No business or new business dankzij Marktplaats.nl?

0
[[image:mptoonbankkl.jpg::right:1]]Dat we met zijn allen steeds vaker spullen van elkaar kopen in plaats van in een winkel, is algemeen bekend. Maar doet de winkelier hier iets of ziet hij het met lede ogen aan? Ik zie wel een nieuwe business voor ze ontstaan.
 

Ik zie, ik zie heel veel mensen op Marktplaats.nl (75.000 nieuwe advertenties per dag!) spullen kopen. Duurzame spullen, die er nog goed uit zien na gebruik door een eerste eigenaar.
[[image:s_copy1.jpg::center:1]]
Ik zie ook veel mensen die zich eerst oriënteren op zo’n aankoop. Vaak ook op internet, maar toch ook nog vaak aan een echt deskundig mens. En als je geen deskundige in je vriendenkring hebt, ga je naar een winkel. Naar een speciaalzaak, waar ze verstand hebben van fotocamera’s, kinderwagens, laptops, brommers, telefoons etc. Rondkijken, advies vragen om vervolgens met een “ik denk er nog even over na” snel naar huis te gaan, waar je op op een 2ehands- of veilingsite nu precies weet wat je hebben wilt.
[[image:mptoonbank.jpg::right:1]]De winkelier heeft allang door dat hij vaak aan een Marktplaats-koper advies en service staat te verlenen en dat de klant niet van plan is bij hem te kopen. Een fotocamera-winkelier hoorde ik laatst al zijn eigen ondergang voorspellen door de opkomst van die 2ehands-sites. Maar, zou het niet wat zijn als die winkels gewoon eerlijk zeggen: we willen best advies aan u geven, maar dan wel tegen betaling. En koop je wat bij ons, dan schelden we die advieskosten weer kwijt. Een nieuwe bron van inkomsten die, volgens mij, best het proberen waard is.
[[image:mpadvies.jpg::right:0]]“Uitgebreid alle camera’s doornemen aan de hand van jouw vragen, jouw behoefte en jouw kennis-niveau? Prima, dat is dan 25 euro.” “Met een Prénatal-consulent de hele babykamer-inrichting en de kinderwagens doornemen? Geen probleem, voor 25 euro staan we voor u klaar.”
Ik denk dat er best wat schuldige koopjesjagers zijn die dat er voor over hebben en ook snappen dat dit beter is dat het faillissement van de fotograaf of die Prénatal-winkel, want dat zijn ze ook hun adviesbron kwijt. Winkeliers, biedt het maar aan!

Deze column is eveneens gepubliceerd op Marijke’s eigen blog Ideeën en verwonderingen van Marijke.<!– D([“mb”,”
Maar, zou het niet wat zijn als die \nwinkels gewoon eerlijk zeggen: we willen best advies aan u geven, maar dan wel \ntegen betaling. En koop je wat bij ons, dan schelden we die advieskosten weer \nkwijt. Een nieuwe bron van inkomsten die, volgens mij, best het proberen waard \nis.
“Uitgebreid \nalle camera\’s doornemen aan de hand van jouw vragen, jouw behoefte en jouw \nkennis-niveau? Prima, dat is dan 25 euro.”
“Met een Pr