Inspiratie

Open branding: de kracht van de massa

0

Op Forrester’s Consumer Marketing Forum 2007 in Barcelona sprak Gurval Caer, CEO & President van Blast Radius, over “Open Branding – the opportunity of a billion people to help build your brand”. In dit tweede artikel over de Forrester conferentie aandacht voor open branding, de kracht van de massa.

Gurval (te vinden op de site van Blast Radius) geeft aan dat het hoog tijd is voor een ‘paradigm shift’. De belangrijkste noodzaak hiervoor ligt in het feit dat ‘interruptive marketing’ tegen de muur aanbotst: spam filters, pop-up blockers, skippen van tv-commercials, banner blindness etc.Jaap Favier en Gurval Caer

Foto: Jaap Favier van Forrester in gesprek met Gurval Caer

De paradigm shift is van disruptive marketing naar social marketing. Social marketing heeft drie ingrediënten: social media, social platform en social data. Met social data worden vooral de ervaringen binnen het social netwerk bedoeld.

Hoe werkt het, oftewel het drie stappenplan van Gurval:

  1. Vind de triggers van het product of merk die te exploiteren zijn voor ‘social media’ – match de merkattributen met het social media profiel van je klanten of target audience.
  2. Faciliteer je doelgroepen in het met elkaar te delen door een platform te creëren.
  3. Evangeliseer (ja dit is echt Nederlands) het product – delen versterkt de productervaring. Dit is niet zozeer virale marketing, het is vooral een gedeelde merkervaring.

De kern van een modern merk is een gedeelde passie of gedeeld doel – en dit is de brandstof voor het duurzaam betrekken van je klanten (sustainable customer engagement). Merk en social network smelten samen.Gurval gaf in zijn verhaal onder meer voorbeelden van:

Nike’s Jordan

Wat mij betreft de spijker op de kop! Zie ook The Opportunity for a Billion People to Help Build Your Brand op de Forrester blog.