Gespot

Online Muziekschool: Gitaar leren spelen achter je computer

0

Online muziekles en feedback via de webcam. Een gesprek met Jeroen Bouman.

Wat doet de site?

“Bij de Online Muziekschool volg je muziekles via het internet. De eerste cursus is een beginnerscursus gitaar en bestaat uit 20 lessen. Uniek bij de methode is de combinatie van het online lesmateriaal met feedback van een professionele gitaardocent via de webcam.”

Waarom deze site?

“Muziekles volgen op internet is populair. YouTube wordt overspoeld met lesvideo’s. De kwaliteit hiervan is alleen erg wisselend en de meeste video’s zijn Engelstalig. Het is voor beginnende muzikanten lastig om in te schatten welke video’s nuttig zijn. Ook ontbreekt het contact met een docent. De Online Muziekschool combineert hoogwaardige lesvideo’s met feedback van een professionele docent op één gebruiksvriendelijke website.”

Hoe werkt de site?

“Je meldt je aan voor de cursus. Na betaling krijg je toegang tot je eigen lesoverzicht. Hier kun je ook de reacties van je docent bekijken. Bij de lesvideo’s staan heldere animaties zodat je precies kunt zien waar je je vingers neer moet zetten. Verder heeft iedere les een duidelijk navigatiemenu, waarmee je gemakkelijk bepaalde delen van de les terug kunt kijken.

De oefentune van iedere les kun je oefenen in het oefenlokaal. Om de drie of vier lessen speel je een oefentune mee voor de webcam. Als je tevreden bent dan wordt het filmpje opgestuurd naar je docent. Die bekijkt je spel en stuurt een filmpje met commentaar terug.”

Wat zijn de facts?

“De Gitaar Basis cursus is sinds eind juni beschikbaar. De eerste reacties zijn heel positief. Voor goede facts is het nog te vroeg, maar ik kom hier graag over een half jaartje op terug. Het aanbod van de Online Muziekschool wordt komend jaar uitgebreid met onder andere een toetsen- en een basgitaarcursus.”

Wie maakt de site?

“De Online Muziekschool is een initiatief van Elwin Roetman en mijzelf. Ik heb een muziektechnologische achtergrond en heb ook de Muziek-Werkplaats opgezet. Elwin is bedrijfskundige en heeft in korte tijd bij verschillende internationale werkgevers veel ervaring opgedaan. De technische realisatie van de website is uitgevoerd door creatief webbureau Hamaka uit Utrecht. Verder werkt de Online Muziekschool met een netwerk van goed gekwalificeerde en enthousiaste docenten.”