Gespot

Timeliner widget: Reageren in timeline van filmpje

0

Reageren in de timeline van een filmpje

Wat doet de widget?
“Je kunt de widget gebruiken om een flash-filmpje (van bijvoorbeeld YouTube), mp3-tje of foto’s te tonen op je website of blog. Het unieke aan deze widget is dat er onder het filmpje een mini-forum verschijnt. Hierin kunnen bezoekers reacties achterlaten en deze reacties worden gekoppeld aan de tijdcode van het filmpje. Als andere bezoekers het filmpje afspelen worden de berichtjes getoond die bij de bewuste tijdcode zijn ingevoerd. Zo hoef je niet meer te reageren met ‘Kijk eens bij 1:20’ op het moment dat er iets speciaals plaatsvindt. In het filmpje druk je op ‘react to this timeline’ en voer je in wat je te zeggen hebt. Andere bezoekers zien deze reactie als het filmpje bij 1:20 is aangekomen en kunnen daar ook weer op reageren. Het voegt extra interactiviteit toe aan je website of blog.”

Waarom deze widget?
“Ik ben van nature iemand die graag nieuwe dingen ontwikkeld en bedenkt, altijd op zoek naar dat ene tooltje wat nog niet bestaat. Het idee voor de widget is ontstaan tijdens de productie van een website voor een klant: www.editpoint.nl. Deze site toont diverse multimedia projecten en de klant wilde graag meerdere paginaatjes met tekst tonen bij een filmpje. Dit paste niet, dus heb ik de pagina’s gekoppeld aan de tijdcode van de filmpjes. Na wat onderzoek bleek dat mijn idee nog niet echt bestond – oké, er is Clip Notes van Adobe, maar dat werkt niet zomaar, moet je Windows Media en Acrobat voor hebben.”

Hoe werkt de widget?
“De widget is op 3 manieren te gebruiken:

  • Hosted: Je kunt de widget ‘hosted’ gebruiken, dat wil zeggen dat Internet Voor Ondernemers zorgt voor de hosting van alles wat bij de widget hoort, en ook zorgt voor het opslaan van de berichtjes. Op https://www.tliner.com/create.php kun je via een wizard een widget maken. Aan het einde van de wizard krijg je de HTML-code die je op je website of blog kunt plaatsen. Sinds kort is het ook mogelijk om de Flash player enigszins te customizen via de widget-generator.
  • Shared: Je kunt de code van de widget downloaden en installeren op je website, en toch gebruik maken van de I-V-O server voor het opslaan van de berichtjes. Hiervoor is HTML-kennis (en een beetje javascript) vereist. Het biedt echter wel de mogelijkheid om de widget meer naar je hand te zetten.
  • Stand-Alone: voor de echte nerds; met de volledige broncode kan je de hele applicatie op je eigen (PHP/Mysql) server draaien. Hiervoor is gedegen PHP, HTML en javascript-kennis vereist. De broncode voor deze applicatie is GPL, dat wil zeggen dat je het gratis kan downloaden en aanpassen, zolang je het zelf weer als GPL aanbiedt.

Wat zijn de facts?
Timeliner is pas enkele dagen online en er zijn nog geen hoge stat’s gegenereerd. Tot op heden heb ik ‘maar’ 150 bezoekers op de site mogen ontvangen, maar er is nog niet veel bekendheid aan gegeven. Frankwatching heeft de primeur! Timeliner is inmiddels wel op een aantal widget en javascript-sites vermeld. Een klein succesje is het feit dat Hyves de widget vanaf later deze week toelaat. Daar ben ik blij mee.”

Wie maakte de widget?
“De widget maakt gebruik van GPL-javascript libraries Prototype.js en Scriptaculous, de Flash player van Jeroen Wijering. De rest van de code is geheel geschreven door Ivo Toby van Internet Voor Ondernemers. De hosting van de applicatie wordt ook door mij gedaan.”

Frankwatching in gesprek met Ivo Toby van Timeliner en Internet Voor Ondernemers.