E-commerce

Klantbehoud: afkijken bij Starbucks, Apple en Tesco

0

Klantbehoud is efficiënter, effectiever én voordeliger dan nieuwe klanten werven. Daarom is het verstandig om klantbehoud in je marketingstrategie op te nemen. Waarschijnlijk ken je The Loyalty Effect (aff.) inmiddels wel, maar het blijft makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kun je hier even ‘afkijken’. Hoe pakken grote namen als Starbucks en Tesco dit onderwerp aan?

Starbucks

Wat we van Starbucks kunnen leren is dat je het klanten zo makkelijk mogelijk moet maken. Om te weten hoe je dat kunt doen, is het natuurlijk wel van belang om te weten wat de wensen van je doelgroep zijn. Vervolgens kun je systemen en technieken ontwikkelen om je producten en diensten zo toegankelijk mogelijk te maken.

Bij Starbucks wil de doelgroep bijvoorbeeld zo snel mogelijk hun koffie om weer door te gaan met werken. De koffiegigant ontwikkelde de mobile Order & Pay-methode: via een app bestel en betaal je je koffie zodat die in de winkel klaarstaat als je eraan komt. Dan kun je hem meteen meenemen en ontwijk je ook de lange rij. Het gemak dient de mens!

Apple

Als je de strategie van Apple wil toepassen, moet je je klanten laten zien dat jouw producten een betere keuze zijn dan die van je concurrenten. Als je blijft vasthouden aan wie je bent als merk, laat je zien dat je integer bent en dat trekt klanten aan die zeer loyaal kunnen worden. De Mac vs. PC-campagne, waarin Mac zichzelf als snel en hip neerzette tegenover de slome en sukkelige PC, heeft dan ook erg goed uitgepakt voor Apple.

Accepteer cookies

Tesco

Tesco laat zien dat het belangrijk is dat je als merk een menselijk beeld van het bedrijf creëert. Hoewel we alles snel willen hebben en niet te lang in de rij van Starbucks willen wachten, vinden we als consument interactie en service nog steeds belangrijk. Voor bedrijven is social media hier tegenwoordig erg handig voor. In dit artikel over social media challenges staan tips voor hoe je dit het beste kunt doen.

Tesco heeft dit ook goed voor elkaar. Op Twitter en andere kanalen waar hun doelgroep actief is, zijn ze zelf ook aanwezig en houden ze contact met klanten op een persoonlijke manier, bijvoorbeeld door een grappig gesprek aan te gaan.

Ben je benieuwd wat de trucs zijn van andere grote namen zoals Coca Cola en Amazon Prime? Lees dan hier het hele artikel om te ontdekken wat je nog meer kunt doen. Of heb je zelf de gouden tip? Laat hem dan hieronder weten in een reactie!

Bron:   HubSpot