Gespot

LayerGloss: Je eigen interactieve app in een paar stappen

0

Heb je altijd al een interactieve en onderscheidende app willen (laten) ontwikkelen, maar was het gewoonweg niet mogelijk omdat je er het geld, de tijd en de technische kennis niet voor had? Met de LayerGloss App Creator is dat verleden tijd. Wendy Toering, projectmanager van LayerGloss, vertelt.

Wat is het?

"De LayerGloss app creator is een online app-ontwikkelplatform voor creatives door creatives. Met behulp van voorgeprogrammeerde interactieve templates kun je met het platform hoogwaardige interactieve apps maken zonder dat hier technische kennis voor nodig is. Hierdoor kunnen ontwerpers, redacteurs en uitgevers zich concentreren op hun specialiteit: het ontwerpen en uitgeven van boeiende content. De apps die met de LayerGloss app creator kunnen worden gemaakt zijn content apps, oftewel digitale publicaties (magazines, boeken, brochures, catalogi, jaarverslagen, rapportages, portfolio's, etc.)

De tool zelf bevat ook handige features. Tijdens het ontwikkelen van de app, kan met de LayerGloss app viewer direct op de iPad worden bekeken hoe de app eruit komt te zien en kan deze worden getest op verschillende iPads. De LayerGloss app viewer kan ook worden gebruikt om de app (op afstand) te demonstreren aan klanten, collega’s of andere bekenden.

Een andere feature is dat teamleden kunnen worden uitgenodigd om aan de app te werken. Dit kan heel eenvoudig door hen een rol toe te wijzen. Er zijn 3 rollen met verschillende rechten. Vanaf nu is het maken van hoogwaardige interactieve apps dus eenvoudig en bovenal leuk! Met een gratis account kunnen gebruikers al direct aan de slag."

Waarom dit initiatief?

"Het maken van hoogwaardige, interactieve apps kost veel geld en is tevens een langdurig proces. Veel uitgevers kiezen er daarom voor om een digitale variant van het printmagazine uit te geven. Ontzettend zonde, want dit heeft effect op het aantal downloads en een tablet publicatie heeft zoveel meer te bieden. Voor LayerGloss was dit de aanleiding om de LayerGloss app creator te ontwikkelen.

Wij geloven dat tablet-publishing méér moet zijn dan het aan elkaar plakken van PDF-bestanden en wat linkjes en video's. De gebruiker, de lezer die de app consumeert, moet een ervaring voorgeschoteld krijgen die precies is afgestemd op zijn of haar wensen en gevoel. Wij maken het mogelijk om volledig interactieve experiences te maken en willen creatives en uitgevers hierin stimuleren. De templates die voor de app kunnen worden gebruikt zijn dan ook lang niet zo gevuld als bijvoorbeeld bij WordPress, een programma waarmee iedereen een website kan maken. Dankzij het flexibele karakter van de templates heb je nog steeds de creatieve vrijheid om de look and feel van je app te ontwerpen."

Hoe werkt het?

"De gebruikers kunnen kiezen uit meer dan 50 templates die zijn voorzien van transities, interactieve lagen en functionaliteiten als video, audio, animaties, foto galerij en sharing via social media. De templates kunnen worden gevuld met content die is ontwikkeld met InDesign, Photoshop of Illustrator. LayerGloss regelt het technische gedeelte en zorgt ervoor dat de app wordt ingediend bij Apple.

De apps die met het platform kunnen worden gemaakt zijn geschikt als native app voor de iPad en als webapp (html5). Daarnaast biedt LayerGloss de mogelijkheid om de app voor de iPhone te publiceren. Later dit jaar zal het mogelijk zijn om ook apps voor het Android-platform te maken en zullen we nog meer functionaliteiten aanbieden, zoals koppelingen met andere systemen. Met een gratis account kun je al direct aan de slag."

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

"LayerGloss is vorig jaar door accelerator en investeerder Startupbootcamp geselecteerd uit 450 aanmeldingen wereldwijd en is door Wired UK benoemd als één van hottest startups. Ook hebben we vorig jaar een half miljoen dollar investeringsgeld opgehaald. Met dit kapitaal willen we ons platform ook internationaal gaan vermarkten."

Wie is er bij betrokken?

"LayerGloss is opgericht door Phuong Do (CEO) en Martin van Spanje (CTO). Phuong komt uit de creatieve wereld en heeft haar eigen studio gehad. Martin heeft al een aantal succesvolle apps (Belstatus, Weerbericht en OVChipStatus) op zijn naam staan."