Gespot

Keyword Tool App: Makkelijk zoekwoorddata inzien en vergelijken

0

De Keyword Tool is een app voor je iPhone en iPad met interessante data en graphics voor internetmarketeers. Ali Farhat, initiatiefnemer van Keyword Tool App, vertelt.

Wat is het?

“De app haalt waardevolle zoekwoorddata op via verschillende API’s en maakt het mogelijk om te zoeken op zoekwoorden en je inzage te geven in zoekwoordsuggesties, zoekvolume, concurrentie en CPC. Het lijkt daarmee op de Adwords KeywordPlanner.

Waar de Adwords KeywordPlanner stopt, gaat deze app een stukje verder, want je kunt namelijk ook je zoekvolume-geschiedenis terugzien van de laatste 12 maanden. Ook kun je zoekwoordconcurrentie inzien met daarbij een score van de moeilijkheidsgraad om te ranken op de eerste pagina. Ook kun je in de app de dagelijkse trends van Google Hot Trends inzien en een domeincheck uitvoeren van al je zoekwoorden.”

Waarom dit initiatief?

“Het viel me op dat er nog geen keyword tool app verkrijgbaar was in de App Store waarmee je zoekwoorddata kunt inzien en hierbij door middel van handige kleuren en graphics duidelijke inzichten hebt in je zoekwoorden. Als internetmarketeer gebruikte ik verschillende online tools om een duidelijk beeld te creëren van de waarde en moeilijkheidsgraad om te ranken op de eerste pagina in Google van een zoekwoord. Hierbij moest ik dus altijd switchen van verschillende tools en zelf een excel-bestandje bijhouden om daar de berekeningen op los te laten. Het was altijd erg omslachtig en kostte veel tijd, vandaar dat ik deze app heb ontwikkeld en zelf een algoritme heb geschreven.”

Hoe werkt het?

“Het werkt vrij simpel: je downloadt de app en installeert hem op je iOS-device. Dan kom je in het beginscherm terecht en kun je je gewenste land en taal selecteren en je zoekwoord invoeren. Daarna kun je op ‘Get Keyword Data’ drukken om de data te downloaden. Vervolgens krijg je een lijst van alle zoekwoordsuggesties en heb je inzage in het zoekvolume, biedcompetitie en de CPC.

De groene en rode pijltjes geven aan of er meer of minder gezocht wordt op het zoekwoord. Een groen pijltje dat naar boven wijst, wil zeggen dat er vorige maand meer op gezocht werd dan de maand ervoor, bij een rood pijltje naar onder is dit minder. Als je op je gewenste zoekwoord klikt, kun je tegen een meerprijs de zoekvolumegeschiedenis van de afgelopen 12 maanden, de globale device data en zoekwoordconcurrentie inzien met een score van de moeilijkheidsgraad. Je kunt ook data van zoekwoorden opslaan en deze doormailen naar jezelf of een ander. Je hoeft je niet te registreren om de tool te gebruiken. ”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Na twee maanden is de app ongeveer 4500 keer gedownload. Ik heb 103 reviews binnen waarbij ik gemiddeld uitkom op 4 van de 5 sterren. Ook ben ik bezig met de extra feature. Als je credits koopt, kun je voortaan je zoekvolumegeschiedenis van de afgelopen 12 maanden kopen. Ik probeer iedere maand met een update te komen om de app en site verder te ontwikkelen. Ik wil daarnaast proberen de zoekwoorddata goedkoper in te kopen zodat het aankopen van credits in de app goedkoper wordt.”

Wie is er bij betrokken?

“De app en de website heb ik zelf ontwikkeld. De zoekwoorddata wordt ingekocht (API’s) bij verschillende organisaties waaronder Google Adwords, Google CSE, MOZ, Ahrefs en ShareCount.”