Gespot

Site gespot: nextlover.nl

0

Daten via kunstmatige intelligentie. Top of flop?

Wat doet nextlover?
nextlover.nl is de nieuwe datingsite van nrc.next. Zoals men van nrc.next mag verwachten, wordt ook online dating op een geheel eigen wijze benaderd. Geen profieltjes met clichés. Wel chatten, speeddaten en battledaten. En matchen via, jawel, kunstmatige intelligentie. Door gebruikers te vragen naar hun oordeel over eerder gemaakte matches, leert het systeem steeds beter inschatten welke mensen bij elkaar zouden passen. Het voordeel van gedegen automatische matching is dat contacten niet worden gelegd op basis van eenzijdige interesse, maar op basis van wederzijdse compatibiliteit. Dit zorgt voor een aangenamere sfeer op de site.

Als je je aanmeldt, moet je vragen invullen zodat we weten wat je wil en wie je bent. Dat is voor jezelf ook leuk om te weten trouwens. Voorbeeld: ben je een ochtendmens? Of: geef je makkelijk 150 euro uit aan een nieuwe spijkerbroek? Dan kijken we wat voor jou goede matches zijn. We gaan niet zelf alle antwoorden lezen, maar hebben daar een matchsysteem voor gemaakt dat werkt met kunstmatige intelligentie. We weten welke combinatie van antwoorden klikt met welke andere combinatie. Onze partner paiq.nl (zie ook Paiq: Dating 2.0, redactie) werkt nu al meer dan twee jaar met dit systeem en er hebben al meer dan 30.000 gebruikers zo’n vragenlijst ingevuld. Het systeem wordt bovendien iedere week beter doordat de gebruikers steeds hun matches beoordelen en wij die beoordelingen weer verwerken.”

Waarom nextlover?
“nrc.next wil mensen met weinig tijd en veel interesses gidsen door het nieuws en ze helpen bij beslissingen over belangrijke thema’s in hun leven zoals loopbaan en uitgaan. De doelgroep van nrc.next (jong hoogopgeleide twintigers en dertigers) is in steeds meer gevallen single. Het totale aantal eenpersoonshuishoudens steeg de afgelopen 10 jaar met 16%. Opvallend is het grote aantal singles in grote steden.

Daten kost tijd en kan soms knap frustrerend zijn. Net als bij het het nieuws is het aanbod eenvoudig te groot. nextlover.nl kan dankzij het unieke matchingsysteem helpen met dezelfde middelen als waarmee nrc.next dat doet: scherpe selectie, hoge kwaliteit, en dan wel met een knipoog natuurlijk.”

Hoe werkt nextlover?
“Na de vragenlijst krijg je om te beginnen twee matches. Maar je weet dan nog niets van je match, behalve de naam en leeftijd. Pas als je gaat chatten, leer je elkaar beter kennen. De foto die je ziet is eerst blokkerig en wordt steeds scherper. Dat houdt het spannend en zorgt er voor dat je onbevooroordeeld kennismaakt. Daarna krijg je er ook andere matches bij. Als je online bent en je matches zijn dat niet, kun je anderen uitnodigen voor een speeddate of een battledate. Een speeddate is één op één. Een battledate is een wedstrijd tussen twee mannen om één vrouw, of twee vrouwen om de aandacht van één man. Op nextlover.nl heb je geen abonnement nodig om in contact te komen met andere singles. Je krijgt matches, je kunt chatten en je kan foto’s bekijken zonder te betalen. Wil je bijvoorbeeld speeddaten of battledaten, dan moet je credits kopen. Een speeddate kost 6 cent, een battledate 10 cent. Maar dat hóeft dus niet.”

Wat zijn de facts van nextlover?
“Omdat we net begonnen zijn, zijn er nog geen concrete resultaten te vermelden. We zijn gestart met adverteren in de krant en komen binnenkort met een aantal ludieke acties om leden te werven. Vooralsnog worden leden van nextlover.nl ook gematcht met leden van paiq.nl, zodat je niet eindeloos hoeft te wachten op je next lover.”

Wie maakt nextlover?
Nextlover.nl is een nieuw initiatief van nrc.next, de ochtendkrant die nu bijna twee jaar bestaat en op ieder werkdag meer dan 300.000 lezers bereikt en sinds kort ook een . nrc.next werkt bij de ontwikkeling van nextlover.nl samen met de makers van www.paiq.nl. Deze datingsite telt ruim 30.000 gebruikers. nrc.next doet het ontwerp en de marketing, de techniek wordt gedaan door paiq.nl”

Frankwatching in gesprek met Remmelt Otten van nrc.next