Online marketing

Voorkom deze 5 veelgemaakte fouten bij je contentstrategie [infographic]

0

Contentmarketing is een van de meest effectieve marketingstrategieën. Deze strategie, waarbij men zich richt op het creëren van waardevolle en relevante content voor de doelgroep, is nog niet altijd gemakkelijk om uit te voeren. Contentmarketeer Neil Patel schrijft over de grootste valkuilen die worden gemaakt. Want zoals hij zelf schrijft: met een simpele blog ben je er nog lang niet. Lees daarom hier vijf veelgemaakte fouten bij een contentstrategie.

1. De content heeft onvoldoende kwaliteit

Een veelgemaakte fout bij een contentstrategie, is dat de content onvoldoende kwaliteit biedt voor de doelgroep. Zoals net beschreven, is alleen een simpele blog onvoldoende. De content die geleverd wordt, moet kwalitatief goed zijn. Als een lezer alleen maar spelling- en grammaticafouten vindt, gaat de focus meer naar de gebreken die zich in het artikel voordoen dan naar het totale geheel.

Als de content niet goed is, kost contentmarketing alleen maar meer geld, tijd en levert dit weinig tot geen resultaten op. Maar hoe zorg je er dan voor dat de content wél kwaliteit heeft? Want, betere content zorgt voor betere resultaten. Naast de voor de hand liggende zaken als taal en vormgeving, is er nog een techniek om dit te bewerkstelligen: de skyscraper technique (wolkenkrabbertechniek) van Backlinko. Deze techniek helpt de (toekomstige) content beter te visualiseren. Het verhogen en verbeteren van de content is hierbij prioriteit nummer één. Het werkt als volgt: vind geweldige content en maak dit beter. Met andere woorden: verbeter het beste wat er is om de kwaliteit steeds weer te verbeteren.

Als een lezer alleen maar spelling- en grammaticafouten vindt, gaat de focus meer naar de gebreken die zich in het artikel voordoen dan naar het totale geheel.

2. De content is niet bruikbaar

Als een artikel goed geschreven is, betekent het niet meteen dat degene voor wie het bedoeld is er ook iets aan heeft. Een andere veelgemaakte fout is het feit dat content, hoe goed de kwaliteit ook mag zijn, simpelweg niet bruikbaar is. Een voorbeeld: iemand is op zoek naar informatie om van een wespennest af te komen. Jij levert alleen informatie over de gevolgen van een wespennest. In dat geval krijgt diegene niet de benodigde informatie. Het gevolg is dat de persoon ergens anders weer op zoek gaat naar die informatie. Dat betekent dat je misschien een verkoop, of de kans op een nieuwe relatie met een klant hebt laten schieten. Hoe je content bruikbaarder kan maken, staat weergeven in onderstaande infographic, in 12 stappen.

veelgemaakte fouten bij een contentstrategie
Accepteer cookies

3. Verkopen in plaats van informeren

Naast bruikbare en kwalitatief goede content, wordt de focus bij contentmarketing vaak nog verkeerd gelegd. Vaak wordt het verkopen van een product als doel van de content gesteld. Maar dit is bij contentmarketing niet juist. Het informeren van een (potentiële) klant moet de hoogste prioriteit hebben. Het verkopen van een product komt pas op de tweede plaats te staan. Jij moet eigenlijk de oplossing van het probleem zijn: de klant wil naar jou toegaan met hun problemen, zodat jij dit kunt oplossen. Werkt dit goed, dan helpen mensen jou ook door de content de delen binnen hun netwerk.

Jij moet eigenlijk de oplossing van het probleem zijn: de klant wil naar jou toegaan met hun problemen, zodat jij dit kunt oplossen. Werkt dit goed, dan helpen mensen jou ook door de content de delen binnen hun netwerk.

4. Je komt niet over als een expert

Een andere veelgemaakte fout is het gebrek aan de benodigde kennis. Als dit zo is, kom je niet goed over als expert. Bedenk dat wanneer je content produceert over een bepaald onderwerp, je moet weten waar je het over hebt. Bijvoorbeeld bij een artikel dat gaat over honkbalknuppels. De auteur benoemt daarbij ook hoe je zo vaak mogelijk touchdowns maakt. Zou jij de auteur als expert zien?

5. Je weet niet wat je wilt bereiken met de content

Tot slot weet de schrijver vaak niet wat er met de content bereikt moet worden. Voordat content geproduceerd wordt, moet je wel eerst weten wat je ermee wilt bereiken. Heb je een concreet plan voor wat de content gaat betekenen voor het bedrijf? Zo moet je bijvoorbeeld weten of je wilt dat jouw video viral gaat op social media of juist iets moet toevoegen voor een landingspagina.

Als viral het doel is, moet je wellicht een video produceren waarover gepraat en nagedacht wordt. In dat geval wordt het sneller gedeeld. Als de content bedoeld is voor de landingspagina of een corporate website, moet je meer focussen op het verkopen van jezelf of op wat je te koop hebt staan.