SEO voor YouTube: 7 tips voor meer videoviews

0

Hoe zorg je ervoor dat je YouTube-video hogerop komt in de zoekresultaten? YouTube kan je video niet zien – dus zul je aan YouTube moeten ‘vertellen’ waar je video over gaat. Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om invloed te hebben op hoe je video wordt gevonden, om uiteindelijk meer views (en interactie) te krijgen. Bij deze mijn YouTube SEO-tips!

1. De basis voor videomarketing: een goede video

Een video die voor 80 procent wordt uitgekeken, plaatst YouTube hoger dan een video die voor 20 procent wordt uitgekeken. De basis is dus altijd een boeiende video. YouTube noemt dit watch time: hoe langer jij de kijker betrokken kunt houden bij de video, hoe hoger jouw video komt in de zoekresultaten.

Hoe gaat de kijker met jouw video om? Is jouw video een aanzet om meer YouTube-video’s te kijken? Op basis van de gemeten interactie met jouw video, bepaalt YouTube waar jouw video komt in de zoekresultaten. En dat kan alleen als je video boeiend is! Dus, de basis van goede videomarketing is en blijft een boeiende video.

2. Interactie met je video

YouTube play icoonYouTube kijkt naast de watch time ook naar interactie: reacties, likes, en hoe mensen je video delen. Houd daar tijdens de planning en productie van je YouTube-video al rekening mee. Stel bijvoorbeeld vragen in je video, maak een videoserie klikbaar met annotations, en nodig kijkers uit om je video’s te liken.

3. Lijst met keywords

Onderzoek waar veel op wordt gezocht binnen jouw onderwerp met de Google Keyword Planner en Google Trends. Maak een lijstje met jouw belangrijkste keywords, en pas daarop het volgende aan:

  • Titel van je YouTube-kanaal
  • Titels van je video’s
  • Titels van je playlists
  • Beschrijving van je video’s
  • Video-tags
  • Beschrijving van je playlists

Zet de belangrijkste keywords vooraan.

4. Standaardbeschrijving

Wist je dat je een standaard videobeschrijving kunt instellen op YouTube? Je vindt ‘m in je YouTube-creator dashboard. Dan hoef je niet elke keer de hele videobeschrijving aan te passen.

Plaats het volgende in je standaard beschrijving:

  • Keywords, de belangrijkste vooraan
  • Links naar relevante video’s
  • Links naar relevante playlists
  • Links naar je website en social kanalen

5. YouTube ‘About’-kanaalbeschrijving

Dit wordt vaak vergeten, maar is een van de beste manieren om aan YouTube/Google te vertellen waar jouw YouTube-video’s over gaan: de about-kanaalbeschrijving! Beschrijf je kanaal: je bedrijf of jezelf, en de video-onderwerpen die kijkers kunnen verwachten. Probeer ook hier weer je belangrijkste keywords in de beschrijving te verwerken.

6. Playlists

Wil je vaker opkomen in gesuggereerde video’s? Je weet wel, die video’s die rechts van een andere video op YouTube verschijnen, of aan het eind van een van je video’s. Verbind jouw video’s dan met playlists. Zo weet YouTube welke video’s bij elkaar horen. Bovendien is dit een handige manier om een serie video’s te embedden en te bekijken. Maak een playlist aan in je creator dashboard, of linksonder elke YouTube-video. Vergeet ook niet een passende beschrijving en thumbnail voor elke playlist.

7. Thumbnail

Zorg dat mensen op je video klikken met een catchy thumbnail. Dit is een van de grootste redenen om je video te kijken! Mensen scannen namelijk visueel. Je kunt een custom thumbnail uploaden voor elke YouTube-video.
Gebruik een close-up shot dat goed laat zien waar de video over gaat en zet eventueel wat steekwoorden in de thumbnail. Mijn advies is om te werken met een standaard template, zodat je enkel een screenshot hoeft in te voegen en binnen 30 seconden een thumbnail gemaakt hebt!

Bekijk de tips ook in deze video, 7 SEO-tips in 1 minuut:

Accepteer cookies

Wat zijn jouw YouTube SEO-tips? Heb je aanvullingen? Ik ben benieuwd!

Afbeelding met dank aan 123RF.


Training Video contentmarketingVideo-contentmarketing-640x465

Adv –   Video contentmarketing zit enorm in de lift, hoeveel weet jij ervan? Pelpina Trip, videomarketing expert vanaf dag 0, gaat je in één dag klaarstomen om video slim in te zetten binnen je online marketingstrategie. Ben je er klaar voor? Lees meer