Gespot

StudyGrasp: Vind ritme met de studieplanner

0

De druk om sneller te studeren is groot. Tijdig in het juiste studieritme komen is daarom belangrijk. StudyGrasp helpt studenten in het hoger onderwijs om succesvoller te studeren. Zoran Kovacevic, betrokken bij StudyGrasp, vertelt.

Wat is het?

“StudyGrasp is een studieplanner die studenten helpt om hun ritme te vinden en te behouden. In ongeveer tien minuten kun je een planning opzetten en zelfstudie zichtbaar maken. Een regelmatige e-mail-reminder zorgt ervoor dat je als student kunt reflecteren op je studiewerk. Je bent op die manier gemotiveerder en haalt je vakken eerder.”

Waarom dit initiatief?

“We hebben StudyGrasp opgericht om de samenleving slimmer te maken. Gebrek aan planning is de grootste reden voor uitval en vertraging in het hoger onderwijs. Studenten die StudyGrasp gebruiken, zijn succesvoller in hun studie en sneller klaar.

Alternatieven zoals papieren agenda’s, digitale agenda’s of todo-lijstjes werken onvoldoende, omdat ze uitgaan van een algemeen planningproces. StudyGrasp ondersteunt het zelfstudieproces, haalt studenten daarmee veel werk uit handen en geeft daar zekerheid en controle voor terug. Andere zelfstudie-producten richten zich veelal op efficiënter lezen, samenvatten of stampen. Op zichzelf ook belangrijk, maar volgens ons pas relevant op het moment dat je je studieritme te pakken hebt.”

Hoe werkt het?

“Je vult via een slimme wizard snel het rooster van het blok in. Dit is waar traditionele planning-tools eindigen. Terwijl het pas het begin is van plannen. Door taken in te vullen (‘hoofdstuk 1 lezen’, inschatting twee uur) en te koppelen aan bijvoorbeeld een hoorcollege in het rooster, krijg je inzicht in wat nu de echte studiebelasting is.

StudyGrasp maakt vervolgens een just-in-time-planning, uitgaande van studiebelasting en de aangegeven beschikbaarheid voor zelfstudie. Per dag wordt precies aangegeven hoeveel uur er wat gestudeerd moet worden om altijd zo laat mogelijk te beginnen, maar wel altijd de dag van de voren klaar te zijn. Studenten ontvangen regelmatig notificaties om inzicht te krijgen in wat er op stapel staat, voortgang en terugblikken op de tijd die besteed is aan de studie.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Een half jaar geleden zijn we begonnen met na te denken over hoe we de samenleving slimmer kunnen maken. Inmiddels hebben we de planningtool ontwikkeld en werken we samen met meer dan 35 studieverenigingen die ons product bij hun leden promoten. Ze zien namelijk dat StudyGrasp goed aansluit bij hun onderwijsdoelstellingen. Ook doen we pilots met opleidingen van Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en Radboud Universiteit en zijn we in gesprek met hbo’s.

Dit is wat we van studenten gehoord hebben. Anne: ‘Ik merk nu al dat het een gewicht van de schouders neemt om gewoon voor je te zien hoeveel er is dat moet gebeuren en wanneer dat allemaal moet gebeuren. Het lijkt namelijk net alsof ik in mijn gedachten veel meer tijd heb dan er eigenlijk in een week zit!’ Jessica: ‘Ik vind het een heel mooi en handig programma. Ik vind het ook handig en slim dat jullie elke dag een mailtje sturen! Als ik die mail zie denk ik: oh ja daar moet ik nog even naar kijken. Ook is het lekker overzichtelijk dat er een samenvatting in staat voor wat er de rest van de week nog gaat komen. Superhandig dus!’ Sophie: ‘Via mijn studievereniging heb ik een account kunnen aanmaken, erg fijn! Na het invoeren van mijn deadlines en studiewijzers heb ik weer wat hoop dat ik het misschien toch ga redden dit jaar. De chaos in mijn hoofd wordt geordend en dat is ontzettend fijn, dankjulliewel!’

Na het opbouwen van cases in Nederland wordt StudyGrasp via UK naar US en de rest van de wereld uitgerold. Studenten kunnen StudyGrasp, na een maand gratis proberen, aanschaffen voor een jaar of voor een hele studie. Instellingen kopen een bulk-licentie, waarmee het gebruik voor de student gratis wordt.”

Wie is er bij betrokken?

“StudyGrasp is opgericht door Ivo van Dongen, Wouter Huijnink en mij. We werken af en aan meer dan tien jaar samen aan productontwikkeling voor het onderwijs.”