How to

SplashCast: User-generated streaming channels

0

SplashCastVideo verovert internet en consumenten worden steeds meer producenten. Logisch dus dat ook er steeds meer tools komen waarmee consumenten zelf kunnen uitzendingen op maat kunnen samenstellen. Voor eigen gebruik of om anderen te bereiken. Vandaag stuitte ik op Splashcast, een tool waarmee iedereen eigen kanalen kan starten op het web. Met video, audio, tekst, foto’s, foto’s met gesproken woord of andere combinaties van tekst, beeld en geluid. Al dan niet gevoed door RSS.

Met SplashCast kan iedereen streaming media kanalen opzetten en daarin combinaties maken van al deze mediaformats. Deze user-generated channels kunnen vervolgens op (andere) sites, blogs en social networks afgespeeld worden, vergelijkbaar dus wat er bijvoorbeeld met de YouTube filmpjes ook gebeurt (het zogenaamde ‘embed’). Het verschil is dat als de kanaaleigenaren hun kanaal aanpassen, hun content op alle plekken waar hun kanaal getoond wordt meteen ververst wordt. Echt programmaren en uitzenden dus!

Laten we met een eenvoudig voor beeld beginnen. Ik heb in enkele minuten tijd onderstaande ‘uitzending’ samengesteld. Gewoon drie YouTube filmpjes over Web 2.0 en daartussen kort het Frankwatching logo. 

Deze SplashCast kan dus ook door anderen aangeboden worden. Daarvoor moeten andere sites de html-code van dit Frankwatching kanaal in hun site opnemen. Als ik dan wat in de content aanpas, dan is dat overal (dus op die andere sites) meteen zichtbaar.

Met enige creativiteit is er zo ook eigen materiaal te produceren. Hier een voorbeeld van de SplashCast ‘Who’s Who in Online Video Sharing’ waarin 17 17 videoservices vergeleken worden.  

Klik je het menu linksboven open, dan zie je dat mensen zich ook kunnen abonneren op je kanaal, reacties en beoordelingen kunnen geven en dat de show ook via email toegestuurd kan worden.

Een heel andere invalshoek kiest deze SplashCast, waarin de populairste recente foto’s van de homepage van Digg worden getoond.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder een kanaal met de Top 100 aller tijden. Omdat me de tijd ontbrak, heb ik me maar even beperkt tot de Top 3 van die Top 100…

>

We hebben het over weer een nieuwe Long Tail van uitzenden en publiceren. Opnieuw indrukwekkende mogelijkheden ‘voor ons allemaal om van ons te laten horen’. Of het nou om entertainment of juist serieuze content gaat. Maar ook een prachtige tool voor instructie en e-learning doeleinden. Eerder was ik hier al enthousiast over de mogelijkheden van screencasting, maar ook YouTube heeft op dit vlak nog het nodige te bieden.

Met SplashCast dient zich alweer een nieuwe generatie mogelijkheden aan. Eens of oneens? En ideeën voor nieuwe toepassingsmogelijkheden zijn natuurlijk ook welkom!