How to

Top 10 tools voor Social Television – TV 2.0

0

NewTeeVeeEen van de meest veelbelovende nieuwe web toepassingen is Live Web TV of misschien beter nog Social Television. Het gaat hierbij om tools waarmee je snel en gemakkelijk video communicatie kunt opzetten, soms zelfs live eigen live-uitzendingen of zelfs hele TV-kanalen kunt maken. Er gebeurt op dat vlak zoveel dat het me handig leek om de momenteel beschikbare tools eens op een rijtje te zetten.

Webvideo is – mede door YouTube – een belangrijk succes geworden, video’s zijn steeds meer een standaard feature op een website of weblog. Nu we aan de vooravond staan van een tijdperk met internet televisie is het boeiend om te zien hoe gemakkelijk het wordt (voor iedereen) wordt om eigen tv-uitzendingen via internet uit te gaan zenden. Er is een hele verzameling nieuwe tools op de markt verschenen waarmee je gemakkelijk, goedkoop en snel aan de slag kunt.

webcamYouTube maakt het uploaden en delen van video gemakkelijk, de nieuwe tools waar we het hier over hebben zorgen ervoor dat je gemakkelijk op kunt nemen, uit kunt zenden en zelfs hele kanalen kunt samenstellen van (zelf geschoten) materiaal. Je kunt je leven 24 uur per dag op het web in beeld brengen, je kunt samen met mensen over de hele wereld een tv-programma maken of gewoon een compilatie van je favoriete filmpjes uitzenden.

Top 10 tools

ustreamMet UStream kun je live video uitzenden en daarbij de videospeler in je eigen site of blog inbedden. Eenmaal uitgezonden programma’s worden gearchiveerd en kunnen weer opnieuw bekeken worden. Een enigszins vergelijkbaar voorbeeld is Justin.TV, hier volg je 24 uur per dag de persoon Justin in een soort reality-TV-style lifecasting.

Erg mooi is Operator11 waarmee je een soort mini-TV-studio in je browser krijgt. Je kunt daarbij als regisseur schakelen tussen je eigen webcam, de webcams van anderen, advertenties en vooraf opgenomen of opgezochte videoclips. Het resultaat: een fantastische combinatie van live conversaties en vooraf opgenomen clips. In Nederland ging afgelopen zondagavond Zomaargasten van start, een (nog) prille webvariant van het TV-programma Zomergasten. Made by some bloggers en met medewerking van VPRO’s Erwin Blom.

StickamDan Stickam, misschien wel de bese site voor live video communicatie met meerdere mensen. Deze service bestaat al meer dan een jaar en maakt het ook mogelijk om foto’s en audio-/ muziekbestanden te uploaden en in je uitzending te verwerken. Stickam heeft een actieve community (veel teenagers) en programma’s worden – net als bij Operator11, aangekondigd en beoordeeld. Een van de populairste shows is die van Shaggy, een Amerikaanse radio dj uit Maui.

YouCamsDe focus van YouCams is vooral video chat, de service wordt primair neergezet als ‘webcam chat widget’ en biedt je mogelijkheden om videochat in combinatie met tekstchat in een website of weblog te integreren. Meer geschikt ook voor kleinere groepen, een bijzondere ervaring is het bijvoorbeeld om samen met familie of vrienden (die op afstand zitten) naar YouTube video’s (dat kunnen je eigen familievideo’s zijn!) te kijken. Maar ook geschikt voor kleine seminars, presentaties e.d.

KyteEen ander soort service is Kyte. Hiermee kun je niet live uitzenden, maar wel op een heel gemakkelijke manier programma’s maken en vanaf een bepaald moment (gepland via een uitzendschema) aanbieden. De drag-and-drop interface maakt de bediening erg gemakkelijk en er zijn uitgebreide mogelijkheden om een eigen look & branding te realiseren. Bij het kijken zijn er live chat mogelijkheden. Hier zie je een promotievideo van Kyte.

SplashCastAl eerder introduceerde ik hier SplashCast, een tool waarmee je gemakkelijk bestaande mediaformats in shows en kanalen kunt omzetten. Zo kun je onder meer YouTube video’s, foto’s, geluid en presentaties in je shows verwerken. Maar net als Kyte kun je ook bij SplashCast niet live uitzenden. Voor een deel wordt dit weer gecompenseerd door een RSS-feed die aangeboden wordt aan de plekken waar je kanaal een plekje heeft gekregen. In onderstaand filmpje zie je tien grensverleggende voorbeelden van de inzet van SplashCast.

BlogtvWat weer erg nieuw is, is Blogtv. ‘Create, share & watch live broadcasts’ roepen ze op de site. Blogtv bestaat nog maar kort en lijkt zich op de jongere doelgroep te richten.

