Innovatie

De online basisschool

0

kids_computer_250.jpgWat is de online toekomst van de basisschool? Ik vraag het mij regelmatig af. Dat komt omdat ik in mijn netwerk verschillende mensen ken die direct met basisscholen te maken hebben. Helaas, in veel gevallen is het triest gesteld met de online activiteiten van basisscholen. Dat komt deels door de lage budgetten die zij beschikbaar hebben, maar ook in belangrijke mate door de digitale kloof tussen de docenten en de leerlingen. In veel gevallen wordt dan als argument aangevoerd dat op basisscholen de vorm niet belangrijker gevonden mag worden dan de inhoud. Maar wordt daar niet hun eigen onvermogen mee verbloemd?

De digitale kloof tussen leerling en docent komt omdat ICT en internet nog teveel worden gezien als hulpmiddel in plaats van leermiddel (van Dijk: de digitale kloof wordt dieper). De kloof zal pas gedicht gaan worden als kinderen op school internet mogen gebruiken als leermiddel, waardoor zij op school meer over internet zullen leren dan thuis.

Waarom investeren in internet

kids_computer.jpgInvesteren in online aanwezigheid van basisscholen zal in te toekomst essentieel worden. Een school managen is namelijk niet meer vrijblijvend. De concurrentie tussen basisscholen neemt steeds meer toe en ouders gaan een school o.a. afrekenen op de website en de manier waarop basisscholen internet als leermiddel inzetten. Dit proces is al gaande op middelbare en hogere onderwijsinstellingen, maar basisscholen zullen in een snel tempo gaan volgen.

Een voorbeeld: Elke leerling levert een basisschool ongeveer +/- € 3600,- per jaar op. Stel een basisschool investeert eenmalig € 7500,- in een professionele en op conversie gerichte website en is daar vervolgens € 350 licentiekosten per jaar voor kwijt zijn. Als deze basisschool vervolgens 10 aanmeldingen per jaar via de website binnenkrijgt en van deze 10 aanmeldingen worden er uiteindelijk 5 leerling dan zijn de kosten ruimschoots terugverdiend. Misschien wel een erg simpel voorbeeld, maar volgens mij liggen er op online gebied legio kansen voor basisscholen.

Basisschool 2.0

Hoe kan een basisschool profiteren van allerlei nieuwe ontwikkelen en hoe kunnen tools ingezet worden als leermiddel? Ik heb daar zo enkele ideeën over. En wie weet kunnen basisscholen daar aan het begin van dit nieuwe schoolseizoen hun voordeel mee opdoen.

1. Weblogs

blogger.jpgHet aanbod in weblogs is enorm. En het is ook niet meer zo moeilijk om een weblog te maken. Tools als www.blogger.com bieden tal van mogelijkheden om gratis een eigen weblog op te starten. Waarom maken maar weinig basisscholen hier gebruik van? Kinderen zullen het fantastisch vinden om tijdens een themaproject een weblog bij te kunnen houden. Een weblog is op die manier niet alleen een leermiddel, maar het zal ook de nodige traffic naar de website van de school opleveren. Kinderen zullen het adres namelijk vanzelf wel vertellen aan ouders, broertjes en zusjes, opa en oma en verdere familie en kennissen. Over virale marketing gesproken…

2. Video

youtube.jpgOnline video wordt de toekomst. Door allerlei technieken op het gebied van streaming en breedband wordt het voor gebruikers steeds beter mogelijk om online video te bekijken, zoals bij YouTube.com. Er zijn zelfs allerlei services waarmee je complete videoprogramma’s kunt maken. Denk aan Operator11.com en Kyte.tv of tal van andere interessante videotools. Basisscholen zouden in projecten kinderen een televisieprogramma kunnen laten maken. Deze tools kunnen daarbij uitstekend gebruikt worden.

3. Slideshare

Powerpoint wordt steeds vaker gebruikt. Ook door kinderen van basisscholen. slideshare.jpgDe presentaties kunnen uitstekend in Slideshare.net geplaatst worden en op de website van de basisschool worden gezet of gebruikt in weblogs van kinderen.

4. Wiki

Kinderen moeten steeds vaker leren om met anderen in projecten samen te werken. Groepswerk is een essentieel onderdeel van hun ontwikkeling. Een wiki kan daarbij niet alleen dienen als een handig hulpmiddel, maar kinderen leren daarbij ook wat een wiki is en waarvoor het nog allemaal meer ingezet kan worden.

De bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele suggesties om het gebruik van internet op basisscholen om te vormen van hulpmiddel naar leermiddel. De voorbeelden klinken voor (internet) marketeers ook heel vanzelfsprekend. De waarheid is echter dat veel basisscholen nog erg veel moeite hebben om dergelijke tools daadwerkelijk in te zetten.

Er zijn ook tal van andere tools op internet aan te wijzen die het leren op basisscholen kunnen bevorderen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan wat Google allemaal te bieden heeft. Ik ben erg benieuwd naar jullie ideeën over en ervaringen met dit onderwerp.