Innovatie

Welk telefoonmerk domineert de conversaties in de blogosfeer?

0

Er wordt weinig mobiel geblogd, maar er wordt wel veel over mobieltjes geblogd. Welk merk krijgt daarbij de meeste aandacht? Nokia is al een decennium marktleider, maar die nieuwe iPhone is ook wel hip… Online media lenen zich goed voor geautomatiseerde media-analyse. De content is al digitaal, dus je kunt in korte tijd een groot aantal bronnen analyseren. En dat levert waardevolle inzichten op. Bijvoorbeeld over de teneur en belangrijke trends, opinieleiders en onderwerpen in conversaties over een merk.

Voor dit artikel heb ik een analyse gemaakt over telefoonmerken in de blogosfeer. Daarbij heb ik specifiek gekeken naar berichten van deze maand over de iPhone, Nokia, Motorola, Samsung en Sony-Ericsson. Voor ik inhoudelijk op de analyse in ga, wil ik een snelle indruk geven van het volume van de berichtgeving over elk merk met een trendgrafiek:


Wat direct opvalt is dat de lijnen van Nokia en de iPhone allebei erg grillig zijn. Weliswaar is het aantal posts gemiddeld hoger dan bij de andere merken, de trendlijnen zijn ook een stuk instabieler. Nieuwe toepassingen zijn de voornaamste veroorzaker van pieken bij de iPhone, bij Nokia bleken de pieken geen eenduidige oorzaak te hebben.

Om meer inzicht te krijgen in de aandachtsverdeling tussen deze merken, kun je het aantal mentions per merk tegen elkaar af zetten in een pie chart. De grafiek die je dan krijgt heet een Share of Voice grafiek en ziet er voor deze analyse als volgt uit:


De iPhone is duidelijk het meest populaire merk van deze maand, en neemt maar liefst 37% van de totale conversatie rondom deze merken in. Marktleider Nokia is goed voor 26% van het totaal aantal mentions en derde plaats wordt met een aandeel van 20% ingenomen door Samsung.

Maar wie schrijven er nu zo vaak over de iPhone? Het blog Mobile Cowboys schreef deze maand het meest over de iPhone, wat voornamelijk aan Ron Smeets te danken is. De top vijf bijdragers aan berichtgeving van de iPhone zijn als volgt:


Met dit eerste artikel wil ik laten zien hoe een analyse van online media er uit kan zien. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden, afhankelijk van wat je wilt onderzoeken en welk tijdsbestek er is voor het onderzoek wat je doet. Ik zal hier voortaan periodiek dit soort onderzoekjes te publiceren, als jullie suggesties hebben voor een volgend artikel dan hoor ik het graag!

Joery Bruijntjes is zelfstandig ondernemer bij Sparkly Media. Op Frankwatching schrijft hij over ontwikkelingen en trends binnen sociale media, en de inzet ervan door bedrijven.