How to

Top 40: De beste Android apps

0

Nu de G1 met Google’s Android vanaf eind deze week (30 januari 2009) ook in Nederland verkrijgbaar is, wordt het tijd te kijken wat de Android Market op dit moment al te bieden heeft. Een top 40 met de meest nuttige, mooiste of leukste applicaties, voorlopig stuk voor stuk gratis te downloaden via de Android Market.

Categorieën toepassingen

Ik heb de applicaties ingedeeld in een aantal categorieën:

Je kunt al deze applicaties installeren door in de Android Market op de naam van de applicatie te zoeken. Als je op de plaatjes hieronder klikt, dan krijg je een volledig screenshot.

Reizen en lokalisatie

  1. Wikitude

    wikitudeWikitude is waarschijnlijk de applicatie met de grootste “wow”-factor. Wikitude laat belangrijke locaties en bezienswaardigheden in de buurt zien, en doet dit via een overlay op de camera. Door je toestel te bewegen zie je precies in welke richting je moet lopen om bijvoorbeeld bij de Euromast te komen, en laat tegelijk zien hoeveel kilometer je nog moet lopen. Wikitude haalt zijn informatie van Wikipedia. Mooie toepassing van GPS, kompas, augmented reality en beschikbare geografische data op het web. Dit soort toepassingen kunnen we in de toekomst ongetwijfeld verwachten voor de locatie van personen, compleet met hun laatste tweet boven hun hoofd en links naar social networks. Seeing is believing, bekijk daarom deze video van de ontwikkelaars van Wikitude. Wikitude was finalist in de Android Developer Challenge.

  2. BreadCrumbz

    Met BreadCrumbz kun je een route of tour uitleggen aan je vrienden. Onderweg maak je foto’s en geef je aan in welke richting ze moeten lopen. Simpel idee, geweldig uitgevoerd. Speurtocht 2.0. BreadCrumbz won in de tweede categorie van de Android Developer Challenge.

  3. PinPoint

    pinpointPinPoint is een app met maar één functie, maar dat doet hij dan ook goed. PinPoint prikt je locatie op een kaartje, welke je vervolgens via e-mail, MMS, of SMS (zonder kaart) kunt versturen naar vrienden.

  4. My Maps Editor

    My Maps Editor is een applicatie van Google waarmee je snel toegang hebt tot je persoonlijke Google Maps kaarten. Uiteraard kun je ook nieuwe kaarten aanmaken of kaarten wijzigen, al dan niet met behulp van GPS.

  5. Sky Map

    Sky Map maakt handig gebruik van het kompas in de G1 en laat je zien welke sterren zich boven je bevinden. Door de G1 te draaien kun je precies zien welke sterrenstelsels en planeten je zou kunnen zien, mits het een heldere nacht is natuurlijk.

  6. Panoramio

    Panoramio is een dienst (van Google) met locatiegebonden foto’s. Ze zijn onder andere zichtbaar in Google Maps en Google Earth. Met deze Android app kun je foto’s uit je omgeving bekijken, en dat zijn er vaak meer dan je zou verwachten.

  7. CardioTrainer

    cardiotrainerCardioTrainer is een handige applicatie voor mensen die vaak hardlopen of fietsen. Door gebruik te maken van GPS houdt CardioTrainer op de kaart bij welke route je afgelegd hebt. Deze worden vervolgens gelogd en zo kun je bekijken op welke routes je het beste presteert. Cardio analyseert ook je prestaties, wat uiteraard erg handig is als je wat extra motivatie nodig hebt.

Nieuws en weer

  1. OI News Reader

    OI News Reader is een feedreader voor Android met ondersteuning voor categorieën. Mist helaas een “Mark all read” functie. Een alternatieve reader die deze functie wel heeft is PureRSS.

  2. AccuWeather

    AccuWeather biedt een simpel overzicht van het weer op basis van je GPS locatie of een handmatig opgegeven locatie.

  3. WikiMobile

    Mobiele versie van Wikipedia voor onderweg. Jammergenoeg alleen ondersteuning voor de Engelstalige Wikipedia.

