Gespot

MeetingroomReview: Deel je ervaring over meetinglocaties

  • Leestijd: 3 minuten

Reviews worden belangrijker bij aankoopbeslissingen. Van een onafhankelijke partij worden reviews betrouwbaarder geacht dan van een aanbieder. MeetingroomReview wil een gratis dienst bieden: reviews van meetinglocaties! Robert Spakman, initiatiefnemer, vertelt.

Wat is het?

"MeetingroomReview is een onafhankelijk platform waar organisatoren en deelnemers van een meeting hun ervaringen kunnen delen over het boekingsproces, de locatie, de meetingroom en de catering. MeetingroomReview is de grootste openbare database van Nederland met meer dan 3.800 gepresenteerde locaties. Locaties kunnen hun eigen pagina beheren."

Waarom dit initiatief?

"Uit diverse onderzoeken blijkt dat ervaringen van anderen belangrijk zijn om een aankoopbeslissing te doen. Daarnaast worden reviews op een onafhankelijke site  5x betrouwbaarder ingeschat.

MeetingroomReview heeft tot doel gesteld om hét onafhankelijke platform te worden waar de ervaringen over een meetinglocatie worden gedeeld. We ondersteunen de markt met een researchblog op de site over hoe je reviews kunt inzetten, hoe je klanten kunt verleiden tot een review en nog meer. Reviews zijn niet meer weg te denken tegenwoordig. Dat blijkt uit de populariteit van sites als IENS, TripAdvisor en Zoover. Mensen delen graag informatie en andere mensen nemen graag die informatie tot zich. Technologie maakt dit delen mogelijk en toegankelijk voor iedereen."

Hoe werkt het?

"Locaties kunnen zich gratis aanmelden als ze nog niet op de site vermeld staan. Locaties zijn plekken waar bijeengekomen wordt voor een meeting: een vergadercentrum, hotel, restaurant met vergaderruimte, een ondernemerscentrum, een bedrijf met een aparte vergaderruimte of andere bijzondere locaties.

Het basispakket voor locaties is en blijft kosteloos. Voor het basispakket krijg je onder andere een vermelding van de meetinglocatie met een eigen landingspagina, die je zelf kunt beheren. Ook ontvangt de beheerder een mail zodra er reviews zijn geplaatst over de locatie.

De content op de landingspagina bepalen locaties zelf. Alleen voor promotiemateriaal op de locatie worden kosten in rekening gebracht, maar men is niet verplicht om deze af te nemen. Bij aanmelding krijgen de locaties gratis 50 visitekaartjes toegestuurd om aan klanten te geven, met het verzoek om hun ervaring met de locatie te delen op de site.

Reviewers dienen zich te registreren, dit is gratis. Voor het spelelement kunnen reviewers sterren verdienen. Naarmate men meer reviews plaatst, krijgt men sterren. Reviewers kunnen op hun profiel een foto uploaden en bepalen zelf hoe ze op de site bij hun reviews getoond willen worden: met gebruikersnaam of eigen naam en wel of niet met vermelding van het bedrijf waarvoor ze werken. Na publicatie van de review wordt de locatie per mail op de hoogte gesteld en wordt in gelegenheid gesteld om online te reageren op de review.

De inkomsten voor MeetingroomReview bestaan uit reclame en aanvullende diensten aan een meetinglocatie. Er zijn geen betaalde diensten die de volgorde van de locaties beïnvloeden, om zo de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van MeetingroomReview te waarborgen. Ook worden reviews niet verwijderd, tenzij de reviewer ze zelf verwijderd.

Aanvullende betaaldiensten bestaan uit onder andere uit managementinformatie, social media-koppeling van Twitter en Social Mention (waaronder Facebook), promotie op Twitter door MR, LinkedIn-onderzoeken, eigen banner op landingspagina voor actuele reclame of informatie en een RSS-feed van reviews. Daarnaast kan in het meest uitgebreide pakket gekozen worden voor online-boekingssoftware. Al deze diensten zijn optioneel."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Binnen 1,5 week hebben meer dan 80 locaties positief gereageerd en beheren ze inmiddels hun landingspagina op de website. Elke dag komen daar nieuwe locaties bij. Enkele grotere partijen die hun medewerking hebben toegezegd zijn: Accor (Novotel, Ibis en Mercure) en La Place Vergadercentra.

De site wordt in eigen beheer gebouwd. Hierdoor kan er snel op ontwikkelingen worden ingespeeld. De eerste dagen na lancering zijn een aantal verbeterpunten aangedragen die binnen enkele dagen konden werden geïmplementeerd. MeetingroomReview zet co-creatie in om de website door te ontwikkelen.

We zijn gestart in Nederland, maar we hebben een internationale ambitie."

Wie is er bij betrokken?

"MeetingroomReview is een initiatief van Rooomer. Rooomer ontwikkelt software voor locaties. Het bestaat uit een beheer- en boekingsmodule voor locaties die hun vergaderzalen online willen beheren en online boeken mogelijk willen maken.

Eigenaren zijn Marco Kole, Chico Lau en ik, Robert Spakman. Alle drie waren we werkzaam in andere branches voordat we aan dit avontuur begonnen."


Bron:  MeetingroomReview