Gespot

Loanz: vergelijkingen en reviews van financiële services

0

Open informatie over, vergelijkingen tussen en reviews van hypotheken, leningen en creditcards. Een gesprek met Jurjen van den Broek van Loanz.

Wat doet de site?

“Loanz maakt financieel Nederland inzichtelijk. En geeft met name transparantie rondom financiële instellingen en hun producten. Loanz wil de dialoog realiseren tussen de consument en de kredietverstrekker. In een open omgeving. En niet op een geïsoleerde commerciële site. Op Loanz worden alle kaarten op tafel gelegd en wordt openheid gerealiseerd in een volgens ons door commercie en angst verstarde markt.

Loanz richt zich op hypotheken, leningen en credit cards. Consumenten vinden over deze producten alle informatie. En consumenten krijgen hier de kans om hun ervaring met elkaar te delen, door reviews te plaatsen. Hoe was het hypotheekadvies gesprek? Wat is het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek? Hoe goed is een product nu echt? De toppers en floppers van de maand (best- en slechtst scorende producten) zijn direct op de homepage te zien.”

Waarom deze site?

“Startpunt van de gedachten voor deze site was de kredietcrisis. En met name de ondoorzichtigheid bij financiële instellingen. Waar de reiswereld juist floreert bij een transparante houding, vonden we dat dit ook voor financiële producten zou moeten gelden. Goede reviews helpen andere consumenten. En dat blijkt nu ook. Addertjes onder het gras komen snel aan de orde. Dat er bijvoorbeeld bij sommige hypotheekaanbieders een lagere rentepercentage te bedingen is dan je eerst zou denken. Dat soort informatie helpt de klant bij zijn keuze. Dat wilden we graag. En zo helpen financieel Nederland transparant te maken. Loanz is er niet om op af te geven, maar juist om de banken te helpen om zo hun dienstverlening te verbeteren.”

Hoe werkt de site?

“Op de algemene pagina waarop alle leningen of hypotheken zijn te vinden, bevindt zich een handige tool. Met deze tool heb je de mogelijkheid om in 1 overzicht alle relevante financiële producten met elkaar te vergelijken. Geen onhandige funnels, maar alles overzichtelijk op 1 pagina. Zo zie je bijvoorbeeld in 1 overzicht alle beschikbare creditcards in Nederland overzichtelijk naast elkaar in 1 tabel, zelfs als je het gewenste leenbedrag aanpast! Consumenten die net een financieel product hebben gekocht kunnen hun ervaring delen. Door bij dat financiële product op de site 5 vragen te beantwoorden over het product. Het is dus zo gepiept.

Overigens zoeken we mensen die inhoudelijk hun verhaal willen vertellen. We zoeken dus nog mensen om blogs te schrijven.”

Wat zijn de facts?

“Loanz bestaat nog maar net (sinds mei 2010). We hebben al veel nieuwe ideeën ontvangen om de site nog beter te maken. En daar gaan we nu enthousiast mee aan de slag. Concrete groeidoelstellingen hebben we niet. We focussen ons eerst op relevante content en gebruiksvriendelijkheid. We merken sinds een aantal weken dat het aantal bezoekers significant aan het toenemen is. We willen de komende maanden uiteraard doorgroeien (per half jaar moeten we kunnen verdubbelen).”

Wie maakt de site?

Loanz heb ik bedacht samen met 2 oud-collega’s van me, Bert en Tim. In de lunchpauzes zijn de eerste website ideeën ontstaan en uiteindelijk dus concreet gemaakt. We werken aan diverse concepten, dat gebeurt onder de noemer van OOX. De achterkant van de website hebben we uit efficiency overweging overigens in India laten bouwen. En dat ging prima. Alhoewel ze wel erg veel feestdagen hebben daar…”