  4. Buienradar

    Doet niets meer dan de bekende kaart weergeven van buienradar.nl.

Entertainment

  1. Tunes Remote

    Tunes Remote is vrijwel een exacte kloon van Apple’s iTunes Remote voor de iPhone. Gebruik je Android toestel als afstandsbediening voor iTunes, en wissel van nummer vanuit de keuken. Of verander het volume op het toilet.

  2. Shazam

    Shazam, bekend van de iPhone, doet z’n trucje net zo goed op Android. Neem een aantal seconden op van een nummer, en Shazam vertelt je binnen enkele seconden de naam en de artiest. Simpel, maar enorm handig.

  3. Last.fm

    lastfmLast.fm is te gek, en Last.fm op je telefoon is helemaal geweldig. In tegenstelling tot de iPhone versie kan Last.fm op de achtergrond blijven streamen, en kun je dus tijdens het luisteren een e-mailtje tikken, een spelletje spelen of een locatie opzoeken in Google Maps. De Last.fm app voor Android biedt verder toegang tot alle andere informatie die op Last.fm te vinden is, zoals artiesten, events, en je vrienden. Last.fm is pas sinds vorige week uit en is in een maand tijd ontwikkeld. Het is vooral interessant dat Last.fm hiervoor samengewerkt heeft met developers van al bestaande applicaties voor Last.fm. In de toekomst wil Last.fm het ook mogelijk maken om via een soort API vanuit andere applicaties te scrobblen, iets wat op de iPhone niet kan vanwege het gesloten karakter. Lees meer over de ontwikkeling van de app op de blog van Last.fm of bekijk de video.

  4. TuneWiki

    TuneWiki is een prima muziekspeler, maar heeft daarnaast wat extra’s. Zo kan TuneWiki gesynchroniseerde songteksten laten zien tijdens het luisteren, en kan deze eventueel zelfs vertalen. TuneWiki maakt het verder makkelijk om muziekvideo’s te zoeken op YouTube, en heeft ook een functie om album covers te zoeken op het internet. Erg leuk is de Music Maps functie, welke andere gebruikers laat zien die naar hetzelfde nummer als jij luisteren. TuneWiki won in de eerste categorie van de Android Developer Challenge.

  5. BlueBrush

    Met BlueBrush kun je op je touchscreen tekenen en schetsen, maar in plaats van alleen kun je dit ook met meerderen doen. In de trein gezellig samen Pictionary doen, terwijl de ander in theorie in China kan zitten. BlueBrush won in de tweede categorie in de Android Developer Challenge (onder de naam “Fingerpaint”).

  6. RingDroid

    Met RingDroid maak je zonder tussenkomst van een pc ringtones van je favoriete MP3. Selecteer een deel van een nummer, beluister het resultaat, en RingDroid doet de rest.

Productiviteit

  1. Task Switcher

    Wat alt+tab is voor Windows (en cmd+tab voor OS X), is Task Switcher voor Android. In tegenstelling tot de iPhone kan Android wel multitasken. Met Task Switcher wissel je snel tussen je actieve applicaties. De sneltoets voor Task Switcher is zelf in te stellen, ik heb gekozen voor de camera knop. (Android zelf biedt een soortgelijke functie, door de home knop enkele seconden ingedrukt te houden toont Android de zes laatst gebruikte applicaties op je scherm.)

  2. AK Notepad

    Een simpele notitie app voor snelle notities. Ziet er prima uit en heeft genoeg voorkeuren om de applicatie naar je hand te stellen. AK Notepad kan je ook op een bepaald tijdstip herinneren aan een notitie.

  3. Voice Recorder

    Voice Recorder doet precies wat de naam zegt, en maakt het ook nog gemakkelijk je opgenomen notities via e-mail door te sturen.

  4. Translate

    translate2Simpele vertaal applicatie met ondersteuning voor verschillende talen. Maakt gebruik van Google Translate en is razendsnel.