MogulusEen andere online videoservice is Mogulus. Live-uitzendingen zijn mogelijk en je kunt ook – als je er zelf niet bent – via een auto-pilot feature items vanaf je playlist draaien als je er zelf niet bent.

ooVooooVoo maakt videoconversaties via live video op een Skype-achtige mogelijk. Face-to-face conversatie staat centraal. Je kunt er ook videoboodschappen versturen en met maximaal 6 mensen tegelijk chatten.

En verder kwam ik nog tegen Veodia, HeyCosmo, Streamcast, PocketCaster (mobile webcasting!), CanTwist (voor Mac!), TV Perso (Frans), Gaspanik (Frans) en WebcamMax.

Functionaliteiten

Dit zijn de functionaliteiten waar het bij deze services allemaal om draait:

 • Live broadcasting: de mogelijkheid om rechtstreeks video te streamen vanaf je eigen computer of webcam
 • Scheduled broadcasting: een feature waarmee je datum en tijdstip van het eerste uitzendmoment kunt instellen, waarna kijkers de video het vervolgens vanuit het archief kunnen blijven bekijken
 • On-demand broadcasting: de meer vertrouwde YouTube-methode waarbij kijkers zelf kunnen bepalen wanneer ze de show willen bekijken
 • Embed live video: de mogelijkheid om een videospeler met je live uitzending in te bedden (in te sluiten) op andere sites of blogs, zodat ze kijkers live streaming video op een andere website kunnen bekijken dan waar op dat moment het origineel staat
 • Embed recorded video: de optie om eerder opgenomen video of vastgelegde scènes van een live opgenomen video in een website of weblog in te bedden
 • Integrated text chat: de mogelijkheid voor kijkers en/of ‘zenders’ om in de vorm van tekstboodschappen in de video player gedurende de uitzending met elkaar contact te hebben
 • Integrated video chat: de mogelijkheid voor kijkers om eveneens gedurende de uitzending real time via eigen webcams met elkaar in contact te zijn
 • Webcam capture: de mogelijkheid om videoscènes direct vanaf een webcam te registreren om het beeld vervolgens rechtstreeks te streamen of op te nemen voor latere uitzending
 • Mobile phone capture: de mogelijkheid om stilstaand beeld of video ( live of eerder opgenomen) vanaf een mobiele telefoon met camerafaciliteiten af te halen
 • Import online video: de optie waarmee je videobestanden van andere video sharing sites in je eigen uitzendingen kunt vertonen
 • Pre-recorded video: de optie om eerder opgenomen en geüploade video uit te zenden
 • Still images: het insluiten van foto’s en ander stilstaand beeld – in de omroepfaciliteiten
 • Music: de mogelijkheid om muziekbestanden uit te zenden, afzonderlijk of gemixed met een videotrack
 • Multiple participants: de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk aan een videoprogramma deel te nemen, bijvoorbeeld de optie om heen en weer te schakelen tussen verschillende camera’s of om tegelijkertijd meerdere mensen uit te zenden
 • Add titles: de mogelijkheid om titels the ability to create text-based titles or onderschriften aan je video toe te voegen

In de tabel hieronder vind je voor (de meeste) tools terug welke van deze functionaliteiten ze ondersteunen. Een handig vergelijkingsoverzicht dus (met dank aan Robin Good).

social television review

Concluderend kun je zeggen dat er weer een nieuwe videogolf gaande is en dat Televisie 2.0 dichterbij komt dan ooit eerder (zie ook de uitstekende serie van Richard van den Boogaard over dit thema). Net als eerder bij de kranten en tijdschriften gebeurde verwacht ik dat deze tools ervoor gaan zorgen dat internet nu ook op het vlak van televisieformats nieuwe inzichten zal geven en pioniers gaat voortbrengen. Mensen zullen zelf kanalen starten, er zullen andere vormen van samenwerking ontstaan (incl. allelei nieuwe mash ups) en de virtuele TV-studio die we nu via de browser aangereikt krijgen zal het vak andere mogelijkheden gaan bieden.

Bedenk daarbij ook dat de tools nog maar aan het begin van een ontwikkeling staan en elk hun eigen kracht hebben. Boeiend om nu te zien welke tools zich het eerst van de rest gaan afzonderen. En misschien nog wel boeiender om er zelf mee te gaan experimenteren 😉

Met dank aan Broadcast Yourself Live On The Web: Best Tools To Create Your Own Live Web TV – A Mini-Guide (Robin Good) en Video Toolbox: 150+ Online Video Tools and Resources (Mashable).