How to

Trend: screencasting

0

[[image:screencast.jpg::right:1]]Nadat AdamCurry met podcasting heeft laten zien hoe snel een belangrijke nieuwe ontwikkeling de wereld kan veroveren, lijkt zich nu rond screencasting iets soortgelijks af te gaan spelen. Pionier Jon Udell lijkt terecht
gefascineerd over de vele mogelijkheden van het maken van korte instructieachtige filmpjes: tutorials, tips, demonstraties en stories. Niet onbelangrijk: net als eerder bij blogging en podcasting zijn de tools zo laagdrempelig, dat in principe iedereen ermee aan de slag kan.

Jon Udell is lead analyst voor het Test Center van InfoWorld en is sinds vorig jaar een belangrijk pionier op het gebied van screencasting. Het is boeiend om te zien hoe het niet alleen het denken over maar ook het praktiseren (met tools en cases) van dit onderwerp zich bij hem ontwikkeld heeft (13 januari 2004, 16 januari 2004, 18 januari 2004, 4 maart 2004, 7 april 2004, 8 april 2004, 11 oktober 2004, 11 november 2004, 15 november 2004, 17 november 2004, 4 januari 2005, 7 februari 2005, 11 februari 2005, 17 februari 2005, 21 februari 2005, 23 februari 2005 ). Wederom een prachtig voorbeeld hoe op internet het ontstaan van een nieuwe trend te volgen is! Hou in dit verband overigens ook trendmonitor Blogpulse (over screencasting) in de gaten.

Jon is ervan overtuigd dat zoals blogging gezorgd heeft voor het “democratiseren”  van webpublishing, tools als Windows Media Encoder, Camtasia Studio en vnc2swf hetzelfde zullen betekenen voor het maken van schermvideo’s. Naarmate hij verder komt met het ontdekken van dit nieuwe gebied van filmpjes maken over software, groeit bij hem het besef dat deze nieuwe toepassing een naam nodig heeft.  De successtorie van Podcasting heeft recent nog weer aangetoond hoe belangrijk een krachtige naam is bij de marketing van een nieuw onderwerp. Na een oproep om een goede naam te bedenken voor dit nieuwe genre, ontstaat er een shortlist van mogelijke namen en kiest hij eind vorig jaar voor de nieuwe term screencast. Begin dit jaar begint steeds duidelijker te worden wat voor mogelijkheden deze vorm van  publiceren kent:

“There’s nothing earthshaking here, just a nice demonstration of a handy tool. But the possibilities of the screencast medium continue to fascinate me. Movies communicate so much more than the obligatory static screenshots you typically find on product websites. I’ve mostly done long-form screencasts so far. But today’s exercise makes me realize that the short film — which highlights one specific thing and takes no time at all to produce — is a useful form as well.”

“Last January, when I first wrote about the medium that I’ve since come to call screencasting, it seemed an odd-enough topic that I felt obliged to  ustify it to my editor. A year later it’s clear that my instincts weren’t leading me astray. I’m now using screencasts — that is, narrated movies of software in action — to  showcase application tips, capture and publish product demonstrations, and even make short documentaries. And I’m seeing others around the Net starting to do the same. Now’s a good time to explain why I think this  mode of communication matters and will flourish. (…) If you think about it, we rarely get to observe in detail  how other people use their software tools. Now that it’s almost trivial to make and publish short screencasts,  an we expose our software-tool-using behavior to one another in ways that provoke imitation, lead to mastery, and spur innovation? It’s such a crazy idea that it just might work. [Full story at InfoWorld.com]”

Een artikel op O’Reilly Network geeft een goede indruk van de (vele) mogelijkheden van het genre screencasting. Hieruit dit citaat:

“The screencast medium isn’t new, but its possibilities have been very much overlooked until now. As I’ve begun to explore the medium, I’ve been developing a taxonomy of genres:

Tutorial: A screencast that demonstrates how to use an application or service. The screencasts on my LibraryLookup page are examples of  tutorials.

Tip: Examples include this 90-second short on Linky, a Mozilla/Firefox  extension, and another shortie on Windows’ hidden desktop search feature.

Demo/discussion: My first effort here was a demo of JotSpot, the “application Wiki,” in which Joe Kraus drives the demo and I ask questions. A more recent example is this demo/discussion of Zend Platform.

Feature story: Looking back I can see that my first foray into this genre was probably Aunt Tillie’s OS X Adventure, in which I respond to a pair of Eric Raymond essays [1, 2] on the horror of Linux’s printer support. Eric had suggested that Mac programmers wouldn’t make the same mistakes. But what I found on OS X, and documented in the screencast, was an almost equally bad experience.”

Om een indruk te geven van de mogelijkheden van podcasting, hier een overzicht van Jon’s belangrijkste producties. Bekijk vooral de filmpjes van Google Maps en Wikipedia.

Inmiddels duiken overal op internet screencasts op. Enkele juweeltjes (waaronder twee Nederlandse) wil ik je niet onthouden:

Op Jon Udell’s Weblog vind je alles over screencasting. Ook heel handig: screencast bij del.icio.us. Voor wie echt aan de slag wil zijn de screencast guidelines heel nuttig. Ik ben benieuwd welke bedrijven nu als eerste screencasting gaan inzetten voor marketing (productpresentaties!) en ook hoe in het onderwijs screencasting een  nieuwe dimensie gaat geven aan e-learning (lage kosten!).

Wat is jullie mening en wie heeft er meer voorbeelden van inspirende toepassingen?