Gespot

Smoov: Web wordt TV en TV wordt web

0

Smoov is een online mediaplatform dat het echte tv-kijken probeert te evenaren. Daarnaast krijg je ook de nodige informatie via tekst-overs.

Wat doet de applicatie?

Smoov is een Nederlands voorbeeld van de aanstormende nieuwe generatie webinterfaces, die video, tekst en interactie in één oogopslag combineren. Het is een mediaplatform dat gewoon via je browser op je PC werkt. Het wordt pas echt leuk als de kwaliteit van online video een tv-gevoel geeft. Smoov weet een maximale beeldkwaliteit over een internetverbinding te persen met slimme streaming- en compressiemethodes.”

Waarom deze applicatie?

“Smoov is bedoeld voor iedereen die zijn boodschap met rich media wil overbrengen. Dus denk bijvoorbeeld aan modemerken, reisbureaus of theaters. Of een natuurorganisatie die een ‘kanaal’ via Smoov begint over het Waddengebied. Hier kan de bezoeker hoge kwaliteit video bekijken over de flora en fauna. Dynamische tekst of stilstaande illustraties worden los over het beeld getoond. Ook kan naadloos actuele info uit Wikipedia, Google, Googlemaps, Twitter of andere bronnen in dezelfde context worden geraadpleegd. Daarnaast kan met andere bezoekers worden gediscussieerd over dit thema – direct in het fragment waar de discussie over gaat.

Eén van de inspiratiebronnen is de journalistiek, met name de schrijvende pers: een zorgenkindje in medialand. Juist hier kan een Smoov-concept veel betekenen voor de lezer/kijker in termen van informatiewaarde en begrijpelijkheid. Dit wordt in deze korte demo uitgelegd.”

Hoe werkt de applicatie?

“Smoov wordt bediend als een soort DVD-menu: de keuzemenus kun je voor de video schuiven en weer wegklappen. Een tijdsbalk laat je navigeren binnen de content. Als beheerder van een online Smoov-kanaal kun uiteraard video-fragmenten uploaden en losse scenes tot programma’s combineren en voorzien van tekst-overs en plaatjes. Bovendien kun je de indeling en look and feel van de site managen.”

Wat zijn de facts?

“Smoov is als prototype allereerst uitgetest op sense-studios, en de time-on-site verviervoudigde meteen tot bijna 10 minuten. Momenteel wordt Smoov op maat gemaakt voor de eerste klanten waarvan een alvast sneak preview te zien is. Smoov wordt via een brons-zilver-goud keuzemodel in de markt gezet: op abonnementsbasis en als maatwerk, met een gratis open source basiseditie vanaf augustus. Het format komt uitgebreid aan bod op het aankomende Mediapark Jaarcongres op 23 juni en heeft een innovatiebijdrage ontvangen van het Ministerie van Economische zaken.”

Wie maakt de site?

“Het bedrijf achter Smoov is Sense Studios, een multimediabedrijf in hartje Amsterdam. Sense Studios begon als videoartiesten op grote dance feesten, en organiseert nog altijd jaarlijks de VjAcademy-talentenjacht. De belangrijkste activiteiten van Sense zijn nu echter online games en flashsites. Het Smoov-concept is oorspronkelijk uitgedacht door directeuren Daan Nolen en Niels Kijf. Er werkt nu een team van 4 man aan, met als spil de jonge flashbelofte Daniël Delnaaij.”

Denise Lappain in gesprek met Hidde Kross van Sense Studios over Smoov.