Social media

Socialmedia-marketing in 2023: Facebook op 1, opkomst LinkedIn & meer

0

Voor marketeers is Facebook nog altijd het belangrijkste platform voor socialmedia-marketing, al daalt de populariteit al jaren. Maar Instagram, YouTube en LinkedIn zijn de platforms waar ze graag meer over willen leren. En ondertussen worstelen marketeers met hoe ze meer sales en leads via social media kunnen genereren.

Dit is een greep uit de resultaten uit het nieuwe Social Media Marketing Industry Report van Social Media Examiner. In dit artikel deel ik de interessantste inzichten.

Wat zijn de voordelen van socialmedia-marketing?

Je steekt veel tijd in het krijgen van meer volgers en maken van socialmedia-content, maar wat levert het nou eigenlijk op? Volgens het onderzoek gebruiken marketeers social media vooral om de bekendheid van hun bedrijf te vergroten (86%). 76% van de marketeers zet social media in om traffic naar hun site te genereren, en 64% heeft leadgeneratie als doel. Andere redenen voor het gebruik van social media zijn het opbouwen van een loyale fanbase en het genereren van meer sales.

De voordelen van social media marketing. Industry Report 2023 van Social Media Examiner.

Wat zijn de meestgebruikte socialmedia-platforms?

Welke platformen worden het meest ingezet voor socialmedia-marketing? Facebook (89%) en Instagram (80%) zijn nog altijd de twee belangrijkste platforms. De andere platforms volgen op een afstandje: LinkedIn (64%), YouTube (54%) en Twitter (44%). Onderaan staat TikTok met 26%, maar dat is wel een aanzienlijke groei ten opzichte van vorig jaar, toen was het nog 18%.

In het onderzoek valt ook op dat de inzet van TikTok voor marketing is gestegen van 18% in 2022 naar 22% in 2023. 38% van de marketeers is van plan hun activiteiten op het platform te verhogen en bijna de helft wil meer leren over TikTok.

Meest gebruikte platforms voor social media marketing. Industry Report 2023 Social media examiner.

Over het onderzoek

Aan het Social Media Marketing Industry Report 2023 van Social Media Examiner deden 2133 marketeers mee. 55% van de deelnemers woont in de VS, 5% in het Verenigd Koninkrijk, 5% in Canada, 4% in India en 3% in Australië. Voor 43% van de ondervraagde marketeers is social media hun voornaamste verantwoordelijkheid. En 63% van de marketeers werkt in B2C, 37% in B2B.

Welke platformen willen marketeers beter leren kennen?

Daarover gesproken: voor het vijfde jaar op rij is Instagram hét platform waar marketeers meer over willen weten (68%), maar dit keer deelt het de topplek met YouTube. Daarna volgen LinkedIn (63%), Facebook (58%), TikTok (48%) en Twitter (33%).

Platforms waar marketeers over willen leren. Industry Report Social Media Examiner 2023.

Wat is het belangrijkste social platform voor marketeers?

In het onderzoek werd marketeers ook gevraagd dat, als ze maar één platform mochten kiezen, welk platform dat zou zijn. Daaruit blijkt dat Facebook nog steeds veruit het belangrijkste platform voor marketeers is (45%), gevolgd door Instagram (22%) en LinkedIn (21%). Het belang van Facebook neemt wel iets af, terwijl dat van LinkedIn toeneemt.

Belangrijkste social platforms voor marketeers.

Voor B2C-marketeers heeft Facebook nog de meerderheid (56%), maar voor B2B-marketeers is LinkedIn het belangrijkste platform (48%).

Belangrijkste social platforms b2b b2c.

In het onderzoek wordt ook de groei en krimp van de belangrijkste platformen voor marketeers in kaart gebracht van de afgelopen 5 jaar. Facebook daalt al jaren op rij. Dat is wellicht niet zo verrassend. Opvallend: ook Instagram stagneert, terwijl LinkedIn wel steeds belangrijker wordt.

Rise and fall of social media 2023.

Plannen voor organische socialmedia-marketing

Welke plannen hebben marketeers voor hun organische (dus zonder advertentie-budget) socialmedia-marketing voor het komende jaar? YouTube gaat dit jaar aan kop. Maar liefst 59% van de marketeers wil daar meer aan organische marketing gaan doen. Daarna volgen Instagram en LinkedIn:

 • YouTube: 59%
 • Instagram: 56%
 • LinkedIn: 55%
 • Facebook: 37%
 • TikTok: 38%
 • Twitter: 22%

Ook opvallend: TikTok verdeelt de meningen van marketeers het meest. In het onderzoek is een duidelijke scheiding te zien tussen marketeers die meer aan organische marketing op TikTok willen doen (38%) en marketeers die juist helemaal geen plannen hebben voor dat platform (48%).

De populairste platformen voor social advertising

Voor advertenties is Facebook nog altijd het populairste platform, maar het neemt wel af in populariteit: van 51% in 2022 naar 46% in 2023. Daarna volgt Instagram met 13% en LinkedIn met 9%.

Adverteren op LinkedIn is populairder onder B2B-marketeers dan B2C-marketeers. Bij B2C is Facebook advertising nog het belangrijkst.

De populairste platforms voor social advertising.

Video marketing

Hoe zit het met het gebruik van video op social media? Facebook is ook hiervoor nog het belangrijkste platform, met 55% van de marketeers die het gebruiken om regelmatig video’s te publiceren. Daarna volgen Instagram (53%) en YouTube (48%).

Videogebruik op socialmedia-platforms.

Als het gaat om toekomstige videomarketing-activiteiten, zijn marketeers vooral van plan om meer gebruik te maken van Instagram (66%), YouTube (66%) en Facebook (53%). Zoals ik al eerder schreef, neemt TikTok toe in populariteit. Dat is er eentje om in de gaten te houden.

Social toekomstige videoactiviteiten.

De belangrijkste socialmedia-vragen waar marketeers mee worstelen

Waar worstelen marketeers het meest mee op social media? Social Media Examiner vroeg hen om de belangrijkste vraag te kiezen. Deze kwesties komen naar voren:

 • Hoe krijgen we meer sales vanuit social media? (29%)
 • Hoe kunnen we meer leads genereren? (25%)
 • Op welke manieren kunnen we meer bereik (exposure) krijgen? (18%)
 • Hoe krijgen we meer loyale fans? (15%)
 • Wat zijn de beste manieren om meer verkeer vanuit social media te krijgen? (13%)

Meer dan de helft van de marketeers wil dus vooral weten hoe ze meer leads krijgen en meer kunnen verkopen via social media. Is dit herkenbaar voor jou? Deel je ervaringen in de comments.