

De plugging service van iPluggers (ook wel iPlugging genoemd) zorgt er daarnaast voor dat artiesten en bands niet meer genoodzaakt zijn om veel geld te investeren in traditionele plugging. In elk genre zijn wereldwijd vele FM, AM, internet, digitale, satelliet, lokale en regionale stations vertegenwoordigd die bij elkaar een enorm publiek bereiken. Luisteraars stemmen af omdat ze een bepaald genre willen horen. iPluggers plugt releases genre-based en kan hierdoor in korte tijd, op een zeer effectieve wijze wereldwijd airplay genereren voor een release.

 

iPluggers fungeert tevens als een afleversysteem dat op een simpele en efficiënte wijze releases van gevestigde namen bij alle radiostations wereldwijd aflevert. Een artiest of platenmaatschappij kan via iPluggers namelijk ook zelf radiostations attenderen op een nieuwe release. Deze radiostations kunnen dan de nieuwste releases online ophalen. Dit scheelt de muziekindustrie een hoop geld. Deze werkwijze is tevens een zeer milieuvriendelijke aanpak: er hoeven immers geen promotie-exemplaren gedrukt en verstuurd te worden. Voor radiostations is het iPluggers platform bovendien een uitkomst omdat het veel tijd bespaart. Zij ontvangen alleen nog maar muziek die ze willen ontvangen.”

Hoe werkt het?

“De plugging service van iPluggers is volledig digitaal, beperkt zich niet tot de landsgrenzen, is betaalbaar en geeft direct inzicht in de belangrijkste resultaten van de iPlugging. Radiostations kunnen specifiek aangeven welk genre muziek ze willen ontvangen en wanneer. Tevens heeft iedere artiest en platenlabel zijn eigen profielpagina met informatie: dit is een online airplay kit waarin een biografie, discografie, tourdates en overige essentiële informatie opgenomen en onderhouden kan worden.

Accepteer cookies

Stappenplan:

  1. De artiest maakt zijn profielpagina compleet, upload zijn release en geeft aan welke genres zijn release heeft.
  2. De artiest vraagt onze afdeling Artist & Repertoire om goedkeuring.
  3. De artiest kiest een plugdatum. Vanaf deze datum krijgen alle music directors en muzieksamenstellers die de genres van de release willen ontvangen de iPlugging service. Dit is een e-mail met alle relevante informatie: releasetitel, artiestennaam, release cover en een korte aanbeveling van de release.
  4. De music director van het radiostation klikt op de cover en gaat direct naar de profielpagina van de artiest. Hier kan hij de release beluisteren en overige informatie terugvinden.
  5. Vindt de music director de release geschikt voor airplay, dan kan hij de track downloaden.
  6. De artiest kan realtime zien welk radiostation in welk land de release heeft opgehaald voor airplay.”

Wat zijn de facts?

“Momenteel ontvangen meer dan 30.000 radiostations de iPlugging. Artiesten die momenteel gebruik maken van iPluggers zijn Shifty Binzer (Crazy Town), 4 Grammy awards Vince Mendoza, jazzlegende Fred Wesly en vele anderen. Vorige week plugden we de release van Ell/Nikki (winnaars Eurovision songfestival 2011). We waren in staat om in 24 uur de halve wereld te voorzien van het digitale schijfje. Deze week (week van 6 juni 2011) pluggen we wereldwijd (excl. UK) de nieuwe release van Inna met haar nieuwe single: Club Rocker. Verder promoten we releases van platenmaatschappijen en artiesten uit de hele wereld.”

Wie zijn betrokken?

“Marvin Kuijs en Cherine Blankevoort zijn de oprichters van het concept. Daarnaast werken er bij iPluggers 2 programmeurs, 1 designer, 3 radio connectors en 1 advocaat.”