Gespot

Lightcurb: Zorg dat winkelende passanten je klanten worden

0

Het is de frustratie van menig winkelier: passanten die wel kijken, maar niet kopen. Met een Lightcurb ‘iBeacon’ kun je deze groep voortaan ook vangen. Dit apparaatje in de vorm van en ter grootte van een juweliersdoosje zendt een signaal uit naar smartphones in de buurt die de Lightcurb-app hebben geïnstalleerd. Deze signalen zijn bijvoorbeeld aanbiedingen voor het winkelend publiek. Ate van der Meer, verantwoordelijk voor marketing & sales van Lightcurb, vertelt.

Wat is het?

“Met Lightcurb breng je de on- en offline wereld echt samen. Met iBeacons kun je als ondernemer voortaan realtime communiceren met je doelgroep. Dit kan door iBeacons via het Lightcurb iBeacon platform te configureren en je publiek te wijzen op de Lightcurb-app. De gebruiker krijgt een notificatie op de smartphone wanneer hij in de buurt van je iBeacon komt. Na acceptatie wordt direct het gewenste deel van je website, webshop of andere content geopend. Door gebruik te maken van Lightcurb kun je dus op een makkelijke manier communiceren met mensen in en rond je fysieke locatie zoals een winkel, restaurant of museum.”

 

Waarom dit initiatief?

“Met Lightcurb willen we een nieuwe manier van mobile marketing op fysieke locaties waarmaken. Zo bieden we ondernemers een extra mogelijkheid om langslopend publiek naar hun onderneming te krijgen. Wij willen zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn en werken daarom ook aan de uitrol van werelds eerste open iBeacon-platform. We zagen namelijk dat er veel initiatieven ontstaan met dito hoeveelheid apps en soorten aanbieders van iBeacons. Wij hebben de insteek gekozen van een open platform  waar je elk type iBeacon met een online manager kunt configureren, zodat je gelijk kunt beginnen met het gebruiken van iBeacons.”

Hoe werkt het?

“Je gaat naar onze website en vraagt een account aan. Vervolgens log je in en kun je via de gebruikvriendelijke online manager je iBeacons voorzien van een locatie, titel en teaser. Dit is om de notificaties die op je smartphone verschijnen relevant te maken. Daarnaast kun je direct een webadres aan je iBeacon koppelen of gebruik maken van het cms in de online manager, bijvoorbeeld om een klantenkaart, coupon of actie te maken. Dit sla je op en vervolgens wijs je je publiek op de gratis app. Je bent dus in slechts enkele minuten klaar en kunt zoveel en zo vaak wijzigingen doorvoeren als je wilt.”

https://vimeo.com/101064974

Wat zijn de belangrijkste facts?

“We zijn na een proof of concept in juni (tijdens de Marcom14) op 18 juli 2014 live gegaan met een tiental pilotpartners in Sneek. We mochten daarna al rekenen op veel downloads van de app en aanvragen van accounts via de websites. Vanaf nu is versie 2.0 van de app en de online manager live en bedienen we al zo’n 100 klanten. We hebben al accounts in meer dan 10 landen en dagelijks komen er nieuwe. We werken hard aan versie 3.0, die eind van het jaar live gaat.

We beseffen dat aanbieders van deze techniek vooral moeten inzetten op toegevoegde waarde en hebben daarom speciaal het Lightcurb iBeacon-platform ontwikkeld. Vanaf nu hebben we de tweede versie van de gratis Lightcurb-app en online manager voor een breed publiek beschikbaar gesteld. We willen een stralend voorbeeld worden van succesvolle digitale innovatie uit Friesland.”

Wie is er bij betrokken?

“Snakeware is bedenker van het Lighcurb iBeacon-platform. Daarnaast realiseert zij het online platform en is Alledaags, bureau voor native app development, aangetrokken om de app voor Google Play en de App Store te bouwen, onderhouden en continu door te ontwikkelen. Voor de Lightcurb iBeacon-hardware is Dog Back Design Solutions uit Emmen aangetrokken. Zij maken de typische stijlvolle Lightcurb iBeacons die de vorm hebben van een juweliersdoosje.”