De beste digitale sollicitatie-ervaring

0

De recruitmentsite van TenneT biedt bezoekers de beste digitale sollicitatie-ervaring. Dit werd bekend gemaakt op 3 december 2008 tijdens het evenement Digitaal Werven. De website van TamTam kreeg een eervolle vermelding. Dit bleek na grondig onderzoek van meer dan 350 recruitmentsites.

Onderzoek naar online recruitment
Ik was dit jaar wederom gevraagd als jurylid van Digitaal Werven door initiatiefnemers Bas van de Haterd en Marc Drees. Uit het onderzoek bleven 9 genomineerde websites over die door de zeskoppige jury grondig werden bestudeerd en beoordeeld. Het totaal was dus een grondig proces, waarbij gekeken werd naar de totale online sollicitatie-ervaring. Hoe compleet zijn de feiten en de informatie? Hoe brengen bedrijven hun bedrijfscultuur en de sfeer op de werkvloer over bij de bezoeker? Maar ook: hoe gebruiksvriendelijk is het online sollicitatieproces? En hoe snel krijgt de sollicitant een reactie?

Tijdens het evenement in Utrecht werden ook de confronterende cijfers gepresenteerd: 50% van de onderzochte bedrijven reageert niet binnen een week op een binnengekomen sollicitatie. 15% reageert zelfs helemaal niet. 16% van de bedrijven noemt op de website een termijn waarbinnen het op een sollicitatie zal reageren. Helaas maakt driekwart deze belofte niet waar en houdt zich niet aan die termijn.

Een goede reactie op een online sollicitatie
Marc Drees leerde de bezoekers van het evenement in zijn presentatie dat er al veel kan worden verbeterd aan de automatische e-mailresponse op een online sollicitatie. Zijn belangrijkste tips:

  • Zorg dat de titel van de e-mail voldoende informatie bevat: deze e-mail betreft uw sollicitatie op functie X bij bedrijf Y
  • Maak de aanhef persoonlijk
  • Zorg dat de e-mail relevante informatie en links naar meer informatie op de website bevat
  • Licht de vervolgstappen toe, zowel in geval van afwijzing als bij uitnodiging tot gesprek
  • Stuur de e-mail vanuit een herkenbare afzender en biedt zijn/haar contactinformatie

Marc benadrukte tenslotte dat het essentieel is voor een bedrijf om zich te verplaatsen in de ontvanger. Hoe zou jij aangesproken willen worden? Wat zou jij willen weten?


Presentatie van Marc Drees

De winnende recruitmentwebsites
Tot slot toonde Bas van de Haterd een aantal best practices en maakte hij de winnaar bekend: TenneT.

Een rondje bij mijn mede-juryleden leverde de volgende bevindingen op: “De persoonlijke touch die een grote organisatie als TenneT laat zien op de site, door echte mensen met echte verhalen te gebruiken, viel bij ons in goede aarde”, aldus jurylid Bas Westland, e-people. “Ook de ‘sfeer proeven’-video springt er in positieve zin uit.” Jurylid Michel Rijnders van HRlog: “Het fotoboek bij elk van de medewerkers maakt het persoonlijk. Het geeft een welkom gevoel.” Zelf vond ik met name de navigatie overzichtelijk en helder. Je begrijpt meteen waar je moet zijn en welke informatie je er gaat aantreffen.

De eervolle vermelding ging naar Internetbureau Tam Tam.

De website toont een interactieve video, waarbij ook informatie wordt verzameld over de kandidaat. De video maakt de sfeer bij het bureau maar ook de inhoud van het werk goed duidelijk. De vacatures hebben een kort en lang profiel en ook het feit dat de recruiter met naam, direct e-mail adres en telefoonnummer op de recruitmentsite vernoemd is, is prijzenswaardig.

Ik ben trouwens erg benieuwd naar jullie (positieve en negatieve) online sollicitatie-ervaringen. Wat maakt of breekt een recruitmentsite volgens jullie?

Saskia Buijl werkt als consultant bij Jungle Minds.