Gespot

Open Beelden: Beeldcollecties gebruiken

0

Gebruik erfgoed in je remix. Een gesprek met Maarten Brinkerink over Open Beelden.

Wat doet de site?

Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig en legaal hergebruikt kunnen worden. Al het materiaal op Open Beelden is beschikbaar onder een Creative Commons licentie, waarmee niet alle rechten, maar slechts enkele rechten voorbehouden zijn. Deze ‘open’ benadering wordt ook in de techniek van het platform doorgevoerd door gebruik te maken van open formaten, standaarden en softwarecomponenten.

Op Open Beelden zijn op dit moment ruim 200 Polygoon/items uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te vinden. De collectie van herbruikbaar materiaal zal de komende jaren flink groeien, want wekelijks wordt nieuw materiaal toegevoegd.”

Waarom deze site?

“Open Beelden is ontwikkeld in het kader van Beelden voor de Toekomst. Dit project draait niet alleen om digitalisering van erfgoed op grote schaal, maar ook om het toegankelijk maken ervan.  Met Open Beelden minimaliseert Beeld en Geluid de restricties voor toegang tot een selectie uit het archief waarover het instituut zelf de benodigde rechten bezit, om daarmee nieuwe vormen van creativiteit te omarmen (remixen bijvoorbeeld) en nieuwe doelgroepen voor audiovisueel erfgoed te bereiken.

Ook staat de ‘open’ benadering op Open Beelden voor de mogelijkheid om koppelingen tussen dat materiaal en andere informatiebronnen (mashups) te maken op basis van een API.

Hoe werkt de site?

“Vanaf de homepage kun je doorklikken naar de recente toevoegingen aan het platform, een redactioneel uitgelicht item bekijken of beginnen het archief te doorzoeken. Wanneer je een item selecteert, kan je het item bekijken en meer informatie lezen. Maar interessanter is dat dit item met enkele muisklikken ook in verschillende mediaformaten te downloaden is. Zo kunnen bijvoorbeeld remixers met deze bestanden aan de slag om hier een nieuw, eigen werk van maken.

Open Beelden is een van de eerste videoplatformen die gebruik maakt van HTML5, waarmee videomateriaal direct in een moderne webbrowser (zoals Firefox 3.5) af te spelen is, zonder dat daarvoor een plug-in nodig is – optimale toegankelijkheid dus.

Iedereen is welkom om, onder een Creative Commons licentie naar keuze, materiaal onder een Creative Commons licentie bij te dragen. Hierbij valt te denken aan collectiebeherende instellingen en producenten, maar ook nieuw materiaal dat gebruikers gemaakt hebben op basis van het materiaal op Open Beelden. Over enkele weken zal hiervoor uploadfunctionaliteit op het platform beschikbaar komen.”

Wat zijn de facts?

“Donderdag 24 september 2009 werd Open Beelden gelanceerd met een presentatie tijdens de Creative Commons Special op PICNIC ’09. Binnen een week trok de website bijna duizend unieke bezoekers en zijn er al tientallen Polygoonitems op de Nederlandstalige Wikipedia aan lemma’s toegevoegd. In samenwerking met Wikimedia Nederland wordt nu gekeken hoe Open Beelden ook op een meer structurele manier een audiovisuele meerwaarde aan Wikipedia kan bijdragen.

Om de creatieve doelgroep ook actief bij Open Beelden te betrekken wordt er in het kader van de StrangerAcademy in Amsterdam een workshop voor jonge filmtalenten rond het hergebruik van audiovisueel archiefmateriaal georganiseerd.”

Wie maakt de site?

“Open Beelden is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Stichting Nederland Kennisland.”