  5. Any Cut

    Met Any Cut maak je shortcuts op je desktop om mensen te bellen, vooraf ingestelde sms berichten te sturen of programma’s te starten. De gevorderde gebruiker kan z’n eigen shortcuts programmeren.

  6. Astrid

    astridAstrid is een prima todo app met flink wat features. Zo kun je herhalende taken opgeven en deadlines instellen. Je kunt per taak ook aangeven hoe lang je verwacht erover te doen en ook hoe lang je er al aan besteed hebt, waarmee Astrid ook geschikt is voor timetracking. Een leuk alternatief voor Astrid is “Quicklist” (screenshot). Veel simpeler qua opzet, en het belangrijkste verschil is dat je op het scherm schrijft in plaats van het toetsenbord te gebruiken. Stuk sneller, en prima geschikt voor korte notities.

Foto en video

  1. PicSay

    picsayPicSay is ontwikkeld door Eric Wijngaard (yep, Nederlander) en winnaar in de eerste categorie van de Android Developer Challenge. PicSay is een leuke en snelle applicatie om foto’s te bewerken. Tekstballonnen, leuke plaatjes en icoontjes, en effecten zijn allemaal gemakkelijk toe te voegen via het touchscreen. Eenmaal klaar met bewerken kun je je foto mailen of publiceren op Flickr via PicPush (zie hieronder).

  2. Video Player

    Android bied “out-of-the-box” geen mogelijkheden om video af te spelen. Buiten YouTube dan, waar je uiteraard een internetverbinding voor nodig hebt. Niet altijd handig, maar Video Player speelt moeiteloos video’s af vanaf de SD-kaart (T-Mobile levert de G1 inclusief 2 GB MicroSD kaart).

  3. Backgrounds

    Backgrounds maakt het makkelijk de achtergrond van je home scherm aan te passen. Zoek door een berg van plaatjes op categorie, of laat Backgrounds je wallpaper iedere dag automatisch aanpassen voor wat afwisseling.

Tools

  1. ShopSavvy

    ShopSavvy (vroeger GoCart) is één van de winnaars in de eerste categorie van de Android Developer Challenge. En niet onterecht, ShopSavvy maakt gebruik van de ingebouwde camera om streepjescodes te scannen, en haalt vervolgens via het internet prijzen op van verschillende webshops. De U.S. versie haalt daarnaast ook nog prijzen op van lokale winkels. De Nederlandse versie, die in februari uitkomt, zal dit ook ondersteunen. In de V.S. waren begin januari 300.000 actieve ShopSavvy gebruikers, die samen elke dag 1.000.000 barcodes scannen. Moet er vast leuk uitzien in de winkel als iedereen staat te scannen. ShopSavvy heeft nog wat meer handige functies, en kan je waarschuwen zodra een product op je verlanglijstje onder een bepaald prijsniveau zakt, en biedt ook meteen toegang tot reviews voor het product. Die reviews kun je filteren op waardering, wat echt een geniale functie is voor het bekijken van reviews. Als ik reviews zoek op internet, ben ik namelijk altijd geinteresseerd in zowel de positieve ervaringen (5 sterren) en de iets kritischere reviews die toch vaak de belangrijkste gebreken of irritatiepunten bevatten. ShopSavvy is bovendien één van de mooist vormgegeven applicaties voor Android (en ja, dat zegt wat, want in tegenstelling tot de iPhone, blinken veel Android apps niet uit in interface design).

  2. Locale

    Locale past de instellingen aan op basis van je locatie, dag/tijd en batterijniveau. Zo kun je bijvoorbeeld het toestel op stil zetten zodra je in de buurt komt van de lokale bioscoop, of voorkomen dat je baas op je werk je favoriete wallpaper ziet. Locale kan zelfs een geautomatiseerd Twitter bericht versturen als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Locale won in de eerste categorie in de Android Developer Challenge.

  3. System Monitor

    Multitasking is leuk, maar als je te veel applicaties draait krijgt je telefoon het wel moeilijk, en gaat bovendien je batterij in no-time leeg. Via System Monitor hou je een oogje op alle draaiende processen, geheugengebruik, opslagcapaciteit en processor activiteit.

  4. ConnectBot

    Niet voor iedereen handig, maar mensen die graag op afstand alles onder controle houden kunnen niet zonder een mobiele SSH client.

  5. DroidFTP

    DroidFTP is een simpele FTP client met ondersteuning voor uploaden, downloaden, verwijderen, hernoemen en nieuwe directories aanmaken. Handig voor onderweg.

  6. Xtremelabs Speedtest

    Test de verbindingssnelheid op je toestel. Geen tool die je vaak zult gebruiken, maar grappig om te weten. Mijn downloadsnelheid lag rond de 3.9 Mbit/s, en upload was ongeveer 0,4 Mbit/s.

  7. Barcode Scanner

    Doet ongeveer hetzelfde als ShopSavvy, maar heeft daarnaast nog een handige functie voor het delen van contacte. Via Barcode Scanner tover je een barcode op je scherm die contactgegevens bevat, iemand anders kan vervolgens je scherm scannen. Werkt naast contacten ook voor bookmarks.

Communicatie en social

  1. Twidroid

    Voor Android zijn verschillende Twitter clients. Twidroid ziet er prima uit en heeft alle functies die je van een mobiele client verwacht, en heeft daarnaast ook nog ondersteuning voor foto’s en GPS locatie.

  2. PicPush

    Met PicPush publiceer je gemakkelijk foto’s vanaf je Android toestel naar Flickr of Picasa.

  3. Skype

    Skype heeft onlangs een lichte versie van het VOIP programma vrijgegeven voor verschillende mobiele apparaten. Nu dus ook bellen en chatten met je Skype contacten vanaf je mobiele telefoon.

  4. Meebo

    Hoewel Android in de VS een IM-applicatie heeft die naast Google Talk ook ondersteuning heeft voor Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger en AIM, moeten we het hier in Nederland (en ook in de U.K.) alleen met Google Talk doen. Meebo lost dit probleem op, en biedt toegang tot AIM, Google Talk, ICQ, Jabber, MSN, en Yahoo. Helaas word je na een aantal minuten inactiviteit uitgelogd, en onthoudt Meebo niet je login gegevens. Hopelijk veranderd dit nog in de toekomst.

  5. Opera Mini

    Android heeft een prima browser aan boord gebaseerd op Webkit, dezelfde renderengine die Safari (zowel desktop als iPhone versie) gebruikt. Toch kan het geen kwaad Opera Mini erbij te installeren, aangezien Opera vaak een stuk sneller is. Overigens wel nog een beta versie, dus er zitten nog wat kleine onvolkomendheden in.

  6. Phonalyzr

    phonalyzrPhonalyzr geeft je inzicht in je belgedrag in mooie grafiekjes, ideaal voor de ultieme statistiek geek. Je ziet direct welke personen of nummers je het meest gebeld hebt, of wat je percentage gemiste oproepen is. Ook makkelijk om je bundelgoed in de gaten te houden.

  7. Chomp SMS

    Chomp SMS is een volwaardige vervanger voor Android’s eigen SMS app en de interface zal iedereen bekend voorkomen. Chomp SMS heeft de conversatie weergave van de iPhone overgenomen, maar is daar niet gestopt. Het grappige van Chomp SMS is namelijk het touch toetsenbord dat een één-op-één kopie is van de iPhone. Android zelf zal pas in in een volgende update een onscreen toetsenbord krijgen, maar Chomp SMS geeft alvast een indruk op een Android toestel. Toevoeging hieraan ten opzichte van de iPhone is “haptic feedback”. Klinkt interessant, is eigenlijk heel simpel gewoon het trillen van het toestel zodra je een letter invoert. Werkt erg prettig.

Meer interessante applicaties vind je in de Android Developer Challenge Gallery. Donderdag 29 januari 2009 (morgen) maakt T-Mobile in Amsterdam de winnaars bekend van de Nederlandse Android Developer Challenge, ik ben heel benieuwd wat voor applicaties we kunnen gaan verwachten. Zie ook de eerder verschenen review over de T-Mobile G1.