Gespot

KLM app: Ticket boeken op je mobiel

0

Met de mobiele app van KLM en Air France kun je nu simpel vliegtickets boeken. De komst van dit nieuwe mobiele distributiekanaal vergroot de keuze en controle van reizigers om een ticket in een veilige omgeving te boeken. In gesprek met Rob Zwerink, Director E-development.

Wat is het?

“Klanten van KLM en Air France kunnen op simpele wijze Economy en Business vliegtickets boeken met hun mobiele telefoon. Wanneer reizigers op hun mobiel een of meer tickets willen boeken via KLM, kunnen zij kiezen uit wel 845 wereldwijde bestemmingen, enkel en retour. Boeken kan via de eigen mobiele websites van KLM en Air France: klm.com en mobile.airfrance.com en via de gratis KLM en Air France iPhone en Blackberry apps. Voor Android is ook een app in ontwikkeling.”

Waarom dit initiatief?

“Met gemiddeld 12.000 bezoekers van de KLM mobile website per dag en rond de 90.000 KLM iPhone app downloads is het mobiele kanaal populair onder onze klanten. Het was voor KLM dan ook een logische stap het mobiele product uit te breiden met de mogelijkheid om een vliegticket te boeken. Usability en security is belangrijk voor ons, ook voor het mobiele kanaal: de bookingtool sluit volledig aan bij de klantbeleving van KLM’s eerder gelanceerde mobile services. Tijdens de eerste Mobile Media en Marketing Awards afgelopen januari is KLM als beste uit de bus gekomen in de categorie Beste Mobiele Website. Dit zien wij als een mooie blijk van waardering dat we met deze aanpak het goede pad zijn ingeslagen.

Het is de ambitie van Air France KLM om leider te zijn op het gebied van mobiel Internet en services. In september 2010 is hiervoor een eerste stap gemaakt met de lancering van de mobiele Websites, iPhone en BlackBerry apps. Sinds die tijd is het mogelijk om op simpele wijze via de mobiele telefoon in te checken en een stoel te selecteren. Daarnaast kunnen klanten gebruik maken van Manage mijn Boeking en hebben zij inzage in de dienstregeling, hun vluchtstatus en contactinformatie. Flying Blue deelnemers kunnen bovendien hun Miles-overzicht bekijken.”

Hoe werkt het?

“Het is heel simpel: de reiziger typt KLM.com in op zijn mobiele browser of start de KLM iPhone of BlackBerry app op. In het keuzemenu dat volgt, kiest de gebruiker voor de optie ‘een vlucht boeken’. Na het invullen van bestemming, reisklasse, aantal reizigers en datum ziet de boeker een unieke prijsmatrix. Deze matrix maakt in een oogopslag duidelijk op welke data het goedkoopst gevlogen kan worden. Ook kan er gefilterd worden op bijvoorbeeld het enkel tonen van directe vluchten. Wanneer de gebruiker ingelogd is als Flying Blue deelnemer worden bovendien persoonlijke gegevens tijdens het boekingsproces automatisch ingevuld, wat het proces verder versneld.”

 

Wat zijn de facts?

“We zien dat onze klanten niet alleen korte vluchten boeken, maar ook duurdere lange afstandsvluchten. Dit is het bewijs dat men het mobiele kanaal een veilige en volwaardig distributiekanaal beschouwt. In de nabije toekomst zullen we ons dan ook gaan richten op uitbouw van onze mobiele services, waarin we ons ook richten op betalingsmethoden. Het is momenteel al mogelijk om boekingen en upgrades naar bijvoorbeeld een Economy Comfort stoel, veilig met creditcard af te rekenen. Maar zodra er vanuit de mobile payment industrie meerdere veilig en makkelijk te gebruiken mobiele betalingswijzen beschikbaar komen, willen we daar meteen op kunnen inspelen.”

Wie is betrokken?

“Veel verschillende disciplines binnen Air France en KLM. We hebben samengewerkt met het Ierse bedrijf Mobile Aware voor het bouwen van de mobiele site.”