Innovatie

Uitkomsten vooronderzoek FD Henri Sijthoff-Prijs 2008

0

Small Cap ondernemingen blijven erg achter in de kwaliteit van hun online financiële communicatie in vergelijking met de Mid- en Largecap. Dit kan worden geconcludeerd uit het vooronderzoek dat Jungle Rating uitvoerde voor de FD Henri Sijthoff-Prijs 2008. We beoordeelden de corporate websites van alle 132 in Nederland beursgenoteerde ondernemingen. Slechts 18% van de bedrijven biedt Corporate Governance informatie in HTML, maar financiële kerngegevens worden steeds vaker online aangeboden.

De lijst van 50 geselecteerde websites staat onderaan dit artikel. Download de vooronderzoeksrapportage (pdf, 520 kB) voor alle bevindingen, de criteria en de onderzoeksmethodiek.

Jungle Rating onderzoekt voor het zesde opeenvolgende jaar de kwaliteit van de online financiële communicatie van alle ondernemingen die aan de Nederlandse beurs zijn genoteerd. Dit onderzoek maakt een belangrijk onderdeel uit van de jurering voor de Henri Sijthoff-Prijs van Het Financieele Dagblad.

De 50 websites met de hoogste score in het vooronderzoek worden in mei en juni beoordeeld op 145 criteria in het hoofdonderzoek. Ook beoordeelt Jungle Rating dan – net als vorig jaar – de corporate websites van 20 niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Small caps blijven erg achter bij Mid- en Largecaps

Jungle Rating heeft de corporate websites in het vooronderzoek beoordeeld op 10 hoofdcriteria.

Als we de scores van 2008 met die van vorig jaar vergelijken, dan zien we dat de AEX zich dit jaar iets minder onderscheidt van de Midkap en de Small Cap. Ook het verschil tussen de scores van de Midkap en Small Cap is kleiner geworden. Maar de scores lopen nog enorm uiteen, waardoor we moeten constateren dat de Small Cap toch nog erg achterblijft bij de Mid en Large Caps.

Behaalde totaalscores per index in 2007 en 2008

Figuur: Behaalde totaalscores per index in 2007 en 2008
Bron: Het Financieele Dagblad & Jungle Rating

Interessante bevindingen uit het vooronderzoek

De websites zijn beoordeeld op 10 hoofdcriteria. Hieronder beschrijven we kort de resultaten van het onderzoek. Op een drietal criteria gaan we iets uitgebreider in.

  1. De AEX excelleert in het aanbieden van bedrijfsinformatie
  2. Alle bedrijven gaan duidelijk voorwaarts op het onderdeel IR
  3. Persberichten zijn aanwezig, een alert service of RSS feeds slechts bij 40%
  4. Slechts 18% biedt Corporate Governance informatie in HTML aan
  5. Stijgende lijn zichtbaar in bereikbaarheid voor financiële stakeholders
  6. Lichte stijging in het aantal HTML-jaarverslagen
  7. Aandeelinformatie is nog te beperkt aanwezig
  8. Steeds vaker financiële kerngegevens online aangeboden
  9. Financiële kalender beter, maar nog steeds weinig alert services
  10. Aanwezigheid webcast varieert sterk

Nog nauwelijks Corporate Governance informatie in HTML

De afgelopen jaren zijn alle bedrijven gewend geraakt aan het communiceren over de ’Code Tabaksblat’ (comply or explain). Het aanbieden van de informatie over Corporate Governance wordt veelal uitsluitend in PDF documenten gedaan. Door de informatie (tevens) in HTML aan te bieden is deze beter scanbaar, leesbaar en meer geschikt om van het beeldscherm te lezen. Bij de AEX biedt 27% de Corporate Governance informatie in HTML aan. Bij de Midkap en Small Cap is dat respectievelijk 20% en 13%.

Max. score op het criterium corporate governance per index

Figuur: Max. score op het criterium corporate governance per index
Bron: Het Financieele Dagblad & Jungle Rating

Stijgende lijn in bereikbaarheid voor financiële stakeholders

Het is voor financiële stakeholders belangrijk dat er specifieke contactinformatie van de afdeling Investor Relations aanwezig is op de website. Zo zijn bezoekers in staat direct contact op te nemen met de IR officer. We hebben gekeken naar de aanwezigheid van een specifiek e-mailadres of contactformulier en een specifiek telefoonnummer.

Het percentage websites dat beide heeft is per index weergegeven in onderstaande tabel. We hebben de scores op dit criterium ook vergeleken met die van de voorgaande jaren.

Stijgende lijn in bereikbaarheid voor financiële stakeholders

Over de gehele linie is dus beter gescoord op dit onderdeel. De Small Capbedrijven blijven nog wel duidelijk achter bij de andere twee indices.

Aanwezigheid webcast varieert sterk

De webcast heeft dit jaar aan populariteit gewonnen ten opzichte van vorig jaar. 40% van alle beursgenoteerde bedrijven biedt een webcast van de presentatie van de jaarcijfers aan op hun website, tegenover 35% vorig jaar.

Interessant is om te zien hoe groot de verschillen zijn tussen de verschillende indices. Van de bedrijven in de AEX biedt 64% een video webcast aan. Bij de Midkap is dit 25% en bij de Small Cap 1%.

Bij de AEX biedt slechts 14% geen van de vormen van webcast aan. Van de Small Cap-bedrijven biedt 81% geen audio- of video webcast aan, waarmee de populariteit in deze index sterk achter blijft.

Max. score op het criterium webcast per index

Figuur: Max. score op het criterium webcast per index
Bron: Het Financieele Dagblad & Jungle Rating

Geselecteerd voor het hoofdonderzoek…

In mei en juni 2008 beoordeelt Jungle Rating uitgebreid de kwaliteit van de online financiële communicatie van de 50 geselecteerde websites. De websites van de niet-beursgenoteerde ondernemingen worden op dezelfde wijze beoordeeld. In oktober, tijdens de prijsuitreiking van de FD Henri Sijthoff-Prijs, verschijnt de ranglijst van Jungle Rating, de FD Top-50, en wordt bekend welke AEX, Midkap, Small Cap en niet-beursgenoteerde onderneming de meest toegankelijke en complete financiële website heeft.

De volgende bedrijven zijn geselecteerd voor het hoofdonderzoek:

De volgende bedrijven zijn geselecteerd voor het hoofdonderzoek

* De onderneming is een nieuwkomer in de selectie t.o.v. 2007
** De onderneming is terug van één jaar weggeweest

Verdwenen uit de selectie

*** De onderneming is inmiddels niet meer beursgenoteerd