Oude media omarmen nieuwe internet

0

[[image:video_copy2.jpg::right:1]]De Financial Times meldt dat topmensen uit de media- en advertentiewereld elkaar binnenkort in een brainstormsessie gaan ontmoeten om te praten over de sterk groeiende populariteit van social networking sites. Terwijl de markt van online advertising sowieso al flink in de lift zit, wordt er gestudeerd op weer nieuwe varianten.

McKinsey, het management consultancy bureau, is betrokken bij het initiatief om senior executives van zowel oude als nieuwe media (van Yahoo! tot YouTube zo vermeldt het artikel) samen met reclamebureau's te laten discussiëren over de mogelijkheden om extreem populaire internetsites die zich richten op plaatsen van foto's, video's, blogs en andere user-generated content in (commercieel) levensvatbare media ondernemingen te laten veranderen.

[[image:myspace.jpg::left:1]]De meeting vindt komende maand in New York plaats, al is er nog geen exacte datum bekend. De plannen voor de vergadering vormen een weerspiegeling van de snelle verschuivingen die door de media industrie worden gevoeld nu mensen, in het bijzonder jongere Internetgebruikers, alsmaar meer tijd besteden aan social networksites als MySpace en aan het delen van foto's, video's en blogs. Een trend die direct ten koste gaat van de tijd die besteed wordt aan professioneel geproduceerde content.

Bovendien heeft de groei in snelle internetverbindingen geleid tot een fikse verhoging van het bekijken van video's op het web. De content van filmstudio's en televisiestations is meer en meer online beschikbaar.

Tot op heden, wordt de reclame die gerelateerd is aan online video geschat op meer dan $300 miljoen, maar dit zou volgens Merrill Lynch in de komende jaren naar $1 miljard moeten groeien. Van de $12.5 miljard die vorig jaar aan internet advertising werd besteed, werd het grootste deel besteed aan search, dit blijft de grootste bron van online advertentieopbrengsten. 

[[image:http.jpg::left:1]]"Adverteerders hebben behoefte aan meer coórdinatie als het gaat om manieren te vinden om het groeiend publiek voor user-generated content te bereiken," aldus Aaron Cohen, chief executive van Bolt Media, die bij de voorbereiding van de meeting betrokken is.

De Interactive Advertising Board zal worden gevraagd om de meeting bij te wonen. Één van de onderwerpen die zouden kunnen worden besproken is of er bepaalde normen voor user-generated content zouden moeten worden ontwikkeld.

De meeste online video reclames zijn verbonden met professioneel geproduceerde content, wat er op kan wijzen dat men thuisgemaakte content ongepast of te extreem zou kunnen zijn. Maar tegelijk maken de alsmaar toenemende technologische mogelijkheden het steeds gemakkelijker om videoadvertenties in online content op te nemen.

De focus van grote mediabedrijven op manieren om adverteerders naar het web te krijgen moeten dit gebied een flinke duw kunnen geven. "Video (op het Web) is a big deal," zo riep Jonathan Miller, chief executive van AOL, afgelopen week nog.

Bron: Old media to embrace internet upstarts, FT.com via MSNBC, 30 mei 